[...] ze względu na mniejszą ilość chemii, którą była faszerowana. Kolejną kwestią jest to, że ryby świetnie uzupełniają dietę w wapń, coraz częściej zaleca się eliminowanie nabiału z diety ze względu na jego przetworzenie i niekorzystny wpływ m.in. na układ hormonalny. Zaś ryby takie jak np. sardynki zawierają w 100 g tyle wapnia co szklanka [...]
Dla wielu osób, które zaczynają przygodę z kształtowaniem sylwetki, w pierwszej chwili okres budowania masy mięśniowej wydaje się czymś prostym i przyjemnym. Zazwyczaj myśli, jakie przychodzą do głowy, to będę jadł dużo, będę najedzony, będę miał więcej siły. Niestety, mimo iż w pierwszym skojarzeniu wszystko wydaje się proste to niestety okres [...]
Coraz więcej osób testuje metodę odżywiania IIFYM, która staje się niezwykle popularna. Koncepcja tej diety polega na bardzo elastycznym i swobodnym podejściu do całości żywienia, być może ten aspekt wpłynął na to, iż coraz częściej zauważyć można, że metoda ta jest chętnie przeprowadzana i często polecana innym. Podsumowanie: dieta powinna być [...]
Kolejnym systemem żywieniowym, jaki dziś przedstawię, jest dieta śródziemnomorska. Mówi się, iż osoby mieszkające w Hiszpanii czy Włoszech charakteryzują się zdecydowanie większym zdrowiem i lepszym samopoczuciem, niż np.: Amerykanie i właśnie dzięki temu zainteresowano się dogłębniej ich dietą. Dietą byłoby wprowadzenie wcześniej wspomnianego [...]
Coraz więcej osób obserwuje u siebie problemy natury gastrycznej. Złe trawienie, wzdęcia, biegunki, bóle brzucha czy nawet wymioty, to tylko niektóre objawy chorób i dolegliwości gastroenterologicznych coraz częściej zgłaszanych przez pacjentów, zarówno w gabinecie dietetyka, jak i lekarza. Na szczęście rosnąca świadomość ludzi na temat zdrowego [...]
Większość rodziców w dietach swoich pociech uwzględnia nabiał pod wieloma postaciami, czy to jogurty, serki wiejskie czy mleko. Często bywa tak, że zamiast pełnotłustych produktów mlecznych wybieramy te „odchudzone” z obawy przed dostarczeniem swoim dzieciom "zbędnej" dawki tłuszczy. Czy korzystanie z chudych produktów mlecznych jest dobrym [...]
[...] jednak poprzeć dokładniejszymi badaniami. Homocysteina – jest to ważny parametr oceny ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego, szczególnie w wypadku osób spożywających nabiał. Nadmiar może wskazywać na bardzo groźne zmiany miażdżycowe, które mogą prowadzić m.in. do zawału serca. Sód i potas - dwa bardzo ważne pierwiastki, szczególnie w [...]
Praktycznie od zawsze, zarówno pomiędzy specjalistami do spraw żywienia, jak i również wśród zwykłych ludzi, wynikają spory dotyczące tego, co należy jeść, a czego należy unikać, aby lepiej wyglądać i zdrowiej żyć. Co do niektórych produktów nie możemy jednoznacznie stwierdzić, że są dobre lub złe, ze względu na podzielone opinie, jak również [...]
Cellulit, często nazywany również “pomarańczową skórką”, jest zmorą płci pięknej. W dzisiejszych czasach statystycznie co druga kobieta się z nim zmaga, lecz czym tak naprawdę jest cellulit, który oszpeca damskie ciała? Jak mu zapobiec i jak z nim walczyć? Podsumowanie Pomimo iż dieta i treningi, jak wiadomo, poprawiają nasze zdrowie i wygląd. Są [...]
Istnieje sporo kontrowersji na temat tego, ile powinno się jadać posiłków na co dzień, a także w jakich odstępach czasowych. Sporo osób, które zaczynają przygodę z kulturystyką i sportami siłowymi ma błędne przekonanie, że budowanie masy mięśniowej jest silnie powiązane, z ilością zjadanych posiłków. Jeśli danego dnia zjemy odpowiednią ilość [...]
Dieta ketogeniczna to dieta o bardzo niskiej zawartości węglowodanów i dużej ilości tłuszczu, która została opracowana, aby pomóc dzieciom i dorosłym cierpiącym na napady padaczkowe. Obecnie pomaga ludziom osiągnąć szereg celów zdrowotnych, w tym utratę masy ciała. W diecie tej około 5 do 10 procent dziennego spożycia kalorii pochodzi z [...]
Trenując latami na siłowni, nie raz byliśmy świadkami opowieści, podczas których dosłownie więdły uszy. Pół biedy, jeśli powielane są one przez nowicjuszy. Gorzej, gdy słyszymy je od osób, które wydawałoby się mają większe doświadczenie. W dzisiejszym artykule przytaczamy często powielane mity dietetyczne i obalamy je, pokazując, jak jest [...]
Najbardziej znanymi suplementami na rynku, które najczęściej spożywamy podczas redukcji, to spalacze. Zazwyczaj są to mocniejsze termogeniki, które oparte są między innymi na kofeinie. Natomiast odchudzanie wspomóc można także innymi suplementami, choć nie wykazują one takiej mocy redukcji tkanki tłuszczowej, jak spalacze, są bardzo istotne, a [...]
[...] i uczucie niepełnego wypróżnienia. U wielu osób wymienione objawy występują naprzemiennie. Należy pamiętać, że chociaż dieta ta eliminuje niektóre owoce, orzechy, warzywa i nabiał, jednak nie eliminuje ona wszystkich pokