W naszym życiu przechodzimy różne etapy. Są okresy, kiedy błądzimy i szukamy własnego JA, kiedy sami nie wiemy jeszcze, co chcemy robić, do czego się nadajemy i co jest dla nas szczęściem i spełnieniem. To, kiedy znajdziemy odpowiedzi na te pytania, jest kwestią indywidualną, ale dużo osób, kończąc trzydziesty rok życia, znajduje się na takim [...]
Trijodotyronina (T3) np. w postaci liotyroniny sodowej, T4 (lewotyroksyna) w postaci lewotyroksyny sodowej oraz ich mieszanki (np. pod marką Novothyral) są niezwykle często wykorzystywane do odchudzania. Tego rodzaju zabieg nie ma żadnego sensu, jeśli ktoś najpierw nie uporządkuje kwestii diety, treningu, ogólnie rozumianego stylu życia, nie [...]
Wiele osób uważa, iż tuczą ziemniaki. Ziemniaki wcale nie dostarczają dużo kcal. W 100 g gotowanych ziemniaków jest: 62 kcal, 0.2 g tłuszczu, 1.8 g białka, 17 g węglowodanów (różni autorzy podają różne dane, więc należy wziąć poprawkę, szczególnie jeśli chodzi o ilość węglowodanów). Dla porównania: 100 g ryżu brązowego (gotowanego) ma 28.4 g [...]
Berberyna to alkaloid pochodzenia roślinnego występujący w berberysie, krzewie rosnącym w szczególności na terenie Skandynawii oraz Wysp Brytyjskich, jednak można go spotkać również w Polsce. Berberys jest rośliną znaną od setek lat, pierwsze zapiski o berberynie wskazują na 3000 w. p.n.e. Był używany już w medycynie starożytnego Babilonu i Indii, [...]
Utrzymanie prawidłowej masy ciała jest jednym z podstawowych elementów, który ma wpływ na to, jak kształtuje się ogólne zdrowie naszego organizmu. Otyłość z kolei jest tym czynnikiem, który predysponuje do występowania chorób cywilizacyjnych. Zazwyczaj osoby z nadwagą posiadają problemy z prawidłowym poziomem cukru we krwi, co powiązane jest z [...]
Johimbina jest alkaloidem - organicznym związkiem uzyskiwanym z kory drzewa johimby lekarskiej, występującego głównie na obszarach między Kongo a Kamerunem oraz krzewu zwanego "zgrzyn żmijowy", który występuje na obszarach od Indii do Chin. Jakie działanie kryje w sobie ten egzotyczny suplement? Czy stosowanie johimbiny może dać nam efekty takie [...]
Naukowcy porównali różne rodzaje diet, oceniali przy tym ich skuteczność dla redukcji tkanki tłuszczowej, poprawy parametrów metabolicznych itd. Istnieje bogata literatura odnośnie wspomnianego tematu - jest on zbyt obszerny nawet na cykl artykułów. Jednak bez specjalnego wchodzenia w szczegóły, warto zapoznać się z wynikiem badania porównującego [...]
Do realizacji głównego zalecenia diety mającej za zadanie zredukować tkankę tłuszczową można podejść na wiele sposobów. Kilka podpowiedzi dotyczące dokładnego liczenia staraj się zachowywać podobny poziom spożycia kalorii każdego dnia kontroluj codziennie postępy swojej diety - waga/lustro/pomiary o odpowiednim spożyciu białka i treningu siłowym [...]
[...] składników odżywczych zmniejsza ryzyko wystąpienia nagłej śmierci niemowląt, dziecięcej otyłości i cukrzycy typu 2 pomaga się dziecku wyciszyć Korzyści dla matki: wspomaga odchudzanie zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, raka jajnika i niektóre rodzaje raka piersi. Nie opuszczaj posiłków Do redukcji wagi niezbędny jest deficyt [...]
Większość stosujących restrykcyjne diety kobiet jest narażonych na pojawienie się nieregularnych cykli lub wręcz brak miesiączki. Według badań naukowych nawet umiarkowana redukcja u zawodniczek fitness wiązała się z silną supresją hormonalną np. stężeń estradiolu, testosteronu, hormonów tarczycy. Referencje: Melanie H. Jacobson i in. Thyroid [...]
