Magnez jest pierwiastkiem mineralnym, który możemy (i powinniśmy) spożywać wraz z naszą dietą. Jest czwartym najbardziej rozpowszechnionym minerałem w naszym organizmie. Jest niezbędny, do prawidłowego funkcjonowania wielu tkanek i narządów w naszym ciele. Odpowiada między innymi za prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego, nerwowo-mięśniowego [...]
Dla wielu z Was z pewnością nie jest niczym nowym fakt, że kwasy Omega-3 są bardzo wartościowe i ważne dla naszego zdrowia. Ich niedobór może być dość niebezpieczny i doprowadzić nawet do depresji. Dobrą informacją jest jednak to, że uzupełnienie długołańcuchowych kwasów tłuszczowych Omega-3 może pomagać w zapobieganiu i leczeniu tego typu [...]
[...] witaminy D i B12, cynku. Dodanie ryb i owoców morza może temu zapobiec. Ponadto ryby to doskonałe źródło kwasów omega-3. Niektóre pokarmy roślinne, w tym orzechy włoskie i siemię lniane, zawierają kwas alfa-linolenowy (ALA), rodzaj tłuszczu omega-3. Jednak ten typ nie jest łatwo przekształcany w organizmie w kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas [...]
[...] od akwenów. A co z produktami roślinnymi zawierającymi omega-3? Z pewnością słyszeliście o produktach roślinnych, które zawierają dużo kwasów omega-3 m.in. orzechy włoskie, siemię lniane, nasiona sezamu, nasiona chia. Jak najbardziej są to dobre źródła, ale mają swoją wadę - są w postaci krótkołańcuchowej, która niekoniecznie ma te same zalety, [...]
[...] szczególnego działania koenzymu na obniżenie ciśnienia krwi. Z pewnością wymaga to kolejnych badań. Co jeszcze może pomóc obniżyć ciśnienie krwi? M.in. kakao, czosnek, siemię lniane, zielona i czarna herbata, probiotyki, olej rybny i inne tłuszcze zawierające kwasy omega-3. Na zakończenie Osoba z nadciśnieniem powinna także unikać [...]
Redukcja tkanki tłuszczowej to jeden z częstszych celów, jakie sobie zakładamy, wraz z każdym kolejnym rokiem. Z reguły towarzyszy jej jakieś większe wydarzenie w życiu: ślub, złe wyniki badań, wakacje czy okres po świętach. Z kolei u osób regularnie trenujących zależne jest to od poziomu tkanki tłuszczowej i wyglądu sylwetki. Kolejne, [...]
W tym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru wielonienasyconych kwasów tłuszczowych szeregu omega 3. Ich uzupełnienie zapewnia nam bowiem szerokie spektrum korzyści zdrowotnych – od serca i stawów po wzrok i funkcje poznawcze. Jeżeli więc nawet ktoś nie gustuje w kuchni [...]
[...] krokowego, jego profilaktyka, opiera się głównie na diecie. Uwzględniać ona powinna odpowiedni stosunek kwasów tłuszczowych o3 i o6, jak i witaminę E, C, selen, cynk i siemię lniane. Wymienione substancje czynne skutecznie wspomagają funkcje komórek prostaty, co powiązane jest z utrzymaniem ich prawidłowej kondycji. Lipidy Kolejnym ważnym [...]
[...] atlantycki, makrela, pstrąg tęczowy, tuńczyk, halibut oleje – olej lniany, rzepakowy, z orzechów włoskich, z kiełków pszenicy, konopny nasiona i orzechy – orzech włoski, siemię lniane, chia, nasiona konopi Podsumowanie Olej rybny jest bardzo korzystny dla naszego zdrowia, głównie za sprawą zawartości kwasów tłuszczowych omega-3. Regularnie [...]
[...] białko serwatkowe (w wersjach wegetariańskich) oraz białka grochu. Dodatkowo w HUMMY można znaleźć inne naturalne produkty, które również dostarczają aminokwasów na przykład siemię lniane oraz fasolę. Odpowiednie zbilansowanie wszystkich składników nawet w wersjach wegańskich sprawiło, że posiłki te dostarczają od 25 g do 27 g protein, mimo iż w [...]
