[...] spożycie białka podczas całego dnia dostarczając odpowiednie proporcje, które zagwarantują nam przekroczenie progu leucynowego. Codzienne posiłki powinny zawierać jaja, nabiał i mięso. Warto, by znalazły się tam odżywki białkowe (WPC, WPH, WPI). Białka roślinne mają mniejsze ilości leucyny, dlatego też wegetarianie i weganie muszą dostarczyć [...]
[...] wiemy, iż nadmierna stymulacja szlaków powiązanych z insuliną i IGF-1 sprzyja kancerogenezie i skraca życie (większość zachodnich diet tak działa, szczególnie te bogate w nabiał, węglowodany). Tak więc wydaje się, iż nadmierna ilość treningu nie sprzyja długowieczności, podobnie jak ciągłe stymulowanie trzustki pokarmami o silnym potencjale [...]
[...] na czczo były niższe o 32% dla osób spożywających najwięcej mleka lub jogurtu (czyli przynajmniej 1 x dziennie), w porównaniu, do osób, które rzadko lub wcale nie sięgały po nabiał. 3. Ryzyko wystąpienia niskich stężeń HDL było o 28% niższe. 4. Ryzyko wystąpienia syndromu metabolicznego było o 29% niższe. 5. Jeśli już pić mleko, to tłuste. Mleko [...]
[...] w mineralizacji kości. Przykładami takich nieprawidłowości w budowie macierzy kostnej mogą być krzywica u dzieci i osteomalacja u dorosłych. Źródła fosforanów to np. mleko, nabiał, mięso, fasola. Ciężka hipofosfatemia jest przyczyną 4-krotnego wzrostu śmiertelności. Jak widać, podaż soli przynosi przykre skutki dla człowieka (ponadto u licznych [...]
[...] tłuszczy, suszone owoce mogą posłużyć jako urozmaicenie diety bądź uzupełnienie cukru w śniadaniu. Źródłami tłuszczów są tłuszcze zwierzęce (w mięsie, żółtkach jaj kurzych, nabiał), roślinne (oliwa z oliwek, olej lniany) oraz tłuszcz z ryby, które różnią się od siebie rodzajem i ilością kwasów tłuszczowych. W to jednak zagłębiać się nie [...]
[...] (ryż, makaron, płatki zbożowe) a nie prostych (cukier, słodycze), i ogromnych ilości budulca czyli białka zarówno zwierzęcego jak i roślinnego (chude mięso, białka jaj, nabiał, odżywki białkowe); poprzez zwiększenie ilości ATP w mięśniach kreatyna chroni zapasy węglowodanów i ogranicza powstawanie kwasu mlekowego - zakwasów; kreatyna pomaga [...]
[...] (ryż, chleb, ziemniaki itp.) wymagają do trawienia substancji zasadowej, którą wstępnie wydziela w ustach enzym śliny zwany ptialiną. Produkty białkowe (mięso, orzechy, nabiał, zboża) trawione są najskuteczniej przez kwasy - kwas chlorowodorowy i pepsynę. Zgodnie z prawem chemii dwie przeciwne substancje (kwas i zasada) nie mogą działać [...]
[...] organizmowi przez przyjmowanie pokarmów, w których proteiny mogą być dwojakiego pochodzenia: — zwierzęcego; dużą ilość tego typu białek zawierają: mięso, ryby, sery, jaja, nabiał; — roślinnego: soja, migdały, orzechy laskowe, zboża pełno-ziarniste oraz niektóre rośliny strączkowe (groszek, soczewica...). Ideałem byłoby spożywanie takiej samej [...]
[...] chude, mięso tłuszcze/chude wieprzowe/drobiowe, jaja kurze wraz żółtkami, oraz na ser biały najlepiej w ostatnim posiłku. Przy schodzeniu do niższego %bf eliminuje się nabiał w diecie ze względu na cukier mleczny który w nich jest zawart (laktoza). Laktoza wpływa na wzrost wydzielania prolaktyny, która wzmaga odkładanie się tkanki [...]
