SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

parówki

  • Budowa masy mięśniowej (hipertrofia) powinna być celem większości mężczyzn chodzących do klubów. Tkanka mięśniowa pozwala na zachowanie zdrowia, sprawności, zapewnia pożądany wygląd sylwetki oraz jest atrakcyjna wizualnie. Wbrew obiegowym opiniom, wcale nie chodzi tylko o podaż protein, ale o ogólną wartość energetyczną pożywienia, dostarczaną [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8544 Data: 2019-06-08 21:58:26
  • Współczesne plagi, które dziesiątkują ludzkość, czyli otyłość, choroby sercowo-naczyniowe, cukrzyca i nowotwory, w dużej mierze są spowodowane nieaktywnością fizyczną, nieodpowiednią dietą, używaniem alkoholu i tytoniu, ekspozycją na kancerogeny, przyczynami genetycznymi oraz zmianami w długości życia (szczególnie dotyczy to cukrzycy typu II oraz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11312 Data: 2019-04-19 11:14:20
  • Carnivore - dieta cud mięsożercy czy patologia żywieniowa?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] z produktów bogatych w proteiny, nabiału, drobiu, ryb, zbóż lub orzechów było związane ze spadkiem masy ciała, jeśli tymi produktami zastąpiono przetworzone mięso (np. parówki, kiełbasy, szynki itd.).  Skutki zdrowotne diety carnivore W badaniach naukowych adepci „diety mięsożercy” dość rzadko cierpieli na zaburzenia żołądkowo-jelitowe, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 664 Data: 2024-01-09 11:59:37
  • Wraz z nadejściem cieplejszych dni pojawi się wysyp nowych adeptów treningu siłowego, a bardzo wiele osób będzie chciało „już, teraz, szybko, natychmiast” pozbywać się tkanki tłuszczowej. Ogólnie, jeśli masz do dyspozycji kilka miesięcy, to jesteś w stanie pozbyć się co najmniej kilku kilogramów tkanki tłuszczowej pod warunkiem zastosowania [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1230 Data: 2023-02-18 12:10:23
  • Przetworzona żywność – 9 najgorszych faktów

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Dużo mówi się i pisze o tym, że żywność przetworzona jest szkodliwa dla zdrowia i powinniśmy jej unikać. Czy jednak wiesz o niej wszystko, co powinieneś wiedzieć? Poniżej znajdziesz najgorsze fakty związane z przetworzoną żywnością. Podsumowanie Pułapki, jakie kryje żywność przetworzona, są oczywiście liczne. Nie wszystkie produkty przetworzone [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8854 Data: 2018-05-27 10:38:58
  • Przedstawię w skrócie najczęstsze problemy, na jakie napotykają osoby początkujące. Niektóre mogą się wydawać błahe, ale wcale takie nie są. Najczęściej powodem jest stosowanie maszyn, nie wolnych ciężarów. Postaw na fundamenty: podciąganie na drążku, inverted rows, przysiady ze sztangą, wiosłowanie sztangą/sztangielką, wyciskanie leżąc, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4380 Data: 2019-11-19 10:59:30
  • Internet jest pełen dezinformacji, dlatego w celu szukania informacji o zdrowiu lepiej sięgnąć po książki pisane przez i dla profesjonalistów. Podobnie przedstawia się kwestia danych dotyczących dietetyki. Na półce mam kilkadziesiąt podobnych publikacji, kolejne dziesiątki w wersji elektronicznej. Niektóre są lepszej, a inne gorszej jakości. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2921 Data: 2020-02-03 16:58:54
  • [...] Tylko nie wolno rozpatrywać białka, jako osobnego makroskładnika diety bez przemyślenia całości. Co z tego, że dorzucisz kilka porcji protein do diety opartej o parówki, kebaby i pizzę? Co z tego, że zaczniesz masowo suplementować aminokwasy, skoro cały schemat żywieniowy jest błędny? Wysokie spożycie białka sprzyja redukcji tkanki [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11659 Data: 2018-07-05 14:28:06
  • Co to jest karagen? Czy E407 jest szkodliwy dla zdrowia?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] a degradowany karagen jest tylko podejrzany (kat. 2B). Tymczasem w kategorii I rakotwórczości jest np. promieniowanie słoneczne, wysokoprzetworzone mięso (szynki, wędliny, parówki itd.), spaliny z silników Diesla, palenie papierosów i picie alkoholu. W kategorii 2B sklasyfikowano np. pracę, jako strażak (narażenie na toksyczne, niejednokrotnie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4856 Data: 2020-06-10 07:13:04
  • [...] gamma, środki antykoncepcyjne z progesteronem i estrogenami, promieniowanie X, benzen, formaldehyd, melaphalan, wysoko przetworzone mięso (każdego rodzaju np. szynka, parówki, mięso grillowanie itd.) Mleko może wywoływać raka w sposób pośredni, wpływając na podwyższenie stężenia IGF-1 i insuliny. Z tego powodu bym ograniczył jego spożycie, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13286 Data: 2018-01-22 19:00:03
  • Mięso wzbudza wiele kontrowersji i słusznie. Od razu zaznaczę, że nie jestem zażartym przeciwnikiem mięsa, po prostu wątpliwości mają sami naukowcy. Artykuł mógłby mieć równie dobrze kilkadziesiąt stron, ale celowo skróciłem pewne zagadnienia, a osoby zainteresowane odsyłam do literatury oraz nowych badań. Czy są powody do paniki? Na zakończenie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11090 Data: 2018-03-03 11:07:13
  • Pierwszy hormonalny środek antykoncepcyjny (norethindron) pojawił się dopiero w latach 50. XX wieku. Pierwszy dopuszczony do stosowania przez FDA dopiero w 1960 r. (Enovid; 10 mg norethynodrelu, czyli progestagenu, + 150 μg estrogenu, mestranolu). Obecnie ok. 100 mln na świecie kobiet decyduje się na antykoncepcję hormonalną, a wiążą się z nią [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11738 Data: 2019-08-18 10:58:29
  • [...] batoników - np. domowej roboty ciasto z bananów, wysokobiałkowe (z dodatkiem białka serwatkowego), zamiast mięsa w panierce - gotowane na parze. Należałoby wykluczyć z diety parówki (szczególnie oparte o MOM, wypełniacze itd.), wędliny i inne produkty mięsne mające duży potencjał rakotwórczy. Ponadto kiepskim wyborem jest ketchup, źródła cukru i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2736 Data: 2020-04-08 18:21:12
  • [...] to po części absurdalne, a trochę żenujące, biorąc pod uwagę, że te same osoby nie mają żadnych hamulców, by sięgać po wysoko przetworzone jogurty, budzące wiele wątpliwości parówki, kiełbasy, szynki, liczne produkty wzbogacane MOM.  Uparci i wbrew nauce  Te same osoby twierdzą, że picie alkoholu i palenie tytoniu wcale nie są takie groźne dla [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 791 Data: 2023-04-08 20:15:43
  • Kwasica a dieta ketogeniczna. Diety Dukana i Atkinsa vs VLCKD

