Czego potrzebujemy:

  • 200 g kolorowej papryki
  • 80 g marchewki
  • 80 g korzenia pietruszki
  • 80 g groszku cukrowego
  • 200 g cukinii
  • kawałek białej części pora
  • pół niedużej czerwonej cebuli
  • 20 g oliwy czosnkowej
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 100 g sosu słodko kwaśnego - ulubionego
  • 150 g makaronu - ja użyłam udon - możecie zastąpić ryżowym
  • sól, pieprz

Jak wykonać:

Warzywa kroimy. Marchew i pietruszkę w plasterki, cukinię w półplasterki, paprykę na kawałki, groszek cukrowy tniemy na pół, por na piórka. Ja użyłam kurczaka już obrobionego termicznie - możecie dodać surowego, pieczonego, smażonego. Makaron gotujemy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy.

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Pierwsze wrzucamy marchewkę i pietruszkę - szklimy. Jeśli macie surowego kurczaka, teraz pora na niego. Obsmażamy. Kolejno dodajemy cebulę, por - szklimy. Następnie na patelnię wrzucamy paprykę, dajemy jej około minuty, dodajemy cukinię, groszek cukrowy - chwilę smażymy. Wszystko przyprawiamy solą i pieprzem i dodajemy sos słodko-kwaśny. Chwilę wszystko razem dusimy. Dokładnie mieszamy, dodajemy ugotowany makaron i gotowe.

Wartości odżywcze:

Z tych składników otrzymujemy 3 porcje.

Każda to 350 kcal.

Białko 23 g, Tłuszcz 9 g, Węglowodany 45 g.

Smacznego!

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (0)