Dieta bogata w witaminy i minerały to klucz do zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia. Między innymi, dlatego tak ważne jest spożywanie warzyw i owoców w swojej codziennej diecie. Czy wiesz jednak, że wyróżnić możemy kompleks czterech witamin szczególnie ważnych dla naszego zdrowia i wyglądu? Witamina K – krzepliwość krwi Witamina ta jest [...]
[...] dziennie. Nieco lepiej jest z wieprzowiną, jednak nadal należałoby zjeść jej (w najlepszym wariancie) kilka kg dziennie. Dlatego uznaje się raczej, iż źródłem witaminy D są ryby morskie, tran oraz promieniowanie słoneczne (UVB). Warto suplementować witaminę D, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdy ekspozycja na słońce jest [...]
[...] diety w kwasy Omega 3 jest korzystne również w prewencji chorób, takich jak demencja starcza czy choroba Alzheimera. Szczególnie bogatym źródłem kwasów Omega 3 są tłuste ryby, olej lniany oraz tran, warto jednak wspomóc się również codzienną suplementacją Omega 3. L-tyrozyna L-tyrozyna jest jednym z 20 podstawowych aminokwasów białkowych. Do [...]
Aby w pełni odpowiedzieć na pytanie zawarte w tytule, musimy sobie wpierw uświadomić, w jakim celu planujemy stosować spalacz tłuszczu? Do głowy przychodzą mi minimum trzy główne zastosowania. Po czwarte - z obniżonym libido i możliwościami realizacji seksualnej... Długotrwałe ograniczenie kalorii odbierane jest przez organizm jako okres głodu, [...]
[...] ilość kwasów tłuszczowych z grupy omega-3. Duża podaż kwasów omega-6, a niewielka omega-3 sprzyja nasileniu stanu zapalnego. Weganie skreślają ze swojego menu ryby, główne źródło kwasów z grupy omega-3 (EPA, DHA), za to ich dieta obfituje w tłuszcze roślinne, bogate w kwasy omega-6. Stan zapalny ma poważne następstwa. Ponad 50% [...]
Testosteron jest hormonem kojarzonym z męskością. Jest jednym z najbardziej anabolicznych hormonów, czyli takich, które przyczyniają się do szybkiej rozbudowy naszej masy mięśniowej. Testosteron oprócz tego, że wspomaga rozbudowę naszych mięśni, przyczynia się również do utraty tkanki tłuszczowej, poprawy nastroju czy zwiększenia pewności siebie. [...]
Komórki skóry, które są zbyt często uszkadzane przez nadmierną ekspozycję na słońce, mogą przekształcić się w komórki nowotworowe. Najbardziej niebezpiecznym rodzajem raka skóry jest czerniak. Co możemy zrobić, aby uchronić się przed tym zagrożeniem? Co stwierdzono? Stwierdzono, że w grupach przyjmujących witaminę D poziom tej witaminy we krwi [...]
hmmm tak wlasnie sie zastanawialam bo to jest zrobione z oleju ryby, ja przyjmuje to na tardzik tabletki i ciekawi mnie czy on nie tuczy???!!! jesli ktos wie ..prosze odp!!!!
[...] nie akceptuje twarogu (produktów mlecznych) - ponieważ już za małolata potrafiłem na sam zapach się porzygać, jednak to nie to po paru tygodniach moge stwierdzić że mam uczulenie na ryby / tran -także moim pytaniem będzie: co jest dobrym zamiennikiem tych o to produktów? skupiam sie na tych witaminach i kwasach tłuszczowych omega3 pzdr /zaba-2010
[...] (np. ilość oliwy),wysokiej jakości tłuszcze nasycone (tłuste mięsa) - jak tez nie zapominaj o spożywaniu wielonienasycnocyh kwasów tłuszczowych z rodziny 0-3 (tj.tłuste ryby,tran,siemię lniane,olej lniany). Co możesz zrobić jeszcze? Kolejnym sposobem może być dodanie 1 posiłku extra! Miałeś 2-3 posiłki na redukcji? Daj teraz 4 posiłki. [...]
[...] - obecnie 32000-35000 kcal - w zależności od dnia Makroskładniki BTW, w zależności od danego dnia, potrzeb itd. uśredniając wychodzą tak: Białko - 2-2,5 g/kg - mięso, ryby, nabiał, jaja, wpc Węgle - 2-5g/kg - ryż, makaron, ziemniaki, pieczywo Tłuszcze - 0,5-1,5 g/kg - oliwa, orzechy, tłuste ryby, tran + warzywa, owoce - w zależności od [...]
[...] owoców. Z białek głównie: jaja, mięso, odżywki białkowe(mieszkanki WPC+WPI - Optimum Nutrition Gold, K**, Sport Definition) + do białka dodaję płatki owsiane. Z tłuszczy: ryby, tran, awokado, oliwa z oliwek Piję tylko wodę mineralną. Niestety mam też katabolizm mięśniowy(co chyba nie jest dziwne w okresie redukcji) Dodam, że czuje się bardzo [...]
[...] jelita, pije duzo wody, spozywam okolo 4g węgli i 1,5g bialka na kg masy ciala, wszystko dostarczam z najwyzszej jakosci pozywienia(piers z indyka, ryż brązowy, wędzone ryby,tran). Jesli trzeba bedzie zapodam zdjęcia mojej obecnej formy i zdjecie z bocznego profilu abyscie mogli ocenic czy to jest ta hiperlordoza czy tylko moje urojenie(choć [...]
[...] bądź uzupełnienie cukru w śniadaniu. Źródłami tłuszczów są tłuszcze zwierzęce (w mięsie, żółtkach jaj kurzych, nabiał), roślinne (oliwa z oliwek, olej lniany) oraz tłuszcz z ryby, które różnią się od siebie rodzajem i ilością kwasów tłuszczowych. W to jednak zagłębiać się nie będziemy. Jako źródło białka, i to w każdym posiłku, mogą posłużyć: [...]
[...] szczególnie te chude części - schab, szynka, czasem można też włączyć do diety karkówkę, wieprzowina jest najbardziej kalorycznym mięsem ze względu na zawartość tłuszczu. * ryby - ryby jadamy bez względu na zawartość tłuszczu, tłuste ryby morskie takie jak łosoś, śledź, makrela to poza białkiem bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-3. Warto [...]