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] szacowana śmiertelność była związana z wysokim spożyciem sodu (9.5%), a następnie niskim spożyciem orzechów i nasion (8.5%), spożyciem wysoko przetworzonego mięsa np. parówki, wędliny, mięso wędzone itd. (8.2%), niskim spożyciem tłuszczów omega-3 (7.8%), małym spożyciem warzyw 7.6%), niskim spożyciem owoców (7.5%) i wysokim spożyciem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2815 Data: 2019-03-13 22:01:16
  • Kolagen należy do podstawowych białek strukturalnych i jest głównym składnikiem większości tkanek naszego organizmu. Buduje on ok. 25% białek znajdujących się ludzkim ciele. Według „Biochemii Harpera”, u człowieka wyróżniamy ponad 25 typów kolagenu, jednak dzielimy go na różne klasy. Według innych naukowców i opracowań, wyróżniamy 28 typów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8875 Data: 2020-05-18 18:28:59
  • [...] od reguły stanowią np. produkty pozbawione glutenu). Źródła protein takie, jak: wołowina, wieprzowina, indyk i kurczak są drogie, ale możesz niezwykle tanio kupić w sklepie parówki. Wspaniale! Tylko nie zastanawiałeś się, dlaczego parówki są tanie, a mięso jest takie drogie? Bo parówki w największej mierze składają się z tłuszczu, wypełniaczy i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11679 Data: 2018-09-08 11:02:05
  • Dieta militarna - hit czy kit?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Ludzie zachowują się, jakbyśmy nie byli w XXI tylko gdzieś w XIII wieku. Najlepsze diety, najlepsze treningi oraz najskuteczniejsze sposoby na schudnięcie już dawno zostały wymyślone. Ba, nawet dokładnie sprawdzone w badaniach naukowych. Tymczasem ludzie zachowują się tak, jakby chcieli od nowa wymyślać koło lub kolejny raz szukać „św Graala [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5194 Data: 2019-02-10 17:34:59
  • Diety dla kulturysty: masa, redukcja, gęstość i siła

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] izolaty i hydrolizaty). Również wysoką cenę mają dobrej jakości ryby, wołowina itd. Bardzo dużo trzeba zapłacić za dobrej jakości szynkę czy kiełbasę, równie drogie są parówki nie zawierające niechcianych dodatków (np. MOM). Webb i Annis zaprosili do badania 9 dorosłych osób prowadzących siedzący tryb życia. Otrzymywali oni nadwyżkę 1000 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 20880 Data: 2019-05-29 09:15:06
  • Z jedzeniem mięsa są związane nieliche kontrowersje. Niektórzy ludzie uważają, iż w momencie odstawienia mięsa skończą się nagle ich wszystkie problemy zdrowotne. Nie szedłbym w tym kierunku, żaden ekstremizm nie jest zdrowy. Tym bardziej, iż podobne absurdalne twierdzenia wysuwają osoby nie mające żadnej wiedzy odnośnie dietetyki, biochemii, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8453 Data: 2019-04-12 13:01:00