Czego potrzebujemy:
- 200 g kolorowej papryki
- 80 g marchewki
- 80 g korzenia pietruszki
- 80 g groszku cukrowego
- 200 g cukinii
- kawałek białej części pora
- pół niedużej czerwonej cebuli
- 20 g oliwy czosnkowej
- 200 g piersi z kurczaka
- 100 g sosu słodko kwaśnego - ulubionego
- 150 g makaronu - ja użyłam udon - możecie zastąpić ryżowym
- sól, pieprz
Jak wykonać:
Warzywa kroimy. Marchew i pietruszkę w plasterki, cukinię w półplasterki, paprykę na kawałki, groszek cukrowy tniemy na pół, por na piórka. Ja użyłam kurczaka już obrobionego termicznie - możecie dodać surowego, pieczonego, smażonego. Makaron gotujemy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Pierwsze wrzucamy marchewkę i pietruszkę - szklimy. Jeśli macie surowego kurczaka, teraz pora na niego. Obsmażamy. Kolejno dodajemy cebulę, por - szklimy. Następnie na patelnię wrzucamy paprykę, dajemy jej około minuty, dodajemy cukinię, groszek cukrowy - chwilę smażymy. Wszystko przyprawiamy solą i pieprzem i dodajemy sos słodko-kwaśny. Chwilę wszystko razem dusimy. Dokładnie mieszamy, dodajemy ugotowany makaron i gotowe.
Wartości odżywcze:
Z tych składników otrzymujemy 3 porcje.
Każda to 350 kcal.
Białko 23 g, Tłuszcz 9 g, Węglowodany 45 g.
Smacznego!