Już dawno naukowcy ustalili, iż podwyższone stężenie insuliny może świadczyć o poważnej chorobie (guz insulinowy, Zespół Cushinga, akromegalia, otyłość, nietolerancja galaktozy lub fruktozy). We wstępnej fazie cukrzycy typu 2 organizm reaguje na test tolerancji glukozy (polega na podawaniu określonej ilości glukozy) wzrostem wytwarzania insuliny – [...]
Regularnie ćwiczysz i dbasz o to, co jesz, ale mimo to wciąż nie możesz pozbyć się opornego tłuszczu zgromadzonego w okolicach pępka? Nie jesteś sam. Tłuszcz zgromadzony na brzuchu, szczególnie głęboko osadzony tłuszcz brzuszny zwany trzewnym tłuszczem, jest jednym z najbardziej opornych miejsc sylwetki, co więcej staje się bardziej problematyczny [...]
To fakt, że posiłki bogate w cukier sprawiają ogromną przyjemność. Kto z nas nie uwielbia czekoladek, ciastek czy innych słodyczy? Sprawiają nie tylko ogromną przyjemność dla naszego podniebienia, ale również są pomocne w chwilach gorszego samopoczucia. Wiedzą o tym w szczególności kobiety, które bardzo często nie wyobrażają sobie pewnego etapu [...]
Obawy związane z pogorszeniem jakości sylwetki są częstą bronią autorek parających się tematyką fitness i szeroko rozumianej aktywności fizycznej. Opisywałem chwytliwe artykuły, których autorka twierdziła, że każdy rodzaj treningu aerobowego i siłowego powoduje retencję wody. Podsumowanie W normalnych okolicznościach zmiany wywołane przez [...]
[...] jaką muszą wykonać w trakcie treningu. Mówiąc prościej, białko dostarcza cegiełki – aminokwasy – przy pomocy których mogą powstawać nowe komórki mięśniowe. Jego rola polega również na przeciwdziałaniu procesom katabolicznym, co pozwala na ochronę muskulatury przed ewentualnym spadkami. Zapotrzebowanie na białko Każdy z nas musi je [...]
Jeśli chcesz rozpocząć wojnę na dowolnym forum, zapytaj o „idealną ilość protein”, „najlepszy trening”, dozowanie węglowodanów przed i po treningu, najlepsze ćwiczenia na daną partię mięśniową lub najlepszy cykl dopingowy. Jak to może wyglądać? Śniadanie: 40 g protein (7:00); białko o wolnej kinetyce, np. jajka; można uzupełnić np. WPC, [...]
Teoretycznie, wybranie diety dla kulturysty czy biegacza nie nastręcza problemów. Jej stosowanie też nie powinno być skomplikowane. Wystarczy regularnie dostarczać określoną ilość energii, by osiągać wyznaczone cele. Jak temu zaradzić? Aby uzyskać wystarczającą ilość węglowodanów dla sportowców, którzy podejmują intensywne treningi, może być [...]
„What the health” jest filmem umieszczonym w serwisie YouTube przez portal odmladzanienasurowo.com. Nie miałbym żadnych zastrzeżeń do promowania wegetarianizmu, gdyby nie jednoczesne sprzedawanie szamańskich metod leczenia wzroku, zabijających ludzi sposobów „leczenia raka”, o czym szeroko można przeczytać w literaturze fachowej (terapia Gersona), [...]
Trenujesz już jakiś czas i masz wrażenie, że im więcej wiesz, tym tak naprawdę mniej, bo ciągle otwierają się przed Tobą nowe zagadnienia? Albo może dopiero chcesz zacząć i nie wiesz, jak, bo zasad dbania o siebie jest tyle, że można się pogubić? Jeśli tak, to poniższy przewodnik na temat treningu, diety i suplementacji jest właśnie dla ciebie! [...]
Anabolizm i katabolizm są otoczone mitami, legendami i przeinaczeniami. Wbrew obiegowym opiniom „kataboliczna” strona medalu jest równie ważna, jak pożądany przez kulturystów anabolizm. Podobnie niezbędne są uszkodzenia mięśni i lokalny stan zapalny wywołane treningiem oporowym, gdyż stymulują hipertrofię. Z kolei niekorzystny jest [...]
