[...] że poszczególne substancje różnią się pomiędzy sobą budową i wpływem na organizm. Mało tego, opierając się na dostępnych danych, można pokusić się o stworzenie rankingu słodzików od tych najmniej kontrowersyjnych, po takie, w przypadku których na wszelki wypadek warto zachować pewną ostrożność. Co ciekawe, ksylitol w przeciwieństwie do [...]
[...] nasycone (słodycze, przekąski, ciasta, fast foody), cukier stołowy, zawierający glukozę i fruktozę. W kolejnych artykułach omówię inne rozpowszechnione mity dotyczące słodzików. Referencje: https://www.britannica.com/technology/automobile/History-of-the-automobile Anne Raben Tatjana H Vasilaras A Christina Møller Arne Strup „Sucrose [...]
Nadal wiele osób boi się sztucznych słodzików, ale większość z tego, co można o nich usłyszeć i przeczytać to mity. Artykuł ten pomoże Ci oddzielić fakty od fikcji i poznać prawdę dotyczącą słodzików. Wyciągnijmy racjonalne wnioski, patrząc na to, co mówią na ten temat badania naukowe. Podsumowując W oparciu o wyniki wielu badań można [...]
[...] dużo, nadaje się ona znakomicie jako podstawa dla odżywek proteinowych. Naturalne odżywki białkowe mają najczystszy skład w wersjach bezsmakowych, w których nie ma żadnych słodzików, zagęszczaczy, aromatów ani innych „dodatków” smakowych. Oczywiście nie tylko odżywki serwatkowe są naturalne – taki charakter mają również [...]
[...] W jednym z badań Anny Raben i wsp. podawano przez 10 tygodni 41 osobom (w większości paniom z nadwagą, mężczyzn było tylko 6) sacharozę lub sztuczne słodziki. Grupę słodzików stanowiły osoby mierzące średnio 169.5 ± 1.6 cm i ważące 79.2 ± 2.0 kg, w grupie cukru mierzące średnio 171.6 ± 1.6 cm i ważące średnio 82.5 [...]
[...] i pływanie powodują raka. Czy to będzie prawda? Nie? Czy to będzie miarodajne? Nie. Czy będzie miało najmniejsze odniesienie do ogółu populacji? Nie! Nikt nie powiązał słodzików z cukrzycą. Najprawdopodobniej osoby, którym nie wystarczają słodziki, sięgają także po cukier i to tłumaczy zafałszowanie wyników różnorakich badań. Drugie [...]
Wiele osób oskarża środki słodzące o wywoływanie wszelakich chorób. Czytając strony internetowe i oglądając filmy na YouTube, można dojść do wniosku, iż nieznane organizacje czyhają na zdrowie ludzi i zwyczajnie chcą nas otruć. Nie tak prędko... Czy sukraloza zawiera chlorowane węglowodory? Chlorowane węglowodory zawierają ziarna kawy! Sukraloza [...]
[...] bazując na jednym badaniu kohortowym niskiej jakości! Mogą istnieć zupełnie inne przyczyny demencji i choroby Alzheimera w badanej kohorcie. Cukrzyca Nikt nie powiązał słodzików z cukrzycą. Najprawdopodobniej osoby, którym nie wystarczają słodziki, sięgają także po cukier i to tłumaczy zafałszowanie wyników różnorakich badań. Drugie [...]
[...] czyli słodziki). We wspomnianych badaniach podawano przez 10 tygodni, 41 osobom (w większości paniom z nadwagą, mężczyzn było tylko 6) sacharozę lub sztuczne słodziki. Grupę słodzików stanowiły osoby mierzące średnio 169.5 ± 1.6 cm i ważące 79.2 ± 2.0 kg, w grupie cukru mierzące średnio 171.6 ± 1.6 cm i ważące średnio 82.5 ± 1.7 kg Podaż energii [...]
Sporów na temat używania słodzików przez dorosłych jest wiele. Kilka z nich budzi kontrowersje równie mocne, co sam cukier. Ale jak się ma sprawa z dziećmi? Chcąc chronić nasze pociechy, wybieramy dla nich jak najlepsze produkty jakościowo, dlatego przyjrzyjmy się najbardziej popularnym słodzikom. Poniższe zestawienie pozwoli wybrać nam odpowiedni [...]
