Poczytaj sobie niej na googlach jest sporo informacji Alternatywą dla zbóż glutenowych są: amaranthus – szarłat (mąka, płatki, kaszki, chlebki), proso, gryka, Quinoa (komosa ryżowa), rośliny strączkowe, kasztany jadalne (mąka kasztanowa), maniok, ziemniaki, potrawy z glonów, tapioka, mączka chleba świętojańskiego, sorgo, pochrzyn (Yam), Teff [...]
Są dostępne wyniki badań, wg których witaminy syntetyczne tak naprawdę nie mają (lub mają niewielki) wpływ na ogólny stan zdrowia. Z pierwiastkami sprawa jest trochę inna, na plus tych syntetycznych. Jak jest naprawdę-nie wiadomo. Jednak: -witamina C sprzedawana w aptekach to kwas askorbinowy; prawda jest taka, że naturalnie występująca witamina C [...]
sporo sprzecznych info mozna znalezc jak zwykle w badaniach czy artach, w zaleznosci od pogladow autora:-) bo skoro Głównymi źródłami cynku w diecie są: mięso, wątróbka, rośliny strączkowe, orzechy, nasiona produkt zbożowe. Jego zawartość w żywności wygląda następująco (dane podane w przeliczeniu na 100g części jadalnych produktu ): - wątroba [...]
Makro okej, trochę dużo węgli jak na Twoją wagę. W pierwszym posiłku daj więcej tych jajek zamiast chleba możesz dać płatki owsiane, skup się na 1 źródle tłuszczu. Postawiłbym na masło. "Posiłek w szkole" Gdzie tłuszcze? W przedtreningowym daj normalną pierś z kurczaka... Dulano to przecież szynka... W potreningowym daj cukry proste. Na kolację [...]
można wspierać się poza tym tańszymi wyborami , które zawierają sporo białka - np. twaróg, nabiał, rośliny strączkowe oczywiście wszystko z umiarem , ale jak sa ograniczenia finansowe to warto pokombinować
Białko z kaszy jest białkiem roślinnym czyli niepełnowartościowym. Większość ludzi nie wlicza nawet takich białek do dziennego bilansu, podobnie ja. Gdybym wliczał wyszło by ponad 3g na kg masy ciała, co przy moim obecnym celu jest zbędne. Owszem są przesłanki by twierdzić, że istnieją rośliny które mają dużo aminokwasów egzogennych (w tym kasza z [...]
Witamina B1 występuje wszędzie, a szczególnie dużo jej jest w tkankach aktywnych, jak wątroba i serce, a także w: produkty zbożowe grubego przemiału, mięso, wędliny (szczególnie wieprzowina), rośliny strączkowe – groch, fasola oraz drożdże, orzechy, słonecznik, ryby, owoce i warzywa. Jest zgromadzona głównie w warstwie zewnętrznej ziaren [...]