SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

orzechy

  • [...] znaczenie ma tutaj zawartość minerałów. Warto wybierać te, które są bogate w potas, np. ziemniaki, buraki, bakłażan, szpinak. Dobrym źródłem są także banany, suszone morele, orzechy i produkty zbożowe. Oprócz pokarmów bogatych w potas dobrze jest zadbać o suplementację lub spożywanie produktów zawierających magnez, czyli produktów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3547 Data: 2021-11-10 10:24:49
  • Chyba już większość osób aktywnych zdaje sobie sprawę z wagi, jaką muszą przykładać do tego, aby każdego dnia zjadać właściwą ilość białka. Zwiększenie udziału białka w diecie zaleca się również osobom odchudzającym się oraz seniorom. Białko pochodzące z grochu To drugi rodzaj białka przeznaczonego dla wegan, które omawiam, w tym artykule. Będzie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1341 Data: 2021-05-21 13:28:17
  • Które produkty zwalczają stany zapalne?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Stan zapalny jest częścią odpowiedzi immunologicznej organizmu. Pojawia się w naszym organizmie pod wpływem jakiegoś czynnika, którym zazwyczaj jest bakteria lub uszkodzona tkanka. Nie jest to nic nadzwyczajnego, ale jeśli organizm nie może sobie z tym poradzić, to przewlekły stan zapalny może wyrządzić wiele szkód i przyczynić się do poważnych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 660 Data: 2023-02-18 19:15:28
  • Omega 3, 6, 7, 9 - czym się od siebie różnią?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] 7. Do kwasów omega 7 zaliczamy kwas wakcenowy, kwas palmitoleinowy oraz kwas trans palmitoleinowy. Do produktów bogatych w dobroczynne kwasy Omega 7 należą m.in. rokitnik, orzechy (w szczególności makadamia), mięsa, masło oraz awokado. Kwasy Omega 7, pomimo że popularnością nie dorównują Omega 3, mają równie znaczący szereg prozdrowotnych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7874 Data: 2017-10-11 10:36:51
  • Żurawina - właściwości i zastosowanie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] żurawiny 220 g banana 15 g mąki kokosowej 50 g orzechów włoskich Przygotowanie: Banana rozgnieść widelcem, dodać do niego płatki owsiane, suszoną żurawinę oraz pokruszone orzechy włoskie, wymieszać wszystko dokładnie. Dodać 15 g mąki kokosowej. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza i formować na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3676 Data: 2017-11-17 12:25:16
  • Istnieje sporo kontrowersji na temat tego, ile powinno się jadać posiłków na co dzień, a także w jakich odstępach czasowych. Sporo osób, które zaczynają przygodę z kulturystyką i sportami siłowymi ma błędne przekonanie, że budowanie masy mięśniowej jest silnie powiązane, z ilością zjadanych posiłków. Jeśli danego dnia zjemy odpowiednią ilość [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13469 Data: 2018-01-03 11:02:10
  • Niezależnie od tego, czy pracujesz nad formą na zawody sylwetkowe, czy po prostu chcesz się pochwalić ładnym ciałem na plaży, z pewnością spalenie tkanki tłuszczowej przyspieszy osiągnięcie efektów. Oto 10 czynników, dzięki którym spalanie pójdzie sprawniej. Odpowiednie zarządzanie stresem Stres to bardzo silny czynnik, który nam utrudnia wiele [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8904 Data: 2018-07-08 00:06:56
  • Masz niedowagę? Dowiedz się jak szybko i bezpiecznie przytyć

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W dzisiejszych czasach plagą społeczeństwa jest nadwaga i otyłość, jednak są też osoby z drugiego końca skali. Ni mniejszy artykuł kierujemy do osób z niedowagą i chudych, a w nim dostarczymy Wam kilka porad na temat, jak poprawić estetykę sylwetki i nabrać trochę mięśni. Drobne zmiany skutkują! Połączenie treningu, jak i diety, z dodatnim [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5789 Data: 2020-06-23 09:55:40
  • Rożne choroby, różne diety - co jeść podczas choroby?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Sezon na przeziębienie, grypę i inne choroby niestety trwa w najlepsze. Kiedy jesteśmy osłabieni, mamy katar i boli nas gardło albo mamy dolegliwości ze strony układu pokarmowego, często zdarza się, że ostatnią rzeczą, jakiej pragniesz, jest spożycie posiłku, zwłaszcza odżywczego i zdrowego.   Katar Gdy dopadnie Cię przeziębienie, jednym z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 434 Data: 2023-01-20 10:32:28
  • Wapń w diecie bezmlecznej

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] na 100 g migdały - około 230 mg wapnia na 100 g suszone figi - około 200 mg na 100 g natka pietruszki - ponad 190 mg na 100 g amarantus - prawie 190 mg wapnia na 100 g orzechy laskowe - ponad 180 mg wapnia na 100 g czosnek - około 180 mg na 100 g jarmuż - ponad 150 mg na 100 g rukola - zawiera około 150 mg na 100 g suszone morele - ponad [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3179 Data: 2017-08-01 09:22:56
  • 5 doskonałych wysokobiałkowych produktów dla wegetarian

