[...] W badaniach naukowych potwierdzono, iż ograniczenie spożycia soli może przynosić redukcję ciśnienia krwi, zwłąszcza w grupie osób szczególnie wrażliwych na chlorek sodu. Kolejnym sposobem walki z nadciśnieniem jest regularna suplementacja potasu. Większość ludzi dostarcza kilkukrotnie za dużo sodu, a nieproporcjonalnie mało potasu. Dlatego bez [...]
Z wyborami żywieniowymi wiąże się wiele kontrowersji, niektórzy uczynili z tego niemal religię. Internet dla wielu osób staje się polem bitwy, a dyskusje niejednokrotnie przeradzają się w utarczki. Gdzie jest prawda? Nie zajmuję się rozważaniami filozoficznymi. Wiele wskazuje na to, iż osoby mające odpowiedni garnitur genetyczny będą żyły długo, [...]
[...] limit 2% ilości kwasów tłuszczowych trans, ale większość charakteryzował zbyt wysoki poziom nasyconych kwasów tłuszczowych i profil kwasów tłuszczowych podobny do oleju palmowego. Dodatkowo tylko 22% olejów jadalnych zawierało informację o zawartości kwasów tłuszczowych trans. Ktoś powie, iż to jest Afryka, ale u nas sytuacja wcale nie [...]
Wbrew powszechnie panującej opinii witamina E to nie jest jeden związek chemiczny. Jest to cała grupa ośmiu form związków rozpuszczalnych w tłuszczach, charakteryzujący się różnym poziomem aktywności biologicznej. Witamina E najczęściej kojarzona jest z jej właściwościami antyoksydacyjnymi. Witamina E a zdrowie wątroby Gdy osobom chorym na [...]
[...] same naturalne składniki, bez dziwnie brzmiących dodatków. Nie za bardzo jest się do czego przyczepić. Skład 60% ciasto makaronowe (semolina z pszenicy twardej, woda, olej słonecznikowy, koncentrat z soku z marchwi), 40% nadzienie pomidorowo-bazyliowe . Wartości odżywcze Wartość energetyczna (na 100 g): 263 kcal Tłuszcz: 7,3 g (w tym [...]
[...] od dawna byli nękani na facebooku, poprzez maile i komunikaty na messengerze. Dawid Śmietana z Ostrowa napisał: „dajcie w końcu jakiś dobry synthol, przecież to olej WCT, a sprzedaż oleju WCT nie jest w Polsce nielegalna”. Faktycznie, po konsultacjach z profesjonalnymi kulturystami IFBB udało się stworzyć synthol który zawiera [...]
Słodycze mają kiepską renomę, głównie ze względu na zawartość cukru i oleju palmowego. Kto jest ich miłośnikiem, doskonale wie, jak ciężko z nich zrezygnować. Z jednej strony chodzi o kalorie, a z drugiej po prostu szkoda naszego zdrowia. No ale przecież są takie dni, kiedy jest to naprawdę bardzo trudne i w nosie mamy te kalorie i skład. Zamiast [...]
[...] kcal na kg masy ciała dziennie, uzyskano redukcję kaloryczności poprzez zmniejszenie ilości glukozy. W drugim badaniu podawano: 126 kcal na kg masy ciała dziennie, czyli kolejny raz mniej glukozy 180 kcal na kg masy ciała dziennie, w tym 30% energii z oleju sojowego zamiast glukozy 180 kcal na kg masy ciała dziennie, w tym 30% energii z oleju [...]
[...] znajduje się na pierwszym miejscu w rankingu najzdrowszych diet. We współczesnej diecie podaż kwasów z rodziny omega-6 jest 10-15-krotnie większa (np. olej słonecznikowy, kukurydziany, sezamowy) niż tych z grupy omega-3. Powoduje to nasilenie stanu zapalnego i jest wiązane z większością dziesiątkujących ludzkość chorób [...]
