Dieta zarówno młodych sportowców, jak i dzieci mniej aktywnych fizycznie, poza tym, że powinna być zdrowa i prawidłowo zbilansowana, to musi jeszcze zapewniać pewne walory smakowe. Otóż nawet najlepiej skomponowana pod względem zawartości substancji odżywczych dieta nie przyniesie oczekiwanych efektów, jeśli przez brak smakowitości potraw posiłki [...]
W obecnych czasach cukier dominuje praktycznie w każdym produkcie. Z tego też względu tak bardzo widoczny jest wśród społeczeństwa wzrost występowania chorób cywilizacyjnych, takich jak: insulinooporność, cukrzyca, miażdżyca, nadciśnienie, wzrost ryzyka zawału serca czy dolegliwości od strony układu trawiennego. Wraz z otyłością podupada nasze [...]
Dyskusje o tym, która odżywka jest lepsza – białko serwatkowe, czy kazeina – nie ustają. Nie można jednoznacznie powiedzieć, że białko serwatkowe (WPC/WPI) lub kazeina jest lepsza. Są to odżywki różne, posiadające odmienne przeznaczenie. W pewnej sytuacji lepiej sprawdzi się WPC/WPI, w innej lepiej wypadnie kazeina. Podsumowanie Oba rodzaje [...]
Enzymy trawienne to grupa enzymów, która odpowiada za rozkład spożywanych substancji na prostsze, łatwiejsze do wykorzystania przez organizm cząsteczki. Od ich aktywności zależą niezliczone procesy rozwojowe i życiowe. Wpływają na każdy system regulacyjny, w tym nerwowy i odpornościowy. W wielu przypadkach mogą jednak nie funkcjonować tak, jak [...]
Białko serwatkowe potrafi zwiększyć chwilowo ilość insuliny, co jest bardzo korzystnym zjawiskiem potreningowym dla sportowców (nasilony transport składników odżywczych do mięśni), jak i dla diabetyków (rozważa się nawet zastosowanie białka serwatkowego w terapii cukrzycy). Regularna podaż protein sprzyja zdrowiu Wyniki: stężenie insuliny po 12 [...]
Ból gardła to dolegliwość, która potrafi skutecznie utrudnić codzienne funkcjonowanie. Wraz z pojawieniem się tego nieprzyjemnego uczucia, wielu z nas zaczyna się zastanawiać, co jeść, aby złagodzić dolegliwości i przyspieszyć proces zdrowienia. Okazuje się, że odpowiednia dieta może odegrać istotną rolę w łagodzeniu bólu gardła. Jakie produkty [...]
Słowo węglowodany powoduje, iż u większości z nas pierwsze, o czym pomyślimy to źródło energii dla naszych mięśni, organów, w tym mózgu, aby mógł prawidłowo funkcjonować. Dostarczenie naszym mięśniom energii w postaci wysokiej jakości węglowodanów jest podstawą do ich rozwoju. Z tego też względu tak bardzo istotne jest to, co jemy i w jakich [...]
Wszyscy wiemy, jak korzystnie na mięśnie wpływa dieta wysokobiałkowa, ale co się stanie, jeśli z przyczyn zdrowotnych nie będziesz mógł dostarczać takich ilości białka czy trening będzie miał sens? Standardowe zalecenia dietetyczne, dla maksymalizacji wyników sportowych Trenujący o wadze 100 kg, przy 12-15% ilości tkanki tłuszczowej, powinien [...]
Odżywki białkowe to pewnego rodzaju klasyka, jeśli chodzi o żywienie osób aktywnych fizycznie, szczególnie entuzjastów sportów siłowych i dyscyplin sylwetkowych. Obecnie jednak dzięki licznym badaniom naukowym coraz częściej zaleca się stosowanie preparatów bogato-białkowych nie tylko sportowcom, ale również osobom aktywnym fizycznie w pracy, [...]
Naturalne prebiotyki stymulują wzrost korzystnej mikroflory jelit. Pokarmy bogate w inulinę, która jest błonnikiem pokarmowym, mogą ułatwić to zadanie. W jaki sposób inulina wpływa na Twoje zdrowie i jakie produkty ją zawierają? Co to jest inulina? Inulina (nie mylić z hormonem insuliną) to rodzaj rozpuszczalnego błonnika pokarmowego. Ma wiele [...]