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] białka są także strączki takie jak soczewica, fasola, ciecierzyca. Ale trzeba pamiętać, że mają one także sporo węglowodanów, co dla niektórych może być problemem. Nasiona i orzechy To kolejne doskonałe źródła białka dla wegetarian (i nie tylko). Jak wygląda ilość białka w orzechach? 100 g nerkowców - 18 g białka 100 g nasion sezamu - 23 g białka [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5301 Data: 2018-04-03 10:53:13
  • Potas należy do podstawowych jonów wpływających np. na gospodarkę wodno-elektrolitową. Jest jednym z głównych składników (oprócz witaminy d i magnezu) odżywczych w zachodniej diecie, którego jest za mało zgodnie z wytycznymi dietetycznymi z 2010 r. Podsumowanie Właściwa podaż potasu ma związek z występowaniem osteoporozy (obniża ryzyko spadku [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1985 Data: 2020-09-18 07:59:18
  • Potas to minerał, który jest najobficiej występującym wewnątrzkomórkowym kationem w naszym organizmie. Szacuje się, że każdy kilogram masy naszego ciała zawiera około 45 milimoli potasu, co daje dla osoby o wadze 80 kg około 140 g potasu. Potas a kamienie nerkowe Naukowcy zauważyli zależność między niskim spożyciem potasu a zwiększonym ryzykiem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7400 Data: 2021-03-16 18:30:18
  • Nabiał - podstawa diety czy zagrożenie dla zdrowia?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Według powszechnej opinii nabiał jest świetnym źródłem wapnia, dostarcza nam sporych ilości białka i ma pod wieloma względami prozdrowotne właściwości. Ze spożyciem nabiału, a zwłaszcza krowiego mleka, wiąże się wiele kontrowersji. Przeciwnicy spożycia nabiału wskazują na problemy z tolerancją zawartych w nich składników, takich jak laktoza czy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 20116 Data: 2017-07-04 09:34:36
  • Od wielu lat, zarówno źródła naukowe, jak i popularne rozpisują się o pozytywnym wpływie kwasów omega-3 na nasze zdrowie. Dlaczego zatem tak się dzieje, że skoro są one tak cenne, tak mało osób dba o zapewnienie regularnego, właściwego poziomu spożycia kwasów omega-3? Mówiąc inaczej, nikt ze sportowców nie zaliczał się do grupy potencjalnie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2327 Data: 2021-04-17 12:58:49
  • Ryby i owoce morza – czy na pewno samo zdrowie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W ostatnim czasie coraz bardziej popularne staje się ograniczanie ilości czerwonego mięsa w diecie, zwłaszcza przetworzonego. Chociaż drób jest często wybieraną alternatywą, promowane są również owoce morza ze względu na ich zdrowotne właściwości. Ryby i owoce morza są bogate w białko i w większości wypadków mają stosunkowo niską kaloryczność. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9190 Data: 2018-10-12 11:36:21
  • [...] tak się już przyjęło, że nazywamy je orzechami i nikt nie drąży tematu ich kwalifikacji gatunkowej.  Masło orzechowe to gęsta pasta, której głównym składnikiem są zmielone orzechy, nie tylko arachidowe. Choć jest kaloryczne, to stanowi wartościową przekąskę i w rozsądnych ilościach nie zaszkodzi naszej sylwetce. Masło orzechowe ma wielu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1981 Data: 2022-08-20 13:04:50
  • Moda na bycie „skinny” powoli przemija, jednak wychudzone modelki wciąż przewijają się na okładkach gazet, wprowadzając tysiące kobiet w kompleksy i błędny pogląd, na to, jak powinna wyglądać ładna sylwetka. Jednak sylwetka typu „skinny” tj. szczupłe ręce, nogi, płaski bądź wklęsły brzuch, widoczne kości obojczyków, żeber itd. wcale nie są [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12618 Data: 2018-01-27 11:08:35
  • Droga do poprawy sylwetki jest trudna. Przeciw redukcji buntuje się fizjologia (dziedziczone mechanizmy ewolucyjny), psychologia („przecież to jedno ciasteczko mnie nie zabije”) oraz stają na przeszkodzie zakorzenione nawyki (np. słodzenie kawy, herbaty, picie soków owocowych, popijanie drinków). Łatwość publikowania sprawia, iż w Internecie są [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3090 Data: 2021-04-10 14:23:31
  • [...] zapalnego i jest wiązane z większością dziesiątkujących ludzkość chorób (sercowo-naczyniowych, kancerogeneza itd.) Omega 3 to: kwas eikozapentaenowy (EPA): ryby, suplementy, orzechy włoskie kwas dokozaheksaenowy (DHA): ryby, suplementy kwas α-linolenowy: zawierają go np. orzechy włoskie, olej sojowy, rzepakowy, olej z zarodków pszenicy, lniany – [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2889 Data: 2021-08-08 16:48:54