SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

olej słonecznikowy

  • Na temat dietetyki i szeroko rozumianego stylu życia krąży wiele nieprawdziwych informacji. Często spotyka się negowanie określonego wzorca (np. ograniczenie lub rezygnacji z alkoholu i wyrobów tytoniowych) poprzez pokazywanie przykładów jednostkowych. Na zakończenie Prawdopodobnie identyczne skutki dotyczą sięgania po wysokoprzetworzone produkty [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2532 Data: 2021-02-26 09:12:15
  • Kiedyś (w latach 70. XX wieku) olej rzepakowy był uznawany za antyodżywczy składnik diety. Zwierzęta eksponowane na kwas erukowy wykazywały spowolniony wzrost, mniejszą wydolność i gorszą tolerancję zimna. Okazało się, iż długotrwała ekspozycja na kwas erukowy prowadziła nawet do włóknienia serca. Ogólnie przyjęło się, iż należy wystrzegać się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2565 Data: 2018-12-28 14:24:59
  • Odchudzanie powinno interesować nawet połowę populacji niektórych krajów. W Polsce sytuacja wcale nie jest lepsza. Zgromadzony tłuszcz to nie jest tylko problem wizualny, ale przede wszystkim sprzyja poważnym chorobom, szczególnie jeśli występuje w głębszych warstwach w tułowiu. Tego rodzaju tkanka jest aktywna metabolicznie, sprzyja powstawaniu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1922 Data: 2022-12-29 10:58:48
  • Jakie żelki po treningu?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] kwasowości (kwas cytrynowy) pasta jabłkowa homogenizowana 0,9% substancja żelująca (pektyna) koncentraty roślinne (czarna porzeczka, marchew) substancja glazurująca (E 903) oleje roślinne (kokosowy, palmowy) aromaty. Wartość odżywcza: 100 g tych żelków dostarczy 332 kcal, w tym: 0,1 g tłuszczu 77,1 g węglowodanów (w tym 56 g cukrów) 5,9 g białka [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 23232 Data: 2017-09-28 08:02:30
  • Czy tłuszcz w diecie jest szkodliwy i rakotwórczy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Gdyby chcieć odpowiedzieć na to pytanie, powstałby duży problem. Ale cóż, można spróbować, bazując na danych naukowych, które były publikowane i to nie tylko w ostatnich latach. Podsumowanie Być może duża ilość kwasów omega-6 sprzyja indukcji stanu zapalnego, gdyż kwas linolowy jest prekursorem prostaglandyn. Prostaglandyny pośredniczą w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1688 Data: 2020-04-22 10:14:35
  • [...] nawet, czy był to buzdyganek ziemny czy zupełnie inna roślina (tak, nawet tego nie ustalono). Dlatego podchodzę z dużą nieufnością do obserwacji pochodzących z Iranu. Oto kolejny przykład, który należałoby oprawić w złotą ramkę, powiesić na ścianie i pokazywać, jako wzór. Sabah A. Hameid, A.Rahman, Areej A. Zabbon oraz Firas Salih Abdulhadi, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1932 Data: 2019-07-15 11:05:58
  • [...] ograniczenie dowozu tłuszczów nasyconych, trans (choroby sercowo-naczyniowe), wybieranie produktów mniej przetworzonych, zdrowych źródeł tłuszczu, np. oliwy z oliwek, oleju lnianego, oleju rzepakowego, migdałów, orzechów, kiełków oraz nasion, warzyw i owoców. Poza tym osoby, które są świadome tego, jak się odżywiają, ogólnie mogą prowadzić [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3309 Data: 2021-09-27 09:11:11
  • Dieta wysokotłuszczowa zabija?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] dieta dostarczająca dużo tłuszczu nas zabija, tak? Nie! Dieta wysokotłuszczowa składała się z 300 g smalcu, 310 g skrobi kukurydzianej, 200 g kazeiny, 80 g celulozy, 50 g oleju sojowego, 20 g witamin i 40 g minerałów na każdy kilogram pożywienia. Ciężko oczekiwać, żeby dieta składająca się ze smalcu, skrobi i kazeiny oblanej olejem sojowym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1862 Data: 2020-07-15 07:40:05
  • Co jest gorsze dla zdrowia: tłuszcz czy cukier?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Tego rodzaju porównania są obecnie modne, a po dwóch stronach barykady wyciąga się ciężkie działa dotyczące wywoływania przez cukier lub tłuszcze różnorakich chorób (cukrzycy, udarów, zawałów serca, miażdżycy itd.). Problem wystarczy zilustrować następująco: w zależności, kto prowadzi meta-analizy i jakimi danymi się posługuje, osiąga zupełnie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7860 Data: 2018-11-28 11:00:04
  • Jakie musli jest najzdrowsze?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] pod różnym względem, wybrałbym musli Vitanella Premium 420 g. Mimo sporej ilości cukrów prostych wynikającej z dodatku suszonych owoców produkt nie ma dodanego dodatkowo cukru, syropu glukozowego czy oleju słonecznikowego. Nie ma w nim również słonecznika i orzechów ziemnych, których warto unikać, a cena i dostępność są jednymi z lepszych.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 16327 Data: 2017-09-11 10:09:43
  • Dieta, która jest przyczyną większości chorób