[...] Olga Stępień-Wyrobiec1, Antoni Hrycek2, Grzegorz Wyrobiec „Transformujący czynnik wzrostu beta (TGF-beta) – budowa, mechanizmy oddziaływania oraz jego rola w patogenezie tocznia rumieniowatego układowego” http://www.phmd.pl/fulltxt.php?ICID=874359 Ferrier KE1, Nestel P, Taylor A, Drew BG, Kingwell BA. „Diet but not aerobic [...]
[...] BCAA – wielka trójka, czyli leucyna, izoleucyna i walina! Na co mogę liczyć w takim razie w trakcie stosowania aminokwasów rozgałęzionych? Arginina Tyrozyna i jej rola Dopamina Dopamina a prolaktyna Tyrozyna i serotonina, a narkotyki! L-cytrulina Aminokwasy są prekursorami: puryn i pirymidyn, porfiryn, neurotransmiterów (serotoniny, [...]
[...] uwalniania kwasów tłuszczowych zmagazynowanych w adipocytach. A to znaczy, iż w normalnym ustroju, zdrowego sportowca niestosującego wspomagania farmakologicznego - rola GH oraz IGF-1 w redukcji tkanki tłuszczowej jest znikoma. Ponadto autor nie określił parametrów interwałów ani treningu siłowego. Istnieją liczne przykłady interwałów, [...]
Leptyna i grelina regulują podaż pokarmu, łaknienie – mogą odpowiadać za utrzymanie homeostazy energetycznej. Wielu współczesnych „dietetycznych guru”, pisarzy, dziennikarzy powinno swoje książki i artykuły umieszczać w dziale „fantastyka naukowa” lub „bajki”. Po przejrzeniu kilkunastu książek w księgarni przestaniesz dziwić się, czemu ludzie nie [...]
[...] E. Mutschler "Farmakologia i toksykologia", WYDANIE III Alicja Filus, Zygmunt Zdrojewicz „Insulinopodobny czynnik wzrostu-1 (IGF-1) – budowa i rola w organizmie człowieka” Joanna GDULA-ARGASIŃSKA1, Małgorzata TYSZKA-CZOCHARA, Paweł PAŚKO, Włodzimierz OPOKA „ROLA WOLNYCH RODNIKóW W REGULACJI PROCESóW FIZJOLOGICZNYCH. [...]
[...] uwalniania kwasów tłuszczowych zmagazynowanych w adipocytach. To oznacza, iż w normalnym ustroju, zdrowego sportowca, niestosującego wspomagania farmakologicznego - rola GH oraz IGF-1 w redukcji tkanki tłuszczowej jest znikoma. Czy można jeść przed snem? Z badań wynika prosty fakt, osoby zdrowe mogą spożywać węglowodany o każdej porze, [...]
[...] włóknienia nerek. W badaniach patomorfologicznych pobranych od nich wycinków nerek obserwowano bardzo rozległe zwłóknienie śródmiąższowe”. Sibutramina, a wyrzut prolaktyny. Sibutramina została wycofana w 2010 r. Blokuje wychwyt zwrotny noradrenaliny oraz serotoniny, dodatkowo pośrednio aktywuje receptory beta3 adrenergiczne Wśród [...]
[...] „Rola tkanki tłuszczowej w układzie dokrewnym.” http://www.kzf.ump.edu.pl/Lekarski%20I%20rok/Rola%20tkanki.pdf Andrzej Marszałek i wsp. „Tłuszcz – biały, brunatny i beżowy: rola w otyłości” https://www.diagnostykalaboratoryjna.eu/journal/2016_52-2;_149-152.pdf Beata Wójcik, Jan Górski „Brunatna tkanka tłuszczowa u dorosłego człowieka: [...]
[...] jest 70-75% z nich. Z tym, że po wysiłku beztlenowym (trening siłowy, skoki, sprinty itd.) większość energii (wg badań) zapewnia mimo wszystko mleczan, podobnie rola uwolnionego po hydrolizie trójglicerydów glicerolu jest tu niewielka. Wiemy także, że przy wysiłku długotrwałym, wytrzymałościowym nie powstaje wiele mleczanów (ani [...]