Rada od naukowców dla osób pracujących nad muskulaturą? Podnoście ciężary i jedzcie gorczycę, np. w postaci musztardy. Badania na szczurach wykazały bowiem, że występujący w gorczycy homobrasinolid sprzyja syntezie białek, zwiększa apetyt i masę mięśniową, a także liczbę i rozmiary włókien mięśniowych (FASEB Journal). Akademicy z Uniwersytetu [...]
Masz tutaj ciekawy artykuł na temat palenia : No może niewiecie ale palenie jej ma wielki wpływ na spadek siły. Ma negatywny wpływ na wielkość mięśni i ich siłę. Wszystko za sprawą tego, iż silnie odwadnia tkankę mięśniową powodując przez to zmniejszenie rozmiarów mięśni, a także ich osłabienie, gdyż siła w dużym stopniu zależy od uwodnienia [...]
Znad Morza śródziemnego W wielu przypadkach Piramida Zdrowego Żywienia przypomina starszą piramidę opracowaną przez Oldways Preservation & Exchange Trust (pozarządową organizację promująca zdrowy tryb życia) i Harvard School of Public Health. Piramida Diety Śródziemnomorskiej została wynaleziona po tym, jak naukowcy zauważyli, że ludzie, [...]
Tribulus Terrestris (Buzdyganek ziemny) Tribulus odgrywał istotną rolę w wielu państwach w medycynie ludowej na przestrzeni wieków. Starożytni Grecy wykorzystywali wysuszone owoce rośliny (Tribulus terrestris) jako łagodny środek przeczyszczający i powszechny środek wzmacniający. W Indiach używany był jako afrodyzjak a Chińczycy stosowali go jako [...]
GUGGULSTERONY Charakterystyczne informacje: Klasa leku: Doustny stymulator hormonów tarczycy Przeciętne dawki: 20mg (czystego ekstraktu) 3-4 razy dziennie Znacząca stymulacja działania tarczycy w czasie użycia Guggulsterony są ekstraktem z rośliny zwanej Commiphora Mukul, klinicznie udowodnione, że przywracają zwolnione tempo przemiany materii [...]
Owoc jednorocznej rośliny - CHYBA NIE ROZUMIESZ TEGO POJĘCIA JEST OWOCEM ROSLINY CO NIE ZNACZY ŻE JEST DO OWOCÓW KLASYFIKOWANY BO TAK TO WSZYSTKO BYŁO BY OWOCEM
15.5.2018 Dziś zacząłem to koło ósmej. 1. Żołnierskie 20 kg x 5 20 kg x 5 30 kg x 5 40 kg x 10 Plus 3 powtórzenia i zwiększamy obciążenie. 2. Wiosło, podchwyt 50 kg x 5 70 kg x 5 80 kg x 10 Plus 5 kila i nadal 10 powt. 3. Przysiad tylny 40 kg x 5 60 kg x 5 75 kg x 10 Plus 5 kg i znów 10 powt. Czyli jest dobrze. Dalsza część programu mniej na [...]
Witamina C - suplementuję, w formie kwasu L-askorbinowego w proszku, ok 1-2g dziennie, ale nie codziennie przez cały rok. Witaminy A najwięcej ma wątróbka kurczaka, bo ponad 1500mcg na 100g produktu. Witaminy A według fitatu dostarczam jako jedynej obok magnezu w ilościach rekomendowanych (miesięcznie 22 tys mcg, co daje 733 mcg dziennie). [...]
Ciężki kierunek to znaczy biotechnologia :). Co to jest biotechnologia? Biotechnologia jest dyscypliną nauk technicznych wykorzystującą procesy biologiczne na skalę przemysłową. Konwencja o różnorodności biologicznej ONZ podaje jedną z najszerszych definicji: Biotechnologia oznacza zastosowanie technologiczne, które używa systemów biologicznych, [...]
Nie roślinożerca wytwarza B12 a wytwarzają ją bakterie w różnych odcinkach przewodu pokarmowego w naszym przypadku w jelicie grubym, jak i w przypadku wielu zwierząt choćby wegańskiego goryla (tak wiem, zjada też od czasu do czasu owady ;) nie jest to wyznacznik bycia mięsożercą czy nie. 1. Aby efektywnie wykorzystać produkcję witaminy B12, musi [...]
skrótowo, bo trochę czasu dziś nie mam: - obydwoje mamy poglądy oparte głównie na przekonaniach. Dowodu na to, że taka a taka ilość / zakres ilości białka będzie idealna, nie ma. Podobnie dowodu na szkodliwość / korzyści diet, tutaj jednak uważam, że moja opinia ma o wiele, wiele mocniejsze podstawy. - lobby farmaceutyczne jest smutnym faktem, co [...]
zawsze znajdzie sie masa ludzi, ktorzy powiedza ze mieso jest niezdrowe. podobnie jak znajda sie tacy ktorzy powiedza, ze rosliny sa niepotrzebne. sztuka w tym, zeby nie sluchac ani jednych ani drugich
[...] termiczna znacznie zmniejsza przyswajanie bialka z produktu. mieso, jajka poza wyjatkowymi potrawami spozywa sie po powaznej obrobce termicznej (gotowanie, smazenie). rosliny czesto spozywa sie surowe. druga sprawa: pod slowem "przyswajalnosc" w twoich statystykach ukrywa sie "odpowiedni aminogram" czyli profil [...]
Chcialam o tym poszukac,ale widze,ze glownie sa podawane zrodla estrogenow w roslniach czylu fitoestrogeny. "Roślinne estrogeny występują niemal w 300 gatunkach roślin. Najbardziej dla nas dostępne są przyprawy (m.in. anyż, czosnek, kminek, koper, pietruszka), rośliny strączkowe (np. soja, groch, soczewica), ziarna (jęczmień, pszenica, żyto, [...]
Witajcie Jak już zapewne się zorientowaliście w sklepach jest już dostępny jeden z naszych najnowszych produktów Z racji tego że tematyka tycząca się suplementacji odnoszącej się stawów jest o wiele mniej znana aniżeli białka aminokwasy itd proponuję drobną lekturę Oczywiście przedstawione poniżej informacje są w większości zbiorem pozytywnie [...]
Timki74 co do twojego szybkiego powrotu do 35 cm w bicepsie to jest cos takiego jak pamieć mięśniowa. Pamięć mięśniowa fakt, wiedziałem, że się pospieszyłem z pisaniem tematu, choć i tak powrót do dawnej formy wg. kulturysty wymaga pewnej ilości b/t/w dozowanej codziennie, czyż nie? :) psonic chyba zapomniales czym sa aminokwasy egzogenne. [...]