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W naszych czasach problemem nie jest dostęp do pokarmu, ale jego nadmiar. Większość ludzi nie przejmuje się tym, co zjada i wypija, ignorują też wpływ na zdrowie alkoholu i tytoniu. Przyjrzyjmy się różnym produktom i zastanówmy, jaki wpływ mają na powstawanie stanu zapalnego w organizmie.  Jednak wyniki nowych badań nie są jednoznaczne. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 834 Data: 2023-11-26 17:43:18
  • [...] w węglowodany (w porównaniu do osób, które jadły tłuszcze) przy tej samej podaży energii w porcji. Ma znacznie nie tylko to, co zjadasz, ale nawet o jakiej porze i w jakiej kolejności! Garaulet i wsp. (2013) stwierdzili, że osoby spożywające późny lunch straciły znacznie mniej wagi ciała (2,1 kg), w porównaniu do osób spożywających lunch o wiele [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4008 Data: 2019-03-09 09:15:22
  • Jakie mleko roślinne ma najmniej kalorii?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] dodatków, ma piękny zapach i bardzo pyszny posmak migdałów. Minusy: nie jest to produkt ogólnodostępny. Enerbio napój ryżowy o smaku waniliowym Składniki: woda ryż 12% olej słonecznikowy naturalny aromat waniliowy 0,12% sól morska regulator kwasowości: węglan wapnia Wartości odżywcze: 100 ml tego napoju dostarczy 52 kcal, w tym: 1,2 g [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 22939 Data: 2017-09-12 10:10:26
  • Dieta DASH - hit czy kit?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W ciągu ostatnich 50 lat w Stanach Zjednoczonych klinicyści zaobserwowali wzrost występowania chorób, w tym nadciśnienia tętniczego (HTN), cukrzycy, nowotworów, otyłości i choroby wieńcowej (CAD). Szacuje się, że codziennie z powodu chorób serca w Stanach Zjednoczonych umiera 2000 osób. Przewlekłe choroby związane z otyłością stały się głównymi [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1450 Data: 2019-10-25 19:44:32
  • W pierwszej części przeglądu omówiłem diety hipokaloryczne, niskotłuszczowe, niskowęglowodanowe (wysokotłuszczowe) oraz model intermittent fasting. Oto kolejne diety, które mogą się sprawdzić w trakcie odchudzania. Wysokobiałkowa dieta o umiarkowanym deficycie kalorycznym Zwykle są to diety bazujące na węglowodanach, o średniej lub wysokiej podaży [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2711 Data: 2020-04-08 18:21:12
  • Sklepowe sushi - które wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] z surowym łososiem i ikrą gromadnika (1 szt.). Sos sojowy, imbir marynowany, wasabi. Skład: przygotowany ryż 77,9% (woda, ryż, syrop glukozowo-fruktozowy, ocet ryżowy, sól, olej słonecznikowy, regulator kwasowości: octany sodu), łosoś surowy 6,7% (Salmo salar), papryka zielona 3,6, majonez (olej rzepakowy, pasteryzowane solone żółtko jaja [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 24693 Data: 2017-10-30 10:06:31
  • [...] Podsumowanie: tłuszcz na talerzu powoduje, że będziesz tłusty? To zależy, ile tego tłuszczu masz w diecie. Pofolgowanie sobie, np. gęste podlewanie potraw oliwą z oliwek, olejem rzepakowym, zjadanie garści migdałów, dużych ilości awokado, dostarczanie dużych ilości nawet najzdrowszych tłuszczów może tuczyć. Są ludzie, którzy twierdzą, że [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3013 Data: 2020-02-23 17:17:31
  • Skażenie olejów roślinnych. Czy olej roślinny jest zdrowy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] osoby, które nie interesują się zdrową dietą, po prostu powielają zasłyszaną opinię i nie poświęcają nawet 5 minut, by zweryfikować mit. Ostatnio słyszałem opinię, że nawet oleje roślinne są skażone metalami ciężkimi. Postanowiłem rzucić trochę światła na tę kwestię. Wyniki badań: olej z orzechów włoskich z Chin maksymalnie zawierał 11,2 mg [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 508 Data: 2024-01-10 10:55:36
  • Czy tłuszcz szkodzi? Rodzaje kwasów tłuszczowych

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] tworzenie teorii spiskowych, tylko o fakty. Gdzie występują różnego rodzaju kwasy tłuszczowe? Jednonienasycone (MUFA): oliwa z oliwek (najwięcej kwasu omega-9, oleinowego), olej rzepakowy. Wielonienasycony (PUFA) n-6: olej sojowy, olej słonecznikowy, olej kukurydziany, olej szafranowy, olej sojowy, olej bawełniany, olej sezamowy, oliwa z oliwek [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1376 Data: 2020-04-14 09:22:36
  • [...] zmniejszenie całkowitej śmiertelności i występowania incydentów sercowo-naczyniowych (tj. zawału mięśnia sercowego), spowodowane regularnym spożywaniem suplementów rybnych i olejów rybnych (Wang i in. 2006; Mozaffarian i Rimm 2006). Gdzie znajdę kwasy wielonienasycone z grupy omega-6 i jakie mają znaczenie? Kwasy wielonienasycone z grupy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9452 Data: 2019-08-08 11:23:03