SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

syrop

  • HFCS (ang. High Fructose Corn Syrup; syrop glukozowo-fruktozowy) przez wiele osób jest uznawany za zło wcielone i truciznę. Czy faktycznie jest o wiele gorszy od cukru stołowego, sacharozy? Często porównuje się szkodliwość cukru, fruktozy oraz HFCS. Bez trudu można uzyskać dostęp do niesłychanie obszernych zasobów wiedzy naukowej dotyczącej tych 3 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8938 Data: 2019-07-24 08:23:27
  • Co się dzieje w organizmie po wypiciu coli?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Napoje typu cola kiedyś były uznawane za dobro luksusowe. Wiem, iż obecnie to brzmi śmiesznie, ale kiedyś dostępność produktów „z zachodu” była u nas znikoma. Tak samo kiedyś posiadanie telefonu komórkowego było wyznacznikiem statusu, a teraz z „komórkami” widzi się kilkulatków. Sprzedaż napojów gazowanych i słodzonych pokazuje, iż ludzie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6470 Data: 2019-08-05 08:57:22
  • [...] a zminimalizowano szkodliwość alkoholu czy cukru. Jeśli ktoś mówi, że cukier nie jest ważny dla chorób serca, to chyba nie ma pojęcia o skali konsumpcji sacharozy oraz syropu glukozowo-fruktozowego i ich wpływie na stan zdrowia społeczeństwa. Oczywiście badania w rodzaju: „Relationship between Added Sugars Consumption and Chronic Disease [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14141 Data: 2017-12-20 11:39:33
  • Trenujesz już jakiś czas i masz wrażenie, że im więcej wiesz, tym tak naprawdę mniej, bo ciągle otwierają się przed Tobą nowe zagadnienia? Albo może dopiero chcesz zacząć i nie wiesz, jak, bo zasad dbania o siebie jest tyle, że można się pogubić? Jeśli tak, to poniższy przewodnik na temat treningu, diety i suplementacji jest właśnie dla ciebie! [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 26363 Data: 2019-01-06 14:28:47
  • [...] w której unika się produktów wysokoprzetworzonych, zawierających duże ilości cukrów prostych lub dwucukrów (sacharoza, klasyczny cukier i jego tańsze zamienniki, takie jak syrop glukozowo-fruktozowy) oraz szkodliwe dla człowieka tłuszcze (szczególnie trans). Osoby mające problemy z kontrolą glikemii mogą skorzystać z proteiny serwatkowej (WPC) [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2406 Data: 2019-03-03 16:01:04
  • Sklepowe sushi - które wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] łososiem i sezamem (1 szt.), mini california z surowym łososiem i ikrą gromadnika (1 szt.). Sos sojowy, imbir marynowany, wasabi. Skład: przygotowany ryż 77,9% (woda, ryż, syrop glukozowo-fruktozowy, ocet ryżowy, sól, olej słonecznikowy, regulator kwasowości: octany sodu), łosoś surowy 6,7% (Salmo salar), papryka zielona 3,6, majonez (olej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 24823 Data: 2017-10-30 10:06:31
  • Według danych CDC 39,8% dorosłych mieszkańców USA ma otyłość (~93.3 mln Amerykanów w latach 2015-2016). Otyłość bezsprzecznie powiązano z występowaniem chorób serca, udarami, cukrzycą typu II oraz wieloma rodzajami raka. Roczne koszty opieki zdrowotnej nad osobami otyłymi w USA wynoszą 147 miliardów dolarów. Koszty opieki nad osobą otyłą są o 1429 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6729 Data: 2018-12-04 08:58:17
  • Mleko i nabiał: czy jest dla nich miejsce w zdrowej diecie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Na występowanie chorób przewlekłych, takich jak: choroba wieńcowa, cukrzyca, nowotwory (w tym różne odmiany raka), nadciśnienie, otyłość, otępienie i choroby alergiczne, które trapią społeczeństwa zachodnie, znaczny wpływ mają nawyki żywieniowe. O mleku i produktach mlecznych naukowcy nie mają zbyt dobrego zdania. Niektórzy uważają, iż mleko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3372 Data: 2020-07-01 18:24:06
  • Czy owoce i warzywa tuczą?

