[...] intensywne jak sama kofeina natomiast o dłuższym działaniu. Zawiera substancje aktywne polifenole (katechiny, flawonole, fenolokwasy) i metyloksantyny (kofeina, teofilina, teobromina). Mity w konfrontacji z faktami: Z pewnością warto brać green tea ze względu na działanie pro zdrowotne. Równie dobrze można pić zieloną herbatę, jednak powinna [...]
[...] Ze strony: http://www.eherbata.pl/gatunkiherbat/zielona „Skład chemiczny liści herbaty jest bardzo bogaty i obejmuje związki garbnikowe, alkaloidy: teofina, teobromina, związki purynowe, lecytyna, kumaryny, witaminy B1, B2, B5, K, PP, olejek lotny i bardzo liczne związki mineralne zawierające wapń, magnez, żelazo, sód, fosfor, [...]
Wedlug ciebie moje rady nie maja sensu, zatem nadal jedz tone suplementow i zobaczymy jak na tym wyjdziesz. Ja codziennie jem gorzka czekolade w ilosci 20-40g dziennie o zawartosci kakao od 63% do 90% zalezy jaka kupie. Z gorzkiej czekolady nie zrezygnowalem nawet podczas zbijania wagi, nie przeszkodzilo mi to w uzyskaniu wyrzezbionego ciala, [...]
[...] na raz, to będzie to raptem 7,5 grama cukru, czyli tyle, ile w czubatej łyżeczce od herbaty. Ponadto - tłuszcz, błonnik i polifenole z czekolady bardzo spowalniają i obniżają wchłanianie tego cukru. Nie wspominając już o tym, że wiele składników czekolady działa odchudzająco - flawonoidy, fenyloetyloamina, kofeina, teobromina i kilka innych.
[...] kluczową cechą tej rośliny jest zawartość niektórych pochodnych metyloksantyny, alkaloidów purynowych, podobnych do tych występujących w kawie, kakao, i yerba mate (kofeina, teobromina i teofilina), w różnych ilościach. Nasiona rośliny są prażone, proszkowane i przetwarzane przemysłowo, dając suchy ekstrakt nasion o określonej zawartości kofeiny, [...]
ale na prawde kakao jest dobre na pobudzenie w ziarnach kakao jest teobromina czyli taka kakaowa kofeina nie chodzi mi oczywiscie o kakao w stylu neskłik tylko o takie w stylu decomoreno itd lepsze niz kawa ja rano obalam tak z 800ml mleka kakao to jest miazga
Ćwiczę Bo Lubię, muszę się z tobą nie zgodzić w pewnych kwestiach mianowicie za właściwości pobudzające w mate nie uznaje się tylko kofeinę lecz również takie związki jak teobromina oraz teofilina czy polifenole. W yerbie znaleziono ponad 190 aktywnych składników. Wszystko to jest potwierdzone naukowo. Mate to bomba witaminowo minerałowa. Każdy [...]
Oli zawsze podaje w przeliczeniu na jony pierwiastka. A czekolada i magnez są znakomitymi przykładami przydatności suplementów. Wiele osób stosuje np. magnez jako łagodny środek nasenny. Jak ktoś się naje przed snem czekolady, to się nabuzuje teobrominą i kofeiną - i z nasennej aktywności magnezu - 'nici'.
[...] azjatyckich, głównie w Chinach i Japonii. Właściwości zielonej herbaty: - Skład chemiczny liści herbaty jest bardzo bogaty i obejmuje związki garbnikowe, alkaloidy: teofina, teobromina, związki purynowe, lecytyna, kumaryny, witaminy B1, B2, B5, K, PP, olejek lotny i bardzo liczne związki mineralne zawierające wapń, magnez, żelazo, sód, fosfor, [...]
[...] gorzka, jak i mleczna czekolada mogą poprawiać sprawność mózgu - wskazują najnowsze badania amerykańskie. "Czekolada zawiera wiele substancji stymulujących, jak teobromina, fenetylamina (fenyloetyloamina) i kofeina" - powiedział doktor Bryan Raudenbush z Wheeling Jesuit University w Wirginii Zachodniej. "Już wcześniej [...]
Thermo Stim może mniej pobudzać, bo tutaj dawka kofeiny została zoptymalizowana dodatkiem teobrominy. Teobromina prawie wcale nie pobudza, za to silniej od kofy pali tłuszcz. To specjalny zabieg, żeby produkt nie trzepał niemiłosiernie, bo nie każdy to lubi. Różnice w mechanizmach działania kofeiny i tobrominy wyjaśniałem na moim forum jednej z [...]
[...] mianowicie je rozkurcza (choc todziłanie jest czesciowo hamowane ) działa tez niestety na serduszko - choć stopnień jest niewielki - oczywscie w zalenoosci od dawki !! chyba teobromina byłaby lepsza - działa najsilniej na naczynia ... teofilina natomiast rozkurcza oskrzela (oczywiscie to co powymieniałem to działanie najsilniejsze !! jakie maja [...]
[...] kluczową cechą tej rośliny jest zawartość niektórych pochodnych metyloksantyny, alkaloidów purynowych, podobnych do tych występujących w kawie, kakao, i yerba mate (kofeina, teobromina i teofilina), w różnych ilościach. Nasiona rośliny są prażone, proszkowane i przetwarzane przemysłowo, dając suchy ekstrakt nasion o określonej zawartości kofeiny, [...]
[...] o tłuszcze, to o3 działają na mnie bardzo mocno usypiająco. Z tłuszczami nie mam problemów bo jestem właśnie na LC (czyli high fat) - miałem na myśli połączenie błonnika z warzyw i tłuszczu, które u mnie powoduje katastrofę w żołądku. PS Ja przed treningiem wolę czyste kakao (teobromina) ew. z dodatkiem cynamonu. Do tego hamuje próchnicę zębów ;)
Prawda jest taka że kakao jak i gorzka czekolada mają bardzo dobre działanie przeciwutleniające dzięki flawanolom oraz procyjanidynom. Na ludziach stwierdzono i pozytywny wpływ na układ sercowo naczyniowy, a przy częstszej rozsądnej podaży i diecie mogą być dobre przy terapii miażdżycy, w chorobach serca i chorbach niedokrwiennych narządów jak i [...]