[...] pokarm. Takie mleko może zawierać (i często zawiera) szkodliwe bakterie. Surowe jajka zawierają awidynę, białko, które może wywołać braki przez wiązanie biotyny. Ponadto przyswajalność surowych jajek jest znikoma, mogą być też skażone salmonellą (obróbka termiczna niszczy te bakterie). Niektórzy ludzie cierpią na tak poważne zaburzenia, iż [...]
Czas płynie, a ludzie ciągle powielają te same mity i kłamstwa. Źródła mitu o surowych jajkach są różne, niestety duży wpływ na zachowania ludzi mają filmy. Bardzo dużo zamętu wprowadziła seria filmów „Rocky”. Jest to tak samo realistyczny film, jak seria „Rambo”. Podsumowanie To, że filmy z Hollywood powielają patologiczne zachowania, wcale nie [...]
[...] maksymalną szybkość przyswajania protein: stek z polędwicy wieprzowej (tak naprawdę zastosowano imitującą go mieszankę aminokwasów podawaną dożylnie, co tłumaczy tak wysoką przyswajalność!) – 10 g / h białko serwatkowe (30 g) + leucyna: 8-10 g / h białko kazeinowe (43 g) + leucyna: 6.1 g / h izolat proteiny sojowej: 3.9 g / h białko [...]
Witam :) Duzo czytalem o jajkach (kurzych:P) na tym forum i dowiedzialem sie 2 rzeczy: 1. Nie nalezy jesc jajek surowych (salmonella, slaba przyswajalnosc) 2. Skoro nie surowe to gotowane/smazone ale to trwa dlugo wiec ludzie wola jesc je na surowo. Szukalem zatem postu a propos jajek i mozliwosci ich gotowania w mikrofalowce. Jako, ze nikt [...]
[...] że najwartościowsze białko pochodzi z jajek. Wartość biologiczna całego jajka kształtuje się na poziomie 96%, a białko to, wykorzystywane jest do celów budulcowych w 93%, przyswajalność minerałów wynosi 76%. Białko jaja składa się w 88% z wody, 11% to proteiny, 1% witaminy, sole mineralne oraz glukoza. Optymalni dobrze wiedzą, że żadne białko [...]
[...] się w granicach 6-19g/100g w zależności od gatunku ryby. Białko to zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne (niezbędne), które są konieczne do budowy tkanek. Istotnym jest, że przyswajalność białka ryb wynosi do 97%, więc zawarta w porcji ryby ilość białka niemal w całości wykorzystana jest do syntezy białek mięśniowych, procesów anabolicznych i [...]
Proponuje Ci przeczytać badania na temat przyswajalność surowych jajek. http://www.sfd.pl/Strawno%C5%9B%C4%87_bia%C5%82ka_jajka__surowe_vs_ugotowane-t716858.html
[...] niewielkie, ale jednak istnieje i w przypadku jajek jest ono większe niż w stosunku do innej żywności. Poza tym są badania, według których białko surowego jajka ma gorszą przyswajalność. Najlepsze będzie na półmiękko. https://potreningu.pl/advices/501/nie-jedz-surowych-jajek [...]
Po pierwsze - fakt, popełniłem błąd. To nie serwatka ma małą przyswajalność. Ale jej koncentrat. WPC ma bardzo niski BV w porównaniu do innych form serwatki. Po drugie, przyswajalność aminokwasów z jajek jest najwyższa przy piciu surowych jajek. I nie jest to mój wymysł. Po trzecie, zgadzam się, salmonella jest ostatnio dość powszechna i z tego [...]
Co do surowych jajek to jest tak, że mają mniejszą strawność, a co za tym idzie przyswajalność obróbka termiczna ( postępująca denaturacja białek) ją zwiększa, Druga sprawa to awidyna (jej powinowactwo do witaminy H), która w surowych jajkach się znajduje Trzecia sprawa to możliwość wyłapania Salmonelli shigella, ale tyczy się to do jajek, [...]
Riddick7, surowych jajek nie warto jesc nie tylko dlatego,ze moga byc przyczyna zatruc pokarmowych i maja paskudny smak surowe jajka sa mniej przyswajalne,dlatego, ze zawieraja awidyne, ktora wiąże biotyne i ogranicza jej dostepnosc dla organizmu. Wiec co z tego,ze takie jajko zawiera troszke wiecej bialka(bo wiadomo,ze zawsze tak jest przed [...]
[...] dla celów religijnych Pomijając walory smakowe i salmonellozę (ja wiem, też piłem i nie miałem, ale może się trafić i będzie zonk), to surowe białko ma o wiele gorszą przyswajalność, niż ścięte (np. gotowane. Innymi słowy: do organizmu zamiast 90% masy białka z produktu (bo akurat jajko ma wzorcową przyswajalność) wprowadzisz 40-50%, a [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Nie jedz surowych jajek, prawie zerowa przyswajalność, to samo dzieje się po oddzieleniu białka od żółtka, dlatego sobie ugotuj/usmaż i zjedz całe jajka, omleta możesz zrobić np.
Po pierwsze to nie powinno sie jesc surowych jajek. Po drugie jezeli chodzi o przyswajalnosc to najlepsze sa gotowane pozniej .. smazone. Ile zoltek jesc dziennie to zalezy jaka masz diete. Ja jadam dziennie ~ 2,3zoltka i 5,6 bialek - zalezy x7dni - policz sobie Pozdrawiam banann
DIETA!!!! ZACZNIJ OD PODSTAW!!!! suple nie dla Ciebie jeszcze przez dlugi czas. A pomijajac salmonelle, to jedzenie surowych jajek jest bez sensu ze wzgledu na ich gorsza przyswajalnosc w porownaniu do jaj poddanych obrobce termicznej.
w mleku w proszku jest mnostwo laktozy (pozatym cena nie wiele mniejsza od odzywki), przyswajalnosc bialka z surowych jajek jest mierna (+zagrozenie salmonellą).. wedlug mnie nadaje sie tylko do stosowania raz na jakis czas kiedy naprawde nie mamy czasu zjesc posilku potreningowego z prawdziwego zdazenia...
Białka z jajek na surowo są słabo przyswajalne: -dla surowych jaj przyswajalność białka na poziomie 65% -dla gotowanych 93% a jak przyswajalne są jajka smażone (sadzone)?
[...] dla Twojego przewodu pokarmowego-strawisz je nawet w 97%. Jajka mogą na przykład dostarczyć Ci lecytyny. Jeśli zależy Ci na uzupełnieniu jej poziomu, jedz jajka ugotowane na miękko. Jej przyswajalność z jaj przygotowanych w ten sposób jest dużo wyższa niż w przypadku jaja ugotowanego na twardo lub mocno ściętej jajecznicy. żeby nie było