[...] H. Ciborowska A. Rudnicka „Dietetyka – żywienie zdrowego i chorego człowieka.” Henryk Gertig, Juliusz Przysławski “Bromatologia – zarys nauki o żywności i żywieniu”. Wyd. lek. PZWL Warszawa 2006,2007 Vicky A. Solah, Deborah A. Kerr, Wendy J. Hunt,1 Stuart K. Johnson,1 Carol J. Boushey,2 Edward J. Delp,3 [...]
Dieta ketogeniczna to jedna z najpopularniejszych strategi żywieniowych w świecie fitness. Ludzie na całym świecie zabierają się za nią, żeby schudnąć i kontrolować poziom tkanki tłuszczowej. Czym jest dieta ketogeniczna? Jakie są jej rodzaje? Czy jest odpowiednia dla ciebie? To i jeszcze więcej w przewodniku poniżej. Suplementacja Wielu [...]
Z jedzeniem mięsa są związane nieliche kontrowersje. Niektórzy ludzie uważają, iż w momencie odstawienia mięsa skończą się nagle ich wszystkie problemy zdrowotne. Nie szedłbym w tym kierunku, żaden ekstremizm nie jest zdrowy. Tym bardziej, iż podobne absurdalne twierdzenia wysuwają osoby nie mające żadnej wiedzy odnośnie dietetyki, biochemii, [...]
[...] Bardzo słabym źródłem informacji bywa Internet. Jeśli chcesz się czegoś dowiedzieć, zacząłbym od książek uznanych autorów np. H. Gertig, J. Przysławski „Bromatologia – zarys nauki o żywności i żywieniu”, H. Ciborowska, A. Rudnicka, „Dietetyka – żywienie zdrowego i chorego człowieka”, publikacje doktora Lyla McDonalda (np. „Wprowadzenie do [...]
[...] można znaleźć dziesiątki tysięcy informacji na ten temat. Do tej samej kategorii należy bzdurna plotka, iż „rekiny nie giną z powodu raka”. Szaleństwo i propagowanie anty-nauki rozpoczęły się w 1992 r. gdy I.William Lane opublikował książkę: „Rekiny nie dostają raka”. Co najśmieszniejsze, w książce Lane bez ogródek przyznaje, iż rekiny mogą [...]
Okres zdalnego nauczania odbił się negatywnie na sylwetkach polskiej młodzieży, ujawniły się najróżniejsze wady postawy i dysfunkcje ruchowe, o czym świadczą liczne zapytania na forum. Postanowiłem więc w jednym artykule zebrać główne wady postawy, które sygnalizowane są w tematach na forum, sposoby ich rozpoznania oraz radzenia sobie z [...]
[...] Kathryn R. Mahaffey „Food Exposures to Lead” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1475136/pdf/envhper00497-0066.pdf H. Gertig, J. Przysławski. „Bromatologia – zarys nauki o żywności i żywieniu” Jia Y1, Wang L2, Qu Z1, Wang C1, Yang Z “Effects on heavy metal accumulation in freshwater fishes: species, tissues, and sizes” [...]
[...] Celowo nie rozwijam tego zagadnienia, gdyż można o tym napisać kilkadziesiąt stron nie wyczerpując tematu. Klasyfikacja na podstawie: „Bromatologia – zarys nauki o żywności i żywieniu” H. Gertig, J. Przysławski. Ile ołowiu dostaje się do ustroju: nabiał - 0.028 PPM; średnio dziennie 21.2 μg (mikrograma), mięso, ryby i [...]
[...] amputację mojej prawej nogi powyżej kolana i spędzanie 10 tygodni w szpitalu. Miałem ponad 20 operacji i straciłem prawie 30 kg masy ciała. Po dwóch latach rehabilitacji, nauki chodzenia i biegania na protezie zostałem wykwalifikowanym trenerem piłki nożnej, trenerem boksu i osobistym trenerem oraz zostałem zwolniony z Sił Zbrojnych pod koniec [...]
[...] W badaniu Noreen EE badani po różeńcu odczuwali mniejsze zmęczenie w porównaniu do grupy placebo w trakcie treningu. Zmęczenie może mieć znaczenie dla wykorzystania pamięci, nauki itd. Kwasy tłuszczowe omega-3 Wiemy, iż nadmiar kwasów tłuszczowych z grupy omega-6 powszechnych w diecie współczesnego człowieka (szczególnie w społeczeństwach [...]
[...] suplementacji oraz właściwego czasu dla rozpoczęcia odbudowy mięśni. Wielu naukowców weryfikowało już tezy dotyczące „okna” i wbrew obiegowym opiniom oraz guru pseudo-nauki, wyniki wcale nie są jednoznaczne. A więc pora wytoczyć ciężkie działa. Podsumowanie Nawet najlepsze białka serwatkowe nic nie pomogą w przypadku niedostatecznego [...]
Urozmaicona i dobrze zbilansowana dieta jest kluczowym elementem dobrego zdrowia. Zdrowy styl życia wspiera zarówno umysł, jak i ciało. Ważnym elementem diety są rośliny. Rośliny nie tylko odżywiają nasz organizm, ale mają również właściwości lecznicze. Najczęściej wybierane adaptogeny Jeśli masz do czynienia z przewlekłym stresem Ashwagandha [...]
Z niektórych badań wynika, iż osoby preferujące skrajne rozwiązania żywieniowe mogą cierpieć z powodu różnego rodzaju zaburzeń (np. w postrzeganiu wizerunku swojej sylwetki). Czasem stosowanie diety wegańskiej poprzedza wystąpienie głębszych zaburzeń, np. jadłowstrętu psychicznego. Z kolei inni naukowcy twierdzą, iż stosowanie diet wegańskich nie [...]
[...] wyborem, nie występują tu przeciążenia, z jakimi masz do czynienia w trakcie biegania czy skoków na twarde podłoże. Podobnie, jak bieganie, efektywne pływanie wymaga długiej nauki. Jeśli ktoś pływa w sposób techniczny, to niweluje przeciążenia, jakie występują np. w odcinku szyjnym kręgosłupa. Najbardziej klasycznym przykładem techniki, która [...]
[...] 4. Schaafsma G1 “The protein digestibility-corrected amino acid score”. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10867064 5. http://www.ijhar-s.gov.pl/pliki/A-pliki-z-glownego-katalogu/ethernet/2013/SME/WIJ22~ZK.PDF 6. Henryk Gertig, Juliusz Przysławski “Bromatologia – zarys nauki o żywności i żywieniu”. Wyd. lek. PZWL Warszawa 2006,2007
Zapewne na siłowni, w której trenujecie, widujecie czasem osoby mocujące gumę do drążka, po czym zahaczając nogą, wykorzystują jej elastyczność w celu ułatwienia podciągania. Niektórzy z Was zastanawiają się, co ma to na celu albo czy ich zastosowanie ma sens? Podsumowanie Podciąganie jest jednym z kluczowych ćwiczeń, które buduje siłę grzbietu i [...]
Często w Internecie widać animozje pomiędzy osobami trenującymi wydawałoby się identyczne dyscypliny. Przecież dla większości ludzi trening podnoszenia ciężarów, kulturystyczny, trójbojowy i crossfit są trudne do odróżnienia. Bardzo niewiele osób zdaje sobie sprawę, iż ta sama sztanga może służyć do osiągania kompletnie różnych celów [...]
Obecne czasy niestety wymagają od nas wiele wysiłku nie tylko od strony fizycznej, ciężko pracując czy trenując, ale również od strony psychicznej, gdy z każdej strony atakowani jesteśmy różnego rodzaju czynnikami powodującymi stres i zaburzenia hormonalne organizmu. Jedni z nas są bardziej odporni, a inni niestety nie i wtedy mogą pojawić się [...]
Aktualizacja 16.05.2021 Coraz więcej nauki, coraz większa presja w pracy, kłopoty rodzinne, choroba. Śmierć bliskiej osoby. Ciężkie treningi. Uciążliwa dieta redukcyjna. Jestem przekonany, że przynajmniej kilka z tych rzeczy nie jest Ci zupełnie obca. A jeśli tak jest, jesteś poddawany czynnikom stresotwórczym. Wspieranie wysiłku sportowca i [...]
Świat nauki wywiera ogromny wpływ na świat sportu. Dzięki temu możemy poznawać nowe techniki zwiększające tempo rozwoju mięśni, poprawiające efekty diety redukcyjnej, zwiększające zdolności treningowe sportowca. Jednak również świat nauki często może korzystać z doświadczenia i spostrzeżeń sportowców. Jednym z przykładów takiego wzajemnego związku [...]