[...] odżywczych można znaleźć w źródłach roślinnych, to na diecie wegańskiej ciężko jest uzyskać optymalne ich ilości. Przykładowo, żywność pochodzenia roślinnego, taka jak siemię lniane, zawiera kwas tłuszczowy omega-3 ALA, jednak konwersja ALA w ważne tłuszcze omega-3 DHA i EPA jest wyjątkowo nieefektywna. Dlatego osoby stosujące dietę [...]
Czy obserwowałeś kiedyś, jak długo po zjedzeniu posiłku ponownie jesteś głodny? Zdecydowanie za szybko? Być może warto przeanalizować skład tego posiłku. Wiele badań wskazuje, że sytość posiłków zależy nie tyle od samej wartości kalorycznej, ale też od wartości odżywczej. Jedne składniki są bardziej sycące, inne mniej. Podsumowanie Białka [...]
Występowanie tej grupy chorób jest silnie powiązane z wieloma czynnikami, na które poniekąd każdy ma wpływ. Są to czynniki środowiskowe, dlatego warto zrewidować swoje postępowanie pod względem swojego zdrowia, bo jeśli można, to warto zrobić wszystko, by ustrzec się przed tą bardzo ciężką i poważną chorobą. Dieta powinna być pełnowartościowa, [...]
Starsi ludzie są bardziej skłonni do ułatwiania sobie życia i korzystania z różnych pomocy, które ograniczają im wszelką aktywność. Jednak szkody, jakie niesie za sobą brak aktywności wraz z upływem lat mogą stać się naprawdę groźne dla ich zdrowia i sprawności. Skutki braku aktywności są u osób starszych o wiele poważniejsze niż u młodych. Poza [...]
Utrzymanie odpowiedniej do swojego wzrostu masy ciała i odpowiedniej równowagi między masą mięśniową a ilością tkanki tłuszczowej jest kluczowe dla osób starszych dla zapewnienia sobie zdrowia i dobrego funkcjonowania organizmu. Zarówno jednak nadwaga, jak i niedowaga stanowią zagrożenie dla człowieka. W jednym z ostatnich badań przeprowadzonych [...]
Dieta roślinna zyskuje coraz większe grono zwolenników. Produkty są bogate w składniki odżywcze, takie, których nie znajdziemy w pokarmach pochodzenia zwierzęcego. Modna staje się całkowita rezygnacja z produktów odzwierzęcych i przejście na wegetarianizm. Zainteresowanie weganizmem zaczęło wzrastać pod koniec 2010 roku i od tego czasu nieustannie [...]
Istnieje sporo kontrowersji na temat tego, ile powinno się jadać posiłków na co dzień, a także w jakich odstępach czasowych. Sporo osób, które zaczynają przygodę z kulturystyką i sportami siłowymi ma błędne przekonanie, że budowanie masy mięśniowej jest silnie powiązane, z ilością zjadanych posiłków. Jeśli danego dnia zjemy odpowiednią ilość [...]
Budowanie masy mięśniowej to naprawdę ciężki i złożony proces. Sporo amatorów sportów siłowych uważa, że masę mięśniową buduje się w mgnieniu oka i wystarczy do tego tylko nadwyżka kaloryczna. Co oczywiście nie jest prawdą. Suplementy i odżywki, czyli przyspiesz swoje efekty Podczas budowania masy mięśniowej, jak najbardziej można wspomóc się [...]
[...] to jeszcze nadają deserom niekonwencjonalny wygląd. Siemię lniane Siemię lniane najczęściej kupujemy w postaci pestek lub zmielonej. W obu przypadkach, pod wpływem wody siemię pęcznieje i wydziela żelową substancję. Stosuje się je często jako dodatek do owsianki lub jogurtu (podobnie jak nasiona chia). Jest ono także źródłem kwasów omega-3 [...]