[...] skuteczne, jak opracowana przez człowieka broń masowego rażenia (np. chemiczna). Wspomniany termin jest eufemizmem. Podsumowanie Nic nie wskazuje, by racjonalne stosowanie słodzików (niezależnie od ich pochodzenia) było zagrożeniem dla zdrowia. Z reguły dostarczają one mało energii, słabo oddziałują na stężenie glukozy i insuliny, co jest [...]
[...] wpływu nadużywania substancji słodzących na oporność insulinową, stężenie glukozy i insuliny. Odnotowano spadek stężenia cholesterolu i frakcji LDL. Nie odnotowano wpływu słodzików na glikemię w ostatnich tygodniach (mierzoną stężeniem HbA1c) ani na stężenie trójglicerydów. Nie odnotowano wpływu słodzików na apetyt. Podsumowanie Wydaje się, że [...]
[...] tłuszczowej. W każdej innej porze o wiele zdrowsza będzie kawa (bez cukru, miodu i innych węglowodanów), herbata czarna (bez cukru, miodu i innych węglowodanów), woda (bez słodzików, soku i cukru). Referencje: 1. Huaidong Du “Fresh fruit consumption in relation to incident diabetes and diabetic vascular complications: A 7-y prospective [...]
[...] dodatku konserwantów i aromatów, 100% koncentrat białka serwatki z mleka, w opakowaniu aż 23 porcje, bardzo dobra rozpuszczalność, świetny smak, naturalny smak, bez dodatku słodzików, co ma znaczenie dla sporej części osób, szybka kinetyka przyswajania białka w naszym organizmie, brak piany w czasie mieszania, bardzo dobry dodatek do koktajli, [...]
[...] jak można było zignorować wpływ palenia w ciąży na występowanie astmy u dzieci. Jest to doskonale udokumentowane zjawisko. Tymczasem nikt nie potwierdził takiego wpływu słodzików. Zupełnie zignorowano fakt, iż kobiety sięgające po słodziki równie chętnie wybierały papierosy. To samo dotyczy napojów słodzonych i występowania zjawiska [...]
[...] poglądu, że aspartam stwarza problemy w leczeniu glikemii, że ma wpływ na apetyt lub na zwiększenie masy ciała. Czy sukraloza wywołuje cukrzycę? Nikt nie powiązał słodzików z cukrzycą. Najprawdopodobniej osoby, którym nie wystarczają słodziki sięgają także po cukier i to tłumaczy zafałszowanie wyników różnorakich badań. Drugie [...]
Ochota na zimny napój gazowany, szczególnie w ciepłe, letnie dni, dopada chyba każdego. Problem, a nawet dwa pojawiają się jednak w sytuacji, gdy nie chcemy dostarczyć zbędnych cukrów prostych oraz gdy mamy niewielki fundusz na tego typu zachcianki. W przypadku pierwszego problemu z pomocą przychodzą nam, dostępne w szerokiej gamie produktów, [...]
[...] rozumowanie nie ma żadnego sensu i jest sprzeczne nawet z logiką na poziomie szkoły podstawowej. Owszem, istnieją pewne wątpliwości odnośnie wpływu na zdrowie konserwantów, słodzików czy innych dodatków do żywności, jednak wrzucanie wszystkiego do worka z napisem „chemia” i wydawanie wyroku „winny” przypomina średniowieczne sposoby „badania [...]
Negatywne skutki spożycia cukru przestają kogokolwiek dziwić. Świadomość żywieniowa rośnie. Zdajemy sobie sprawę z tego, że nadmiar cukru w diecie przekłada się na wzrost masy ciała, wzrost ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu, wysoki poziom trójglicerydów we krwi, większe ryzyko cukrzycy, chorób serca i układu krwionośnego, większe ryzyko raka [...]
Okres Świąt Bożego Narodzenia jest czasem specjalnym. Czasem przepełnionym radością, czasem obcowania z rodziną, czasem wytchnienia. Jednak za rogiem czekają niebezpieczeństwa. Niebezpieczeństwa zarówno dla sylwetki, jak i zdrowia… A jeśli, o czym wspomniałem w punkcie dotyczącym treningu, jesteś daleko od tej granicy, dodatkowy sen pomoże w [...]