Dla wielu osób poranne wstawanie to nie lada wyzwanie. Szczególnie jeśli ktoś musi wstawać o bardzo wczesnej porze albo siedzi do późnych godzin nocnych. Poranki po krótkiej nocy mogą być jedną wielką walką ze sobą, żeby wstać z łóżka i z pewnością znajdą się wśród Was specjaliści od wielokrotnego włączania tzw. drzemek w telefonie, który służy za [...]
Ryzyko wystąpienia pewnych rodzajów nowotworów ma duży związek z dietą. Sposób żywienia może zarówno przyspieszyć rozwój komórek nowotworowych, czy doprowadzić do przerzutów, a także zadziałać może ochronnie. Dzięki coraz liczniejszym obserwacjom coraz więcej wiadomo na temat różnych sposobów żywienia i produktów spożywczych, a także różnych [...]
Twoje ciało potrzebuje białka do różnych celów. Wykorzystuje aminokwasy z białka do produkcji hormonów, enzymów, białek nośnikowych i przeciwciał, składników układu odpornościowego, które pomagają zwalczać infekcje. Dodatkowo twoje ciało wykorzystuje aminokwasy z białka do naprawy, w tym do odbudowy tkanki mięśniowej. Kiedy wykonujesz trening [...]
Mleko i produkty mleczne (np. jogurty) często wywołują nadmierne wytwarzanie insuliny, dlatego są kontrowersyjne w podczas odchudzania. Długofalowo pobudzanie wyrzutu insuliny może także sprzyjać rozwojowi nowotworów. Istnieje przekonująca teoria dotycząca wpływu zachodnich diet na przeżywalność i występowanie nowotworów. Wpływ różnych produktów [...]
Coraz częściej wśród odżywek białkowych można wyróżnić produkty, które deklarują brak laktozy, czyli cukru mlecznego w swoim składzie. Jest to szczególnie ważne, gdy głównym surowcem danej odżywki jest białko serwatkowe lub kazeinowe, które pochodzi z mleka. Warto również wspomnieć, że osoby, które chcą korzystać z odżywek proteinowych, a [...]
Kategorie juniorów zawsze wzbudzają szczególną ciekawość, ponieważ to przyszłość sportów sylwetowych. Czy pojawi się wybitny talent na miarę przyszłego Mistrza Świata? Czy prezentowane sylwetki są wynikiem „przypadkowego” treningu w siłowni, czy może świadomie budowane pod kontem pożądanych proporcji z wykorzystaniem wiedzy [...]
Dieta sportowców dość często wsparta jest wszelkiego rodzaju suplementami diety i odżywkami, które mają na celu podnieść wartość odżywczą diety. Najczęstszym wyborem jest białko serwatkowe, które głównie stosowane jest w porze okołotreningowej. Fizjolodzy z Uniwersytetu w Jyvaskyla w Finlandii postanowili zbadać zagadnienie, aby dowiedzieć się, [...]
Kiedy dodatki do śniadań i deserów są tak smaczne, że aż czeka się na ich spożycie, a dodatkowo nie zawierają niekorzystnych z punktu widzenia metabolicznego składników, to zawsze warto mieć je w szafce. Zarówno domowej, jak i hotelowej, czy też w miejscu pracy. Zwłaszcza, kiedy są to płatki z unikalnym składem i zawierające aż 26 g białka na 100 [...]
Po zakończeniu wieku produkcyjnego zmiany w organizmie stopniowo mogą zacząć utrudniać codzienne życie. Z wiekiem przyspiesza wtedy ryzyko wystąpienia różnego rodzaju schorzeń i stopniowo ogranicza się samodzielność. Wspierając jednak organizm od strony żywieniowej, można się w pewnym stopniu zabezpieczyć, Co zatem warto mieć na uwadze, kupując [...]
Słodycze, budynie, ciastka, przekąski, słodzone napoje czy fast-food, to czynniki burzące uzyskaną przez nas formę i zdrowie, jakim możemy się cieszyć przez długie lata. Bazowanie na nich i spożywanie w dużej ilości niestety jest największym problemem współczesnej ludzkości. Pogłębia to nie tylko otyłość i nieatrakcyjny wygląd sylwetki, ale [...]