[...] wydaje się oferować więcej korzyści, niż białko jajeczne zauważ, że to ostatnie jest również źródłem wysokiej jakości niezbędnych aminokwasów, których potrzebuje organizm. Nie bój się próbować różnych rozwiązań i zobacz, co działa lepiej na Ciebie. Na podstawie: http://www.fitnessandpower.com/bodybuilding-supplements/egg-protein-vs-whey-protein
Kreatyna należy do najlepiej sprzedających się suplementów diety w historii. Być może jest nawet na pierwszym miejscu - przynajmniej na to wskazują wszystkie dane. Nadal krąży mnóstwo mitów i nieprawdziwych opinii na temat kreatyny. Podsumowanie Oprócz kuriozalnych danych z Francji, opartych o nie wiadomo jakie źródła, nic nie wskazuje, by [...]
[...] się do osiągnięcia korzyści żywieniowych i klinicznych w tej grupie osób. Co to jest dieta wysokobiałkowa? Uwaga, w kulturystyce kiedyś uznawano, iż wysokie spożycie protein to więcej niż 2 g na kg masy ciała. Ogólnie straszono zwiększoną podażą białka w diecie, miało to być wyjątkowo szkodliwe dla zdrowia, a szczególnie nerek i wątroby. [...]
Co to jest dieta śródziemnomorska? Charakteryzuje ją duże spożycie owoców i warzyw, ograniczone spożycie mięsa, nabiału, nasyconych kwasów tłuszczowych, umiarkowana konsumpcja alkoholu. Nie ma jednolitej definicji ani wytycznych. Podsumowanie Dieta śródziemnomorska może być zdrowa, ale nie musi. Zależy, kto ją stosuje i na jakich produktach [...]
[...] niwelujemy „spalanie” tkanki tłuszczowej. Wahania stężenia cukru we krwi powodują, iż szybko stajemy się głodni, a tego rodzaju płatki są pozbawione wartościowych protein (np. WPC, WPI, WPH), które mogłyby, choć częściowo uratować sytuację. Czy istnieją zdrowe alternatywy? Dla porównania skład produktu „Oats and whey” z ALLNUTRITION: [...]
Diety wegetariańskie i wegańskie z pewnością mają swoje pozytywne strony. Jedzenie mięsa powiązano z wieloma rodzajami chorób. Ale ... liczy się nie tylko fakt jedzenia mięsa, ale jego rodzaj, to jak dane zwierzę było „wspomagane” (np. środki hormonalne stosowane w USA) oraz w jaki sposób mięso poddano obróbce (np. wyjątkowo niekorzystne jest [...]
[...] and Emerging Benefits for Human Health Przez mocno zakorzeniony mit o szkodliwości cholesterolu kulturyści pozbywali się: tłuszczu (żółtko 26,7%, białko zawiera tylko 0,19%) protein (wbrew nazwie żółtko zawiera więcej protein od białka jaja) witamin (żółtko dostarcza witaminy: A, D, E, K (rozpuszczalne w tłuszczach), B1, B2, B5, B6, B9 oraz B12; [...]
Z wielu względów nie jesteś w stanie trenować jak profesjonalni kulturyści. Często dzieje się tak dlatego, iż zawodowcom przypisywane są objętości treningowe, których nie da się powtórzyć. „Oficjalne programy” są wielokroć obszerniejsze, niż to, co faktycznie robi zawodnik na treningu. Taki PR robi się, aby wzbudzić zainteresowanie i szacunek u [...]
Jak nigdy wcześniej mamy do czynienia z nawałą ekspertów od treningu, diety, suplementacji i dopingu. Zalecam dużą ostrożność, bo niejednokrotnie miałem do czynienia z owocami pracy rozmaitych fachowców, zdarzało się, że proponowane rozwiązania są bardzo dobre, ale zupełnie niedopasowane do specyfiki danej osoby. Podsumowując zagadnienie, [...]
[...] się z opiniami, że białka roślinne są tymi niepełnowartościowymi. Jednak, gdy zestawimy je wraz z białkami zwierzęcymi, aminogramy poszczególnych grup białek uzupełniają się, a ich wartość dla naszego organizmu rośnie. Oznacza to, że bez problemu możemy łączyć proteiny pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, jak i czerpać z nich pełnię korzyści.
