Podstawy układania diety Witam. Ze względu na to, że powstaje wiele diet błędnych w których ilość kcal, btw i co najczęściej się zdarza tłuszcze i warzywa są w okolicach treningowych napiszę gdzie co powinno się znajdować aby było ok. Na pierwszy miejscu zawsze ale to zawsze stawiamy na Dietę, a raczej powinno się tak robić. Obliczamy [...]
[...] Uważaj na warzywa bulwiaste. - Nie unikaj tłuszczy roślinny takich jak oliwa z oliwek, olej lniany. - Kup w aptece tran i dodaj do diety. - Jako źródła białka spożywaj ryby, mięsa, jaja kurze oraz nabiał. - Unikaj smażenia produktów. - Bądź cierpliwa/y Mam nadzieję, że ten prosty, krótki artykuł pozwoli choć nie wielkiej części osobom [...]
[...] rozwoju komórek układu nerwowego i rozwoju siatkówki oka. Poziom EPA i DHA oraz ich wzajemne proporcje w tłuszczu rybim zależą od gatunku i stanu fizjologicznego ryby oraz od pory roku i akwenu połowu. Ryby z zimnych północnych mórz i oceanów zawierają więcej EPA, a z południowych są bogatsze w DHA. Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [...]
[...] starsi rzadko korzystają ze słońca, a więc w ich skórze witamina D nie jest syntetyzowana w wystarczającej ilości. Źródła witaminy D w żywności to przede wszystkim tłuste ryby (śledź, makrela, tuńczyk), mleko o zawartości tłuszczu powyżej 1,5%, tran. W niektórych przypadkach lekarz może zlecić dodatkowe zażywanie preparatów witaminy D. • [...]
[...] ani przez rośliny wyższe, ale tylko przez bakterie, jest witaminą zarówno dla zwierząt jak i roślin. Głównym jej źródłem są produkty zwierzęce, zwłaszcza wątroba i mleko, ryby.W niewielkim stopniu jest tworzona przez bakterie w przewodzie pokarmowym, skąd jest wchłaniana tylko w obecności tzw. czynnika krwiotwórczego wewnętrznego. Wskazania [...]
[...] to naturalne barwniki, bardzo rozpowszechnione w przyrodzie. Ich ważne znaczenie biologiczne polega na tym, że z jednej strony liczne zwierzęta zwłaszcza ptaki, owady i ryby oraz cały świat roślin zawdzięczają im swoje piękne ubarwienie czyli to właśnie karoteny przyczyniają się do tego, że otaczająca nas przyroda nie jest szara i smutna, [...]
[...] Nie tylko jest budulcem naszych mięśni, ale również pełni rolę odpornościową Odpowiada też za reakcje biochemiczne. Przykładowe produkty, które Janek powinien stosować: *ryby i owoce morza: dorsz, śledź ,łosoś, makrela, krewetki, małże- należy jeść i tłuste i chude ryby *jaja kurze * mięso : indyk, kurczak ,wieprzowina np. schab, szynka, [...]
[...] stanów zapalnych, nadmiernego rogowacenie i zgrubień, pękania skóry. Można temu zapobiegać włączając do diety pokarmy obfitujące w tłuszcze Omega-3. Są nimi głównie tłuste ryby morskie: łosoś, tuńczyk, pstrąg tęczowy, śledź, makrela lub rybi tran. Ponadto niektóre produkty roślinne (olej lniany, olej z wiesiołka tłoczone na zimno, orzechy [...]
[...] bądź uzupełnienie cukru w śniadaniu. Źródłami tłuszczów są tłuszcze zwierzęce (w mięsie, żółtkach jaj kurzych, nabiał), roślinne (oliwa z oliwek, olej lniany) oraz tłuszcz z ryby, które różnią się od siebie rodzajem i ilością kwasów tłuszczowych. W to jednak zagłębiać się nie będziemy. Jako źródło białka, i to w każdym posiłku, mogą posłużyć: [...]
[...] ostrożnie źródła węglowodanów : płatki i otręby owsiane, kasza gryczana, ziemniaki , brązowy ryż, warzywa. A także białek : piersi z indyka i kurczaka, tuńczyk i inne ryby , białka jaj. Ad4. W diecie kulturystycznej ważne jest nie tylko co i ile jemy ale także kiedy i w jakich porcjach. Nie osiągniemy dobrych rezultatów jeśli swoje dzienne [...]
[...] 150-200IU węgorz świeży 1200 IU śledź marynowany 480 IU śledź w oleju 808 IU dorsz świeży 40 IU łosoś (gotowany/pieczony) 540 IU makrela (gotowana/pieczona) 152 IU ryby z puszki (tuńczyk, sardynki) 200 IU żółtko jajka(sztuka) 54 IU ser żółty 7,6-28 IU pokarm kobiecy 1,5-8 IU mleko krowie 0,4-1,2 IU Jaki jest idealny poziom 25(OH)D we [...]
[...] pełnowartościowe pod względem składu aminokwasów (zawierają w sobie pełną pule aminokwasów egzogennych). Do takich produktów należą głównie pokarmy zwierzęce : mięso mleko ryby jaja Ok czyli już wiemy że jesli idzie o dostarczanie organizmowi białka to powinnismy się skupić własnie na tej w/w grupie produktów. Ale co z innymi źródłami białka ? [...]
[...] źródła węglowodanów, dotyczy to również wszelkich odmian cukrów w tym fruktozy,oraz zastępczych substancji słodzących Źródła białka dozwolone: Mięso białe, mięso czerwone, ryby i owoce morza, jaja oraz nabiał odtłuszczony (max 200g dziennie) (*uwaga) - w cyklu 1 i 4 proponuje spożywanie tylko mies chudych i głównie białego oraz chudych ryb, [...]
[...] źródła węglowodanów, dotyczy to również wszelkich odmian cukrów w tym fruktozy,oraz zastępczych substancji słodzących Źródła białka dozwolone: Mięso białe, mięso czerwone, ryby i owoce morza, jaja oraz nabiał odtłuszczony (max 200g dziennie) (*uwaga) - w cyklu 1 i 4 proponuje spożywanie tylko mies chudych i głównie białego oraz chudych ryb, [...]
[...] b. mięsa : wołowina, jagnięcina, konina, dziczyzna i ptactwo w nieograniczonej ilości ; wieprzowina sporadycznie; wątroba wołowa, cielęca i ptasia do 3x w tygodniu. c. ryby i owoce morza: wszystkie gatunki w nieograniczonej ilości (uwaga na ryby puszkowane) d. jaja, w nieograniczonej ilości e. nabiał dozwolony, jogurt, kefir (jako dodatek [...]