Pszenica i jęczmień są uprawiane przez ludzi od tysięcy lat. Nawet dziś są to dwie główne rośliny uprawne, które są wykorzystywane do produkcji żywności, napojów, a także paszy dla zwierząt. Wyglądają dość podobnie, ale oczywiście występują między nimi różnice. Co warto wiedzieć o ich przetwarzaniu i zastosowaniu? Pszenica Zanim pszenica będzie [...]
[...] czemu produkty, takie jak tempeh i miso, są jej zdrowszą formą. Są one również łatwiejsze do strawienia. Tempeh w postaci nieprzetworzonej można kupić w dziale lodówek sklepów ze zdrową żywnością. Kiedy gotujesz na parze, obsmażasz lub grillujesz tempeh, nabiera on mięsnego smaku i konsystencji, które można wzmocnić odpowiednim sosem. [...]
Są pewne miejsca na świecie, gdzie mieszkańcy mogą się pochwalić wyjątkową długowiecznością. Zawdzięczają to swojemu stylowi życia, który zwykle oparty jest na regularnej aktywności, zdrowej diecie, a także utrzymywaniu szacunku do swojego organizmu i otoczenia. Długą żywotnością mogą się pochwalić mieszkańcy Okinawy. Przeciętna kobieta na [...]
Wiele kobiet, pracujących zawodowo, lub aktywnie dbających o dom, skarży się na brak możliwości gotowania dań tylko dla siebie. Obecne tempo życia sprawia, że nie mamy za wiele czasu na przygotowywanie zdrowych i urozmaiconych posiłków, szczególnie gdy mają być elementem diety redukcyjnej. Dieta redukcyjna 1500 kcal. Odpowiednie zastosowanie [...]
Początek roku dla wielu osób to okres realizacji postanowień noworocznych. Wiele z nich dotyczy wprowadzenia zmian w stylu życia, a szczególnie w sposobie żywienia. Zazwyczaj obiecujemy sobie, że nasza dieta stanie się zdrowsza, bogatsza w warzywa i owoce oraz jednocześnie ograniczeniu ulegną wszystkie niezdrowe przekąski, oraz słodycze. Czy jest [...]
Kofeina jest jedną z najpopularniejszych substancji stosowanych przez sportowców. Występuje w środkach przedtreningowych, spalaczach tłuszczu jako składnik leków oraz jako pojedyncza substancja. Wiemy, że w trakcie treningu siłowego kofeina pozwala wykonać więcej powtórzeń oraz sprawia, że wszystkie serie wydają się lżejsze. Kofeina ma też wpływ [...]
Osteoporoza to choroba, która pojawia się, gdy spada gęstość mineralną kości. Jest to jedna z najczęstszych przyczyn złamań w późniejszych latach. Na osteoporozę cierpią zarówno kobiety, jak i mężczyźni w różnym wieku, choć zdecydowana większość to osoby starsze. Z tego właśnie powodu ważne jest, by zadziałać prewencyjnie i jeszcze za młodu zadbać [...]
[...] do przysłowiowego lamusa, a doskonałym przykładem na ich zbędność są m.in. ciastka karmelowo-czekoladowe. „Przestarzałe” słodycze Kiedy skończyły się czasy pustych półek sklepowych, rynek spożywczy stopniowo zaczęły „zalewać” produkowane masowo czekolady, pralinki, cukierki, ciastka czy batony spoza granic kraju. Społeczna świadomość na temat [...]
Istnieje wiele różnych rodzajów bólu głowy i mają one zróżnicowane podłoża, a do ich terapii stosuje się różne środki. Zdecydowana większość dostępnych obecnie leków działa jednak tylko poprzez łagodzenie bólu, a mianowicie pozbywanie się objawu pewnych niekorzystnych zmian w organizmie, a nie wpływa na samą przyczynę wystąpienia [...]
[...] ciała i jednocześnie wyrzuty sumienia zaprojektowano nowe ciastka bez dodatku cukru oraz oleju palmowego. Nowa alternatywa dla wielbicieli słodyczy Powszechnie dostępne w sklepach ciastka z reguły upakowane są półproduktami niskiej jakości, aby móc jak najniższym kosztem wyprodukować jak największą ilość produktu końcowego. Niestety niska [...]