[...] wapnia i sprzężonych kwasów linolowych (CLA). Jogurt grecki zawiera tylko 6-8 g węglowodanów na porcję, a więc mniej, niż typowe jogurty dostępne w sklepach. Ma więcej protein, a więc wpływa na utratę wagi poprzez zmniejszenie apetytu i zmniejszenie spożycia kalorii. Czy produkty mleczne mają wpływ na występowanie zespołu (syndromu) [...]
[...] (więcej niż 40% energii z tłuszczów) się sprawdzi. Błędy dietetyczne Chciałbym zauważyć, iż kobieta kierowała się archaicznymi zaleceniami dotyczącymi podaży protein. Według współczesnej wiedzy dla wyników sportowych i regeneracji lepsza może być większa ilość białka niż tylko 85 g dziennie (w tym przypadku było to 1,4 g białka na [...]
[...] na noc – być może byłaby to prawda, jeśli nosiłbyś 20-25% tkanki tłuszczowej (ale i tak kwestia byłaby dyskusyjna, np. w kontekście dostarczania posiłku składającego się z protein i zdrowych tłuszczy). Zapewne jesteś mniej otłuszczony i na dodatek właśnie wykonałeś katorżniczy trening. W takich warunkach zjedzenie posiłku jest niezbędne dla [...]
[...] https://www.fda.gov/food/ucm292278.htm Ehsan Parvaresh Rizi “A high carbohydrate, but not fat or protein meal attenuates postprandial ghrelin, PYY and GLP-1 responses in Chinese men” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5792004/#pone.0191609.s001 Lin F. Chang, [...]
[...] idealnie, jako opcja słodkiej przekąski, gdy dopadnie nas ochota na coś słodkiego. Co znajdziemy w składzie batonów? Batony węglowodanowo-białkowe składają się głównie z protein serwatkowych i węglowodanów. Białko stanowi zazwyczaj od 20 do 50% zawartości batona tego typu. Innym składem charakteryzuje się typowy baton białkowy, który ma za [...]
[...] do wzrostu obrotu białkowego (zwiększenie syntezy mięśni) oraz przyrostu mięśni. Małe ciężary mogą nieco zwiększać anabolizm (pod warunkiem dostarczania odpowiedniej ilości protein), ale nie należy liczyć na duży wzrost masy mięśniowej. Trening do załamania jest metodą wysokointensywną, więc Dorian Yates sugeruje rzadkie jej stosowanie (co 3-4 [...]
Bardzo często młodzi adepci kulturystyki otrzymują błyskotliwe porady dotyczące treningu siłowego, diety czy suplementacji. Oto kilka najlepszych z nich. Z oczywistych względów nie podaję żadnych danych, które mogłoby zidentyfikować osoby. Inwencja trenujących nie ma granic, dlatego z pewnością znasz ludzi, którzy głoszą podobne poglądy. [...]
[...] wynikać, iż bardziej liczy się bilans energetyczny, a nie niuanse w podaży energii z różnych źródeł. Stężenie insuliny na czczo o wiele silniej spadło w grupach diet: wysokoproteinowej oraz wysokotłuszczowej, szczególnie na początku badania. Stan zapalny zmniejszył się najbardziej w grupie diety wysokotłuszczowej, w porównywalny sposób spadł w [...]
[...] diety niskowęglowodanowej (dostarczającej <100 g węglowodanów dziennie) lub klasycznej, zbilansowanej diety (np. 45%-55% węglowodanów, 25%-30% tłuszczów, 15%-20% protein). Nie ma aż takiego znaczenia, po jakie rozwiązanie sięgnie osoba zagrożona chorobą niedokrwienną serca. Najważniejsze, by utrzymywać odpowiedni bilans kaloryczny, [...]
[...] nie potrzeba tłuszczów, one tuczą. Tak naprawdę możesz dostarczać tylko białko oraz węglowodany przed, w trakcie i po treningu. Wszyscy wiemy, iż mięśnie potrzebują 400 g protein dziennie, a niekorzystne jest dostarczanie tłuszczów. Ogólnie, im więcej protein, tym lepiej. Dzień zaczynaj od 200 g odżywki białkowej z porcją kurczaka - to [...]