[...] omega-3 przypisuje się ważną rolę prozdrowotną w diecie śródziemnomorskiej. W typowych dietach zachodnich podaż kwasów z rodziny omega-6 jest 10-15-krotnie większa (np. olej słonecznikowy, kukurydziany, sezamowy) niż tych z grupy omega-3. Powoduje to nasilenie stanu zapalnego i jest wiązane z większością dziesiątkujących ludzkość chorób [...]
Świadomość na temat żywności i żywienia jest coraz większa, co jest rezultatem długich dekad dokładnych badań. Wiedza ta dociera coraz dalej, gdyż szerzona jest za pośrednictwem mass-mediów. Niestety jednak nie wszyscy dokładnie sprawdzają skład danego produktu. Syrop klonowy jest również podatny na fałszerstwa, podobnie jak miód. Tańsze syropy [...]
Wszyscy słyszeli o diecie śródziemnomorskiej, jednak mało kto zdaje sobie sprawę, na czym polega ten model dietetyczny. Prawdopodobnie bardzo duże znaczenie ma w tym schemacie duża podaż kwasów omega-3, niwelująca nieprawidłowości, spotykane we współczesnym świecie. Czy warto spożywać więcej omega-3? Wyższe spożycie kwasów omega-3 (szczególnie [...]
[...] smaczna? To kwestia subiektywna, ale osobiście uważam, że jest w porządku. Jaki jest skład pasty? Na pierwszy rzut wygląda przyzwoicie. Mamy fasolę, dynię, suszone pomidory, olej rzepakowy, przyprawy itp. Jest też wspomniana suszona żurawina, a wraz z nią cukier trzcinowy. Ten jeden składnik sprawia, że pasta zawiera stosunkowo dużo cukrów [...]
[...] wszystko jest ok. No właśnie "prawie". Na opakowaniu jest napisane, że jest to produkt wegański, a w składzie widnieje białko jaja w proszku i żółtko jaja (w majonezie). To kolejny produkt, który pokazuje, jak istotne jest czytanie etykiet. O ile wegetarianie jedzący jaja będą mogli korzystać z filecików, tak weganie zapewne odpuszczą. Skład [...]
[...] też być nieco mniej soli, ale poza tym reszta składników jest bardzo poprawna. Skład Woda, groszek zielony 28%, ogórki konserwowe 17% (ogórki, woda, ocet, cukier, sól), olej rzepakowy, białko grochowe, smażona cebula (suszona cebula, olej słonecznikowy), musztarda (woda, gorczyca biała, ocet spirytusowy, sól, cukier), suszony proszek ze [...]
[...] wzrok swoim opakowaniem. Jest estetyczne, kolorowe i po prostu ładne. Sam batonik przypomina niemałą sztabkę czekolady. Wiele tego typu produktów powstaje na bazie oleju kokosowego, co sprawia, że mają specyficzną strukturę - trochę oleistą, gładszą... Charakteryzują się też smakiem, w którym czuć olej kokosowy. Baton Super Fudgio do [...]
[...] magnezu, nie ma tutaj żadnych innych zagęszczaczy i konserwantów. Skład 56% beszamel: sos beszamelowy , 20% sos pesto: 69% bazylia, 9% tarty ser (mleko, sól), 8% masło, 5% olej słonecznikowy, 3% oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia, sól, czosnek, 0,4% orzechy pinii, przyprawy, 18% świeży makaron jajeczny: semolina z pszenicy [...]
[...] ale różnica ta jest subtelna. Plusem jest z pewnością konsystencja, ponieważ jest taka sama jak w oryginale, co z pewnością zachęca do konsumpcji. Skład Bazylia 38%, olej słonecznikowy, ziemniaki, woda, tofu - przetwór sojowy 8% (woda, soja, chlorek magnezu), orzechy nerkowca, błonnik grochowy, sól, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy; [...]
Kiedy w sklepie SFD pojawiały się kolejne kremy z serii NUTLOVE, z zazdrością patrzyłam na tych, którzy zajadają i wychwalają i z niecierpliwością czekałam na wersję wegańską. I warto było czekać, bo pojawił się jeden z moich ulubionych smaków - kokosowy. I żeby tego było mało, to z dodatkiem chrupiących migdałów. Wiele tego typu wyrobów [...]