    Artykuł
    Odchudzanie

    Na temat owoców i warzyw krąży wiele sprzecznych informacji. Niektórzy uważają (błędnie), że owoce nie podnoszą stężenia insuliny we krwi, dlatego można je bezkarnie jeść np. na noc lub między posiłkami. Tymczasem z praktyki mogę podać przykład człowieka, który wywołał u siebie duże zaburzenia glikemii, pochłaniając na noc nadmierne ilości [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2229 Data: 2021-03-09 19:13:56
  • [...] człowieka przy mikrodawce (np. toksyna botulinowa, jady węży, toksyny obecne w wielu gatunkach grzybów). Naturalny miód jest równie szkodliwy dla kompozycji sylwetki, jak syrop glukozowo-fruktozowy. W 100% naturalna dieta może utuczyć, spowodować raka, choroby układu krążenia, otyłość lub nadciśnienie, równie łatwo, jak złożona z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5935 Data: 2019-03-06 09:51:37
  • Jakie żelki po treningu?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] po treningu. Co kryje się w tej małej przekąsce o różnych kształtach? Czy znaleźć można takie, które można wprowadzić w dietę? Jutrzenka Akuku! Żelki serduszka 90 g Skład: syrop glukozowy cukier woda żelatyna wieprzowa stabilizatory (sorbitole, cytryniany sodu) regulator kwasowości (kwas cytrynowy) pasta jabłkowa homogenizowana 0,9% substancja [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 23421 Data: 2017-09-28 08:02:30
  • [...] g Węglowodany: 60 g Przekąska Placuszki Brownie z piekarnika fasola czerwona bez zalewy 50 g mąka pszenna 30 g siemię lniane mielone 20 g czekolada gorzka 20 g (bez mleka) syrop klonowy 20 g Energia i makroskładniki 475.6 kcal Białka: 20 g Tłuszcze: 16 g Węglowodany: 62 g Obiad Tofu w sosie pomidorowym z makaronem Tofu naturalne 90 g pomidory z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1164 Data: 2021-06-28 19:57:51
  • [...] tytoniowych) poprzez pokazywanie przykładów jednostkowych. Na zakończenie Prawdopodobnie identyczne skutki dotyczą sięgania po wysokoprzetworzone produkty bogate w cukier, syrop glukozowo-fruktozowy lub ich odpowiedniki. Ponadto w badaniu przekrojowym w Kanadzie, naukowcy odkryli, że wyższe spożycie ultraprzetworzonej żywności było związane ze [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2555 Data: 2021-02-26 09:12:15
  • Która chałwa najlepsza?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] to kolejny produkt, który chciałbym porównać. Wielu z was, kocha chałwę za jej oryginalność i niepowtarzalny smak. Niestety zazwyczaj te spotykane w sklepach przepełnione są syropem glukozowym, utwardzonym olejem roślinnym i małą zawartością procentową sezamu, co stawia taką chałwę w złym świetle. Czy możemy od czasu do czasu nacieszyć się jej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 27817 Data: 2017-09-09 11:13:39
  • [...] stłuszczenia wątroby, zespołu metabolicznego, rozmaitych chorób. Fruktozy kiedyś było bardzo mało, teraz powszechnie można ją znaleźć w żywności, napojach w postaci cukru, syropu glukozowo-fruktozowego, miodu itd. GLUT5 ulega również nadekspresji w niektórych tkankach nowotworowych, szczególnie w raku piersi. Gdy masz cukrzycę, poprzez [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 695 Data: 2021-05-21 07:47:37
  • Węglowodany proste - charakterystyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] o tym, iż miód (50 g dziennie) działa bardzo podobnie na glikemię (np. stężenie insuliny, glukozy), metabolizm tłuszczów i stan zapalny, jak cukier stołowy (sacharoza) i syrop glukozowo-fruktozowy. Tak. Cukier to cukier, niezależnie czy to miód, cukier biały, brązowy, syrop glukozowo-fruktozowy czy inna podobna substancja. Po co nam [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4212 Data: 2018-09-27 12:05:17
  • Jakie lody mają najmniej kalorii?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Lody na redukcji kojarzą się raczej z cheat'em, ale kto powiedział, że nie można zjeść lodów po treningu, jeśli mają ciekawy skład? Osobiście nie znam nikogo, kto nie przepadałby za lodami, każdy ma swój ulubiony smak. Jedni lubią, gdy lody oblane są białą czekoladą, inni zaś gorzką, a jeszcze inni wolą lody oblane czekoladą z orzechami. Swoich [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 24289 Data: 2017-10-09 09:59:42
  • Odchudzanie - jak schudnąć?

    Artykuł
    Odchudzanie

    [...] wśród kobiet z 22,3% do 23,4%. Dlaczego tyję?! Współczesny problem z otyłością wcale nie polega na tym, iż nagle pojawił się nowy, niebezpieczny dla zdrowia pokarm: cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, gluten, frytki, pizza, hamburgery i inne pokarmy fast food bogate tłuszcze nasycone, zmodyfikowana genetycznie kukurydza czy pszenica. Istnieją [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9431 Data: 2018-08-26 14:25:22
  • Dieta militarna - hit czy kit?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Ludzie zachowują się, jakbyśmy nie byli w XXI tylko gdzieś w XIII wieku. Najlepsze diety, najlepsze treningi oraz najskuteczniejsze sposoby na schudnięcie już dawno zostały wymyślone. Ba, nawet dokładnie sprawdzone w badaniach naukowych. Tymczasem ludzie zachowują się tak, jakby chcieli od nowa wymyślać koło lub kolejny raz szukać „św Graala [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5175 Data: 2019-02-10 17:34:59
  • Jakie ciastka na diecie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Ciasteczka to kolejne dobrodziejstwo, którego zazwyczaj wystrzegamy się na diecie, bo przecież tuczą, mają zbyt dużo cukru, ale też tłuszczu. Dlatego najlepiej wrzucić je na nietykalną półkę „słodycze”. Ale czy aby na pewno nie ma takich słodkości, które mogłyby pojawić się w naszej codziennej diecie? Tak się składa, że jednak są. Poniżej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7979 Data: 2017-10-20 20:29:17