Dieta sportowców dość często wsparta jest wszelkiego rodzaju suplementami diety i odżywkami, które mają na celu podnieść wartość odżywczą diety. Najczęstszym wyborem jest białko serwatkowe, które głównie stosowane jest w porze okołotreningowej. Fizjolodzy z Uniwersytetu w Jyvaskyla w Finlandii postanowili zbadać zagadnienie, aby dowiedzieć się, czego oczekiwać można od dodatku białka serwatkowego w diecie.
Pięć miesięcy treningu siłowego z serwatką i bez
Badanie trwało 21 tygodni i dotyczyło młodych mężczyzn, którzy nigdy wcześniej nie trenowali. Treningi wykonywane były dwa razy w tygodniu i polegały na wykonywaniu ćwiczeń na duże grupy mięśniowe, takich jak: wypychanie nogami, wyprosty siedząc, uginanie podudzi leżąc, przywodzenie i odwodzenie ud, wyciskanie sztangi leżąc, wyciskanie sztangi stojąc, ściąganie wyciągu górnego, uginanie przedramion ze sztangą, wyprosty z linką wyciągu górnego. Grupa kontrolna nie trenowała.
Co więcej, grupa trenująca dodatkowo podzielona została na grupę pijącą białko serwatkowe w ilości 15 g przed i 15 g po treningu. Druga część trenujących osób otrzymywała placebo.
Co zauważono?
Po 21 tygodniach eksperymentu grupa trenująca otrzymująca placebo zbudowała 2,57 kg masy mięśniowej. Grupa otrzymująca białko serwatkowe w łącznej ilości 30 g okołotreningowo zyskała 3,1 kg mięśni. Oznacza to, że wykorzystanie odżywki białkowej powoduje większy wzrost masy mięśniowej, aż o 21%, w porównaniu do osób trenujących przyjmujących placebo.
Podsumowanie
Wykorzystanie odżywki białkowej wspomaga wzrost masy mięśniowej u osób trenujących siłowo. w Przypadku tego badania było to 21%. więcej niż u osób trenujących bez odżywki. Wykorzystanie dodatku odżywki białkowej może przyczynić się do znacznej poprawy efektów treningu.
Źródło:
Amino Acids. Lipiec 2009; 37 (2): 297-308.