SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Nie znaleziono "nabia��". Wyświetlono wyniki dla:

nabiał iż

  • [...] znajduje się w fazie rozwoju, więc potrzebuje dużej ilości budulca, jakim są właśnie proteiny. Dlatego najmłodszym zaleca się regularnie spożywanie mięsa, jaj, ryb i nabiału. Również z uwagi na rozwijające się w łonie matki dziecko kobiety w ciąży powinny zadbać o wysoki poziom białka w diecie (ok. 1,5 g na 1 kg m.c.). Z kolei osoby po [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 70665 Data: 2018-08-22 06:14:50
  • Siłownia zamknięta! Jak ćwiczyć? Jak jeść? Jak żyć? Fit Poradnik dla ćwiczących w domu! SPIS TREŚCI Trening Trening całego ciała Progresja objętości treningowej w warunkach domowych Myo-Reps jako sposób wykonywania treningów w warunkach domowych Trening dzielony w układzie Wypychania/Przyciągania/Nogi - Push/Pull/Legs Odżywianie Kalorie Białko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 23882 Data: 2020-10-23 16:10:50
  • [...] Gdyby były one tak szkodliwe dla zdrowia, mało kto dożyłby 35-40 roku życia. Cytat 12  17 min. 34 sek. „Badania, które bronią tłuszczów nasyconych są kampanią przemysłu nabiałowego”. Oczywiście, wszyscy naukowcy na świecie spiskują, by bronić przemysłu nabiałowego. Tylko pominięto ważny fakt – prawda broni się sama, liczne, inne publikacje [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14132 Data: 2017-12-20 11:39:33
  • Mleko i nabiał: czy jest dla nich miejsce w zdrowej diecie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] nasyconych jest szkodliwa, bo zwiększa stężenie IGF-1, a zmniejsza stężenie białka, które je wiąże (IGFBP-3). Dużo gorsze działanie wykazują: czerwone mięso i produkty nabiałowe. Warzywa obniżały stężenie IGF-1 i jednocześnie sprzyjały występowaniu większej ilości związanego IGF-1 (podwyższały ilość wiążącego je białka). Szczególnie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3369 Data: 2020-07-01 18:24:06
  • [...] stężenie spadło poniżej 10 μg/ dl! 10–14 μg/ dl, potrzeba było 9,2 miesiąca, aby stężenie spadło poniżej 10 μg/ dl! Źródła ołowiu alkohol (np. sherry) – 21 μg/cm3 alkoholu nabiał – ilości śladowe (np. mleko 0,004 mg/kg) mięso, ryby i drób – średnio 0,015 PPM (np. wieprzowina 0,05 mg/kg, wołowina 0,07 mg/kg, karp hodowlany 0,20 mg/kg) ziarna i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3382 Data: 2019-07-23 08:37:56
  • [...] wegetariańskiej mówi się już od bardzo dawna po dziś dzień. Jest bardzo cenionym systemem żywieniowym, który wyklucza mięso, a w niektórych przypadkach również jaja, czy nabiał. Mimo wszystko ten fakt nie odstrasza dużej ilości społeczeństwa na całym świecie. Wielu wybiera ten styl życia z powodów religijnych, czy też zdrowotnych. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6568 Data: 2018-02-16 10:29:12
  • [...] całkowitego, wolnego, szczególnie gdy tłuszcze nasycone zastąpiono wielonienasyconymi.  Istnieje wiele badań sponsorowanych przez branżę wytwarzającą cukier, soję czy nabiał. Należy patrzeć na to, kto, dlaczego i w jakim celu publikuje dane obserwacje. Czasem taka informacja jest zawarta w badaniu naukowym, jednak często należy mozolnie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4497 Data: 2018-07-01 11:53:23
  • Nabiał - podstawa diety czy zagrożenie dla zdrowia?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Według powszechnej opinii nabiał jest świetnym źródłem wapnia, dostarcza nam sporych ilości białka i ma pod wieloma względami prozdrowotne właściwości. Ze spożyciem nabiału, a zwłaszcza krowiego mleka, wiąże się wiele kontrowersji. Przeciwnicy spożycia nabiału wskazują na problemy z tolerancją zawartych w nich składników, takich jak laktoza czy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 20139 Data: 2017-07-04 09:34:36
  • [...] winogronowego w naczyniach ołowianych. Ocenia się, iż stężenie ołowiu w takim soku wynosiło 240 mg Pb/kg. Źródła ołowiu: alkohol (np. sherry) – 21 μg/cm3 alkoholu, nabiał – ilości śladowe (np. mleko 0,004 mg/kg), mięso, ryby i drób – średnio 0.015 PPM (np. wieprzowina 0.05 mg/kg, wołowina 0.07 mg/kg, karp hodowlany 0.20 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3050 Data: 2019-02-25 10:35:55
  • 14 najlepszych produktów spożywczych dla mężczyzn

