Czego potrzebujemy: Na naleśniki: 280 g mleka - u mnie 2% tłuszczu 280 g wody 2 jajka 220 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 5 g oleju kokosowego rafinowanego szczypta soli Potrzebujemy 2 naleśniki Sos do naleśnikowego papadrelle: 50 g awokado 100 g szpinaku 3 g oleju kokosowego rafinowanego 20 g sera feta 100 g pomidorków koktajlowych sól, pieprz, [...]
Spaghetti, czyli długi, cienki makaron znany jest z kuchni włoskiej, ale bardzo popularny jest również na całym świecie. Makaron jak to makaron - jedni wolą rurki, inni świderki, a jeszcze inni spaghetti. Wybór jest naprawdę duży. Weganie mogą teraz śmiało korzystać z mody panującej w sieciowych sklepach, które prześcigają się w poszerzaniu oferty [...]
Czego potrzebujemy: 100 g ciasta protein pizza 15 g sosu pomidorowego dołączonego do pizzy 30 g mąki gryczanej 30 g serka philadelphia 25 g serka ricotta 25 g sera mozzarella 100 g szpinaku 50 g pomidora przyprawy - sól, pieprz, gałka muszkatołowa Jak wykonać: Ciasto na pizze przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i odkładamy na kilka [...]
Jako dawna miłośniczka wszelkiego rodzaju nabiału, nie mogę przejść obojętnie obok produktów, które są roślinną alternatywą dla jogurtów. Vegangurty to seria marki Pilos, która jest dostępna w kilku smakach. Mój wybór padł na kokos, brzoskwinię, marakuję. Jest to jedno z moich ulubionych połączeń. Jogurty roślinne różnią się od tych mlecznych [...]
Czego potrzebujemy: 100 g ugotowanego buraka kilka liści świeżego szpinaku 80 g gruszki 80 g ugotowanego/upieczonego mięsa z indyka/kurczaka 50 g awokado 40 g komosy ryżowej cytryna/limonka sól/pieprz Jak przygotować: Buraka kroimy w drobną kostkę i wkładamy na spód słoika. Kropimy sokiem z cytryny lub limonki. Na buraka układamy umyte liście [...]
Czego potrzebujemy: 500 g makaronu penne 250 g mascarpone 300 g cebuli 500 g pomidorów 1 kg fileta z kurczaka 10 g oleju kokosowego sos piripiri lub tabasco pieprz i sól Jak wykonać: Cebulę szatkujemy dość drobno. Pomidory obieramy ze skóry i kroimy na ćwiartki. Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na nieduże kawałki. Gdy już mamy wszystko gotowe - [...]
Czego potrzebujesz: 150 g piersi z kurczaka 50 g czarnej soczewicy 50 g zielonego mrożonego groszku 1/4 niedużej cebuli 1 ząbek czosnku łyżeczka nasion czarnuszki 5 g oleju kokosowego sól Jak wykonać: Fileta przyprawić według własnego uznania i grillować. Soczewicę przepłukać i ugotować w niewielkiej ilości wody około 20 minut. W czasie jak [...]
Czego potrzebujemy: 20 g oliwy 200 g cebuli - najlepiej 100 g żółtej i 100 g czerwonej 3 ząbki czosnku przyprawy: oregano, kmin rzymski, ostra papryka - ja daję 2 płaskie łyżeczki każdej 1 kg dobrej jakości zmielonej wołowiny 200 ml wrzątku 100 ml gorącej czarnej kawy 400 g pomidorów z puszki 15 g ksylitolu lub słodzik 15 g gorzkiej czekolady 200 [...]
Czego potrzebujemy: 100 g czerwonej soczewicy 150 g marchewki startej na drobnych oczkach pół cebuli 2 ząbki czosnku 5 g nasion chia + 1/3 szklanki wody łyżka natki/koperku przyprawy - sól, pieprz, pieprz ziołowy, oregano 7 g oleju kokosowego mąka owsiana do skorygowania gęstości masy Dziki sos Tomato Basil Jak wykonać: Soczewicę gotujemy do [...]
Czego potrzebujemy: 150 g ziemniaka - waga po obraniu 150 g selera - waga po obraniu 150 g pietruszki - waga po obraniu 450 g białych szparagów - waga po obraniu - najlepiej bez główek ( przydadzą się do makaronu) 30 g COOKING SPRAY BUTTER lub olej kokosowy sól, pieprz, kurkuma, liść laurowy Jak wykonać: Ziemniaki, pietruszkę i selera kroimy w [...]
Czego potrzebujemy: 50 g proszku Protein Pizza 100 g piersi z kurczaka sól, pieprz, czerwona papryka w proszku, kilka kropli tabasco 5 g dzikiej oliwy jajko kilka liści sałaty plaster pomidora ulubione Dzikie sosy Jak wykonać: Ciasto Protein Pizza przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Czekamy kila minut aż nieco napęcznieje. Dzielimy [...]
AVE VEGE to deser na kremie kokosowym o smaku kokosowo-migdałowym. Ma konsystencję gęstego, aksamitnego jogurtu. Pachnie bardzo zachęcająco i z pewnością zachwyci smakoszy kokosa. Jest lekko słodki, a jedząc go, można wyczuć kawałki płatków migdałów. Deser można zjeść jako wegańską alternatywę jogurtu - samodzielnie lub z owocami czy płatkami. [...]
Wegańskie jogurty to wybawienie dla tych, którzy uwielbiają szybkie, orzeźwiające przekąski. Bardzo fajnie, że jest coraz większy wybór, zarówno wśród smaków, jak i bazy takiego vegangurtu. Coconut vegangurt to przekąska na bazie mleczka kokosowego, bez dodatku cukru i innych smakowych składników. Jest to zatem vegangurt naturalny. Do składu nie [...]
Czego potrzebujemy: 200 g kolorowej papryki 80 g marchewki 80 g korzenia pietruszki 80 g groszku cukrowego 200 g cukinii kawałek białej części pora pół niedużej czerwonej cebuli 20 g oliwy czosnkowej 200 g piersi z kurczaka 100 g sosu słodko kwaśnego - ulubionego 150 g makaronu - ja użyłam udon - możecie zastąpić ryżowym sól, pieprz Jak wykonać: [...]
Czego potrzebujemy: 3 jajka 300 g pomidorów z puszki ząbek czosnku 5 g oleju kokosowego rafinowanego 40 g awokado przyprawy - sól pieprz, bazylia Jak wykonać: Pomidory odlewamy z zalewy, siekamy i wrzucamy na rozgrzany olej. Doprawiamy do smaku, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy około 5 minut. Jak pomidory puszczą trochę soku - [...]
Czego potrzebujesz: 1 jajko 50 g mixu ulubionych mąk - u mnie orkiszowa, owsiana i ryżowa 40 g mleka przyprawy - sól, pieprz, oregano, bazylia Dodatki: 40 g szynki wieprzowej 30 g mozzarelli 30 g dzikiego ketchupu 40 g pomidorów kilka oliwek swieża bazylia przyprawy Jak wykonać: Mąkę, mleko, jajko i przyprawy miksujemy do uzyskania jednolitego [...]