[...] lub przez podwodne ważenie. Pomiar poprzez fałdy tłuszczu pokazał średnio aż 9,8% otłuszczenia, bardziej realny pomiar średnio tylko 5,8%. Po przekroczeniu pewnej granicy odchudzanie jest nieopłacalne - mężczyźni tracili średnio prawie 40% z każdego kilograma, beztłuszczowej masy ciała (mięśnie). Referencje: K E Friedl 1 , R J Moore, L E [...]
[...] do pewnych odkryć ułatwiających dobór produktów w diecie w zależności od postawionego sobie celu. Obecnie możliwe jest umowne podzielenie produktów na te, które wspomagają odchudzanie oraz te, które sprzyjają tyciu. W antagonizmie do wysoko przetworzonych produktów kojarzonych z nadwagą, otyłością, cukrzycą i miażdżycą (bogatych w cukier i / [...]
[...] rozpuszczalnego błonnika pokarmowego. Ma wiele korzyści zdrowotnych, m.in. poprawia trawienie, dobrze wpływa na jelita, pozytywnie wpływa na glikemię, a nawet wspomaga odchudzanie. Inulina naturalnie występuje w wielu roślinach, a także w niektórych zbożach. Jest też prebiotykiem, co oznacza, że pozwala na rozwój dobrych bakterii w [...]
Gospodarka hormonalna jest skomplikowaną dziedziną wiedzy, dlatego większość informacji powielanych w sieci jest w części lub całkowicie fałszywa. Przyjrzymy się popularnym twierdzeniom, dotyczącym hormonów i redukcji tkanki tłuszczowej. W jednym artykule nie da się przedstawić wszystkich tematów, musiałem dokonać pewnej selekcji. Mit: „Niskie [...]
Liczba osób z nadwagą, otyłością oraz zaburzeniami metabolicznymi, np. cukrzycą typu 2, rośnie we wszystkich grupach wiekowych, zatem regularnie przybywa publikacji naukowych z obserwacji oraz eksperymentów dotyczących skuteczności narzędzi terapeutycznych stosowanych w tych kierunkach. Źródła: Li, Guang et al. “The effects of probiotics [...]
Przyrost tkanki tłuszczowej jest jednym z największych zagrożeń XXI wieku, tylko w USA nadmiarowi tłuszczu w ustroju przypisuje się nawet 340 tys. zgonów rocznie. U ludzi i zwierząt wykazano, iż zwiększenie podaży protein w diecie np. poprzez suplementację koncentratem białka serwatkowego (WPC), WPI (izolatem), WPH (hydrolizatem) jest najprostszym [...]
Kiedy mowa o pożywnym śniadaniu, to z pewnością jedną z opcji są płatki owsiane. To dzięki nim możesz rozpocząć dzień z dużą porcją błonnika, wolno trawiących się węglowodanów złożonych, a nawet odrobiną białka. Owies a utrata wagi Diety bogate w produkty pełnoziarniste wiążą się z niższą masą ciała, ponieważ zawierają białko roślinne i błonnik, [...]
[...] Adiponektyna odgrywa rolę w metabolizmie energetycznym ustroju. Zwiększa wrażliwość mięśni i wątroby na insulinę, hamuje wytwarzanie tłuszczów i glukozy, a więc ułatwia odchudzanie się. Referencje: Biswas S.K. Does the Interdependence between Oxidative Stress and Inflammation Explain the Antioxidant Paradox? [...]
Mężczyźni, którzy trenują siłowo, mają niższy poziom tkanki tłuszczowej, niż ci, którzy stawiają na trening aerobowy - bieg, jazda na rowerze lub inne ćwiczenia aerobowe. Naukowcy z Uniwersytetu w Harvardzie prowadzili obserwacje pod tym kątem przez 12 lat. Trening siłowy a tkanka tłuszczowa Część z nas uważa, że to trening aerobowy jest najlepszą [...]
Termogeneza wywołana przyjmowanym pokarmem odnosi się do przyspieszenia metabolizmu spowodowanego żywnością. Jest to koszt jej „rozłożenia”, syntezy enzymów, perystaltyki, pobierania / przyswajania składników odżywczych, metabolizmu wtórnego (synteza mocznika) i typowo odpowiada za 10% wydatku energetycznego u ludzi. Wnioski Białko serwatkowe ma [...]