Mam juz dosc ciaglych pytan na temat jak zwiekszyc swoj wyskok, w tym temacie postram sie Wam opisac kilka waznych aspektow dotyczacych treningu skocznosci. No to jedziem fiaciorem Pierwsze systemy treningowe zostaly specjalnie stworzone dla profesjonalnych sportowcow, ktorymi opiekowal sie sztab lekarzy, fizjoterapeutow, dietetykow i [...]
[...] organizmu (bezpośrednio np. białka mleka takie jak: laktoferryna, immunoglobuliny G i M, lizozym. Skąd czerpać zatem białko ? 2/3 z produktów zwierzęcych takich jak: mięso, nabiał, ryby, jaja. Czemu nie więcej ? Z racji, iż kieruję słowa do młodszych osób staram się przedstawić moją wizję odżywiania nastawionego na osiągnięcie celu przy [...]
[...] (ryż, makaron, płatki zbożowe) a nie prostych (cukier, słodycze), i ogromnych ilości budulca czyli białka zarówno zwierzęcego jak i roślinnego (chude mięso, białka jaj, nabiał, odżywki białkowe); poprzez zwiększenie ilości ATP w mięśniach kreatyna chroni zapasy węglowodanów i ogranicza powstawanie kwasu mlekowego - zakwasów; kreatyna pomaga [...]
[...] i węgle) ponieważ to opisałem wyżej przy dawkowaniu supli/odżywek. Na bieżąco planuje przedstawiać co spożywam danego dnia. Źródła białka: wołowina, kurczak, jajka, nabiał, tuńczyk Źródła węgli: ryż paraboliczny, ryż brązowy, płatki owsiane, makarony, kasza gryczana Źródła tłuszczy: oliwa z oliwek, omega-3, żółtka jajek, itp. przykład [...]
[...] w łupinach i tylko pieczone. Autor wielokrotnie podkreśla, że jarzyny powinno się gotować wyłącznie na parze, a chleb jeść tylko raz dziennie i tylko razowy. Dopuszcza też nabiał, mleko radzi pić tylko zimne, świeże, ale ciągle przypomina, że powinno się jadać bardzo niewiele i wszystkie pokarmy bardzo dobrze przeżuwać. Radzi ograniczyć do [...]
[...] gruszki, pomarańcze, grejpfruty, również banany, ‒ mięso: kurczak, indyk, polędwica kanapkowa, ‒ ryby i owoce morza: niestety mało, ale staram się; czasami tuńczyk, łosoś, ‒ nabiał: (tylko naturalny, nigdy smakowy): jogurty, serki wiejskie, twaróg chudy lub półtłusty, serki homogenizowane, rzadziej kefir lub maślanka, dużo jajek, ‒ napoje: w [...]
[...] (Please, Don't Drink Your Milk). dr Fred Pullen laryngolog praktykujący w Miami na Florydzie, przed przystąpieniem do zabiegu rutynowo przeprowadza eksperyment eliminacji nabiału z jadłospisu chorego. Wynik: "trzy czwarte dzieci zdrowieje bez konieczności stosowania drenażu uszu". Dr Schmidt w swojej książce "Dziecięce choroby uszu" (Childhood [...]
[...] (Please, Don't Drink Your Milk). dr Fred Pullen laryngolog praktykujący w Miami na Florydzie, przed przystąpieniem do zabiegu rutynowo przeprowadza eksperyment eliminacji nabiału z jadłospisu chorego. Wynik: "trzy czwarte dzieci zdrowieje bez konieczności stosowania drenażu uszu". Dr Schmidt w swojej książce "Dziecięce choroby uszu" (Childhood [...]
[...] zastąpić białym serem lub całkowicie wyeliminować produkty mleczne, by nie przybyło nam trochę tłuszczu, lub nie zwolniło tempo redukcji. Cóż w tym Momecie wielu miłośników nabiału mogła by się poważnie zasmucić a inni zastanowić się jakie to magiczne właściwości posiada nabiał, które powodują że spożywając go będziemy grubsi. Od razu spieszę z [...]