Ponad 90% przypadków raka skóry, jak szacują specjaliści, jest powodowane ekspozycją na promieniowanie ultrafioletowe pochodzące z promieni słonecznych. Ekspozycja ta wzrosła w ostatnich latach, w dużej mierze ze względu na cieńszą warstwę ozonową atmosfery ziemskiej. Z powyższych przyczyn, badacze uważają, że najważniejsze są działania [...]
Wiosna i lato to dość trudne pory roku dla alergików. Kto nim jest, doskonale wie, jak uciążliwe może być życie w okresie pylenia poszczególnych roślin. Objawy uczuleń na różnego rodzaju pyłki roślin mogą być łagodne, ale również takie, że codzienne funkcjonowanie zamienia się w koszmar. Co więcej, alergie wcale nie muszą nam towarzyszyć przez [...]
Witaminy z grupy B stanowią bardzo interesujący z punktu widzenia fizjologii obiekt badań. Każda z nich reguluje dziesiątki jak nie setki przemian enzymatycznych. Zbiorczo mówi się, że witaminy B kontrolują metabolizm energetyczny i wytwarzanie związków aktywnych biologicznie, które wpływają na codzienne samopoczucie i poziom tak zwanej energii / [...]
Rozpoczęcie treningów siłowych jest zazwyczaj pierwszym krokiem, jaki podejmujemy, aby zmienić swoją sylwetkę. Zbierając doświadczenie poprzez zasięgnięcie informacji np. z Internetu czy u starszych stażem kolegów, szybko dowiadujemy się, że bez odpowiednio zbilansowanej diety pod nasze cele trudno jest osiągnąć wymierne rezultaty. Podsumowanie [...]
Osoby początkujące, często wchodząc w świat treningu siłowego, chcą rozpocząć również stosowanie suplementów diety, upatrując się w tym okazji na to, aby stosunkowo szybko zwiększyć swoje obwody. Jednak zanim wprowadzą wsparcie stricte treningowe, najpierw muszą nabrać trochę doświadczenia, które pozwoli im na to, aby odpowiednio skorzystać z [...]
Białko składające się z aminokwasów to jeden z najważniejszych składników budujących nasz organizm. Mówi się, iż dla osób ćwiczących i budujących masę mięśniową im więcej białka dostarczamy, tym lepiej. Czy faktycznie jest to prawda i o czym mówi próg leucynowy? Można spotkać teorie mówiące o tym, że w jednym posiłku nie powinniśmy wchłonąć więcej [...]
Nie ma w tym nic złego, że staramy się wyglądać lepiej i chcemy być lepszą wersją samego siebie. Jeśli chcemy poprawić swoją kondycję i wznieść ją na wyższy poziom, musimy wykonać dużo pracy, ale nie jest to tylko praca na siłowni czy w klubie fitness. Sporym wyzwaniem jest także zaplanowanie i utrzymanie odpowiedniej diety. Jak dawkować? [...]
Kofeina jest prawdopodobnie najczęściej przyjmowaną, aktywną farmakologicznie substancją na świecie. Występuje w napojach (kawa, herbata, napoje bezalkoholowe, np. „energetyczne”, napojach typu cola), w produktach zawierających kakao lub czekoladę. Alkaloid ten jest spotykany w suplementach diety („spalaczach tłuszczu”, środkach [...]
Białko jest podstawowym budulcem przyrody ożywionej. Występuje więc zarówno w organizmach zwierzęcych, jak też roślinnych. Aby odbudowywać białka naszego organizmu, musimy codziennie pobierać białka z pożywienia. *wg popularności sprzedaży w sklepie SFD
Niedawno w pewnej książce dotyczącej dietetyki sportowej „Żywienie w sporcie” D. Benardot znalazłem wiele kontrowersyjnych stwierdzeń (np. dotyczące suplementacji kreatyną), jednak moją uwagę przykuły sugestie, iż jajka są dobrym źródłem witaminy B12. Niestety nie wiem, na czym bazował autor, a tym bardziej nie rozumiem braku komentarza polskich [...]