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] odbijać się miała na estetyce sylwetki. Istnieją dowody wskazujące, iż wyższe spożycie produktów mlecznych wręcz sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej. Odchudzająca moc nabiału związana jest z jednej strony z wysoką zawartością wapnia, z drugiej z obecnością witaminy D, a także bioaktywnych produktów aktywności bakterii kwasu mlekowego – w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10698 Data: 2018-02-02 23:09:57
  • [...] produktów mlecznych jest wskazana? Należy pamiętać, że laktoza jest przede wszystkim w nabiale, a całkowita jego eliminacja też wiąże się z wieloma konsekwencjami, gdyż nabiał dostarcza nam sporo witamin i minerałów, niezbędnych dla naszego organizmu, między innymi witaminy: A, C, D, E, ale też witaminy z grupy B, ponadto wapń, żelazo, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6733 Data: 2017-11-13 09:56:14
  • Dieta paleo - Zasady, jadłospis. Plan ewolucyjnego dziedzictwa

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Systemów żywienia znamy wiele, jednym z nich jest dieta paleo, której zasady opierają się na tym, co jadali nasi przodkowie, zanim przeszli do osiadłego trybu życia. Czym jest ta dieta, na czym się opiera? Jakie są jej zasady? Na te oraz inne pytania postaram się odpowiedzieć w poniższym artykule. Przykładowy jadłospis podczas stosowania diety [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4716 Data: 2018-02-12 12:10:43
  • Dieta bezglutenowa - przykładowy jadłospis modnego żywienia

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Diety bezglutenowe ostatnio dość mocno zawojowały światem, chociażby z tego powodu, że część ludzi ma problemy z układem trawiennym. Często wszystkie bolączki przypisuje się właśnie glutenowi, który znajduje się w pszenicy, życie, owsie oraz jęczmieniu. Oczywiście eliminacja dla niektórych jest modą, nowym trendem, a dla niektórych koniecznością. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3648 Data: 2018-02-16 10:29:26
  • Homocysteina jest aminokwasem pośrednim powstającym podczas metabolizmu metioniny. Według obecnej wiedzy naukowej jest niezależnym czynnikiem ryzyka choroby niedokrwiennej serca, choroby naczyń mózgowych (np. niedokrwienny udar mózgu), tętnic obwodowych i zakrzepicy żylnej. Owszem, przypadek kliniczny opisany w badaniu: “Hyperhomocysteinemia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10051 Data: 2017-09-05 10:21:13
  • Dieta ketogeniczna - na czym polega, zalety i wady

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] kwasy tłuszczowe z każdej z wymienionych frakcji. Źródła białka: dobrej jakości kiełbasy, ze sprawdzonych źródeł, drób wołowina wieprzowina podroby cielęcina jagnięcina nabiał jaja odżywki białkowe (starać się jednak dostarczać białko z pożywienia) Źródła węglowodanów: warzywa, np.: brokuł, pomidor, marchew, kalafior, rzodkiewka, kapusta, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14969 Data: 2017-12-31 09:34:25
  • Troska o nasze stawy jest jednym z kluczowych zadań, w przypadku osób aktywnych fizycznie, ale nie tylko. Dbałość o stawy powinna być dla każdego ważna, z racji tego, iż uszkodzenie stawu spowodować może wyłączenie nas na długi czas z aktywności fizycznej. Kwasy tłuszczowe Omega-3 Kwasy Omega-3 to jeden z najskuteczniejszych naturalnych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9342 Data: 2017-11-06 10:15:36
  • [...] stanu zapalnego i stresu oksydacyjnego.  W licznych przeprowadzonych badaniach naukowych wykazano, że dieta zachodnia, charakteryzująca się zwiększonym spożyciem nabiału i produktów o wysokim indeksie glikemicznym (IG), wpływa na stężenia hormonów mających związek z pojawieniem się trądziku. IG to system punktacji od 1 do 100 używany [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 885 Data: 2023-03-26 21:22:00
  • Co to jest karagen? Czy E407 jest szkodliwy dla zdrowia?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] E 407, czyli karagen”. Komentarz: jeśli ktoś nie wie, iż szynka jest rakotwórcza (wysokoprzetworzone mięso ma od dawna nadaną kategorię I rakotwórczości, wg IARC), że nabiał jest powiązany z kancerogenezą (wpływ na insulinę), że desery mleczne powodują większość chorób zabijających współczesnych ludzi (od otyłości, przez oporność [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4777 Data: 2020-06-10 07:13:04
  • We współczesnym świecie dostęp do informacji jest niezwykle prosty, niemniej wiele osób decyduje się na usługi różnorakich trenerów i dietetyków. Jeśli chodzi o trening siłowy, istnieją kwestie, które trudniej wyjaśnić on-line. Poza tym, o wiele szybciej można przedstawić komuś np. sposób wykonania ćwiczenia.  Izolacje, maszyny, trening [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1952 Data: 2021-06-09 11:57:19
  • Nabiał - jeść czy nie jeść?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] pula genetyczna poszczególnych narodów, ale no to akurat nie mamy (jeszcze…?) wpływu… O jakie nawyki chodzi? Jak łatwo się domyślić z tytułu artykułu - o ilość spożywanego nabiału. Mieszkańcy Holandii zjadają dużo produktów z tej kategorii żywieniowej i dlatego u nich stwierdza się niski poziom spożycia wapnia jedynie u 8% populacji osób [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1542 Data: 2021-09-23 16:53:58