Stwierdzenie "jedz mniej, lecz częściej" jest wszystkim dobrze znane, według niego powinniśmy zwiększyć częstotliwość posiłków, co ma podnieść tempo metabolizmu i mieć korzystny wpływ na naszą sylwetkę. Zwiększona częstotliwość spożywania posiłków szczególnie zalecana jest odchudzającym się osobom, stosującym diety o ujemnym bilansie kalorycznym [...]
Białko jest niezbędnym składnikiem procesu kształtowania sylwetki. Wiele kobiet jednak rezygnuje z konsumpcji odpowiedniej ilości białka. Dlaczego tak się dzieje? Część pań myśli, iż osiągnie w ten sposób redukcję podaży kalorycznej (wartości energetycznej spożywanego pokarmu). Inne boją się, że wskutek dużej podaży białka uzyskają nadmierny [...]
[...] stopnia uszkodzenia skrobi w mące pszennej na właściwości reologiczne (alweograficzne) ciasta http://www.old.acta-agrophysica.org/artykuly/acta_agrophysica/ActaAgr_111_2004_4_2_373.pdf Steffi Sonia i in. Effect of cooling of cooked white rice on resistant starch content and glycemic response https://apjcn.nhri.org.tw/server/APJCN/24/4/620.pdf
Genetyka jest niesprawiedliwa, ale nie można uzasadniać nią braku efektów w budowaniu masy mięśniowej czy redukcji tkanki tłuszczowej. Nader często powodem porażki nie są wcale „kiepskie predyspozycje”, a niewłaściwa dieta (np. dostarczająca za mało energii – w wypadku budowania masy - lub dostarczająca za dużo energii – w [...]
Niektórzy ludzie przedstawiają fizjologiczne zależności w postaci wykresów, procentów, wzorów, korelacji. I bardzo dobrze, bo podejście naukowe pozwala odsiewać ziarno od plew, plotki od faktów. Niestety, organizm jest o wiele bardziej złożony, niż się to wydaje. Istnieją wyjątki od reguły, które zaprzeczają ustalonym wzorcom postępowania. W [...]
Diety wysokobiałkowe nie są niczym nowym. Publikacja Atkinsa o tego typu rozwiązaniu żywieniowym pochodzi z 1972 r. Jest z nimi związanych wiele mitów, przekłamań i nieprawdziwych informacji. Zamieszanie pogłębia „finansowe wsparcie naukowców” przez Fundację Atkinsa. Mechanizm nr 2: „Termiczny efekt pożywienia” DIT / SDA lub TEF, czyli [...]
[...] KA, Barboriak J, et al. Alcohol consumption, nutrient intake and relative body weight among US adults. Am J Clin Nutr. 1985;42:289–95. Bergmann MM, Schütze M, Steffen A, et al. The association of lifetime alcohol use with measures of abdominal and general adiposity in a large-scale European cohort. Eur J Clin Nutr. [...]
Największym obiegowym nieporozumieniem jest stosowanie pojęcia kalorii. Jest ono mylące i zupełnie nie odzwierciedla właściwości pokarmu. Białko w określonej porcji ma tyle samo kcal co sacharoza (cukier stołowy, glukoza + fruktoza). O ile czysty cukier tuczy, to duża podaż protein wywołuje tak duży wydatek energetyczny, iż wręcz odchudza. [...]
Niestety amerykańscy autorzy często nadinterpretują dane, tworzą własne bazy danych nie wiadomo, czym podparte („kreatywna księgowość”) lub wręcz wysuwają tezy, które nie są zbieżne z cytowaną pod artykułem literaturą. Wielokrotnie pokazywałem to zjawisko przy okazji omawiania tekstów TC Luomy, prawie identyczny zabieg dotyczy Rudy’ego Mawera. [...]
Przyczyny otyłości Naukowcy sugerują, że otyłość wynika z przejadania się i braku aktywności zgodnie z zasadą termodynamiki, czyli więcej dostarczamy więcej energii, niż wydatkujemy. W wytycznych zdrowotnych Narodowego Instytutu Zdrowia (NIH) z 1980 roku napisano: „Unikaj zbyt dużej ilości tłuszczu, w tym źródeł tłuszczów nasyconych i [...]
Siema, właśnie obliczam zapotrzebowanie kaloryczne i chce zrobić sobie diete ale niewiem co to jest TEF - Efekt termiczny pożywienia. Wytłumaczy mi ktoś? Z góry dzięki
Witam, artykuł ten ma na celu pomóc każdej osobie, która zaczyna przygodę ze zdrowym odżywianiem i to nie ważne czy celem naszym jest redukcja czy budowa masy mięśniowej czy „tylko" poprawa stanu zdrowia przez zdrowe odżywianie, a więc zaczynamy ? Nim przejdziemy do układania naszej diety potrzebne są nam następujące dane i wiadomości : - wiek, [...]
Trening ulozyc juz umiemy teraz dieta sie zajmiemy DIETA - NIEZBĘDNY ELEMENT ZDOBYWANIA SIŁY ORAZ MASY MIESNIOWEJ 1.1 PROTEINY 1.2 WĘGLOWODANY 1.3 TLUSZCZE 1.4 MIKROSKLADNIKI 1.5 ILE JESC ABY ROSNAC/GUBIC WAGE 1.6 PRZYKLADOWA DIETA 1.7 BIBLIOGRAFIA Jak wiemy odżywianie jest niezbędnym czynnikiem przy treningu siłowym i kulturystycznym. Oznacza [...]
Zapotrzebowanie kaloryczne: Właściwa kontrola kaloryczności diety pozwala na podejmowanie właściwych decyzji we właściwych momentach. Nasze całkowite zapotrzebowanie kaloryczne(TDEE) będzie składało się z kilku podstawowych elementów: TDEE = BMR + TEA + TEF + NEAT BMR - Podstawowa przemiana materii Mężczyźni BMR= (9.99 X waga (kg)) + (6.25 X [...]
Cześć, Od dłuższego czasu noszę się z zamiarem zrzucenia sadła, więc w końcu się za to wziąłem i chcę dopiąć dietę. Poniżej ankieta + zrzut diety: Cel: redukcja Płeć : mężczyzna Wiek : 28 Waga : 85 Wzrost : 180 Obwód klatki : podam po pomiarach Obwód ramienia : podam po pomiarach Obwód talii : 95-100 Obwód uda : podam po pomiarach Obwód łydki : [...]
Witam! Mam pytanko dotyczące popularnego wzoru na zapotrzebowanie kcal, chodzi o to: ---------------------------------------------------------------------- Zapotrzebowanie kaloryczne: Właściwa kontrola kaloryczności diety pozwala na podejmowanie właściwych decyzji we właściwych momentach. Nasze całkowite zapotrzebowanie kaloryczne(TDEE) będzie [...]
Witam, był tu jeden temat (juz zamkniety, dlatego zakladam nowy) o obliczeniach zapotrzebowania kalorycznego. I tam było... Zapotrzebowanie kaloryczne: Właściwa kontrola kaloryczności diety pozwala na podejmowanie właściwych decyzji we właściwych momentach. Nasze całkowite zapotrzebowanie kaloryczne(TDEE) będzie składało się z kilku podstawowych [...]
WITAM, MAM PROŚBĘ, OCZYWIŚCIE JEŻELI KTOŚ ZNAJDZIE CHWILKĘ CZASU, O OCENĘ MOJEGO WYLICZENIA ODNOŚNIE ZAPOTRZEBOWANIA KALORYCZNEGO. PROSZĘ POTWIERDZIĆ, LUB POPRAWIĆ JEŻELI OBLICZENIA SĄ BŁĘDNE, MOJE WYLICZENIA. PODANE WYLICZENIA ZAPOTRZEBOWANIA, JAK WIECIE, SĄ BARDZO WAŻNE ŻEBY PODJĄĆ POPRAWNĄ REDUKCJĘ MASY. Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA POMOC. Moje dane: [...]
1. Wiek – 27 lat 2. Waga – 97 kg 3. Wzrost – 178 cm 4. Aktywność w ciągu dnia: - 7:00 – 15:00/15:30 – praca (siedząca, tzw. biurowa) - pon., wt., czw. – trening na siłowni (około 60 min. nie wliczając rozgrzewki) - śr., pt. – bieganie (marszobieg) w granicach 65-75% MHR, około 45 min. (1 trening) Docelowo – 4 x siłownia (pon., wt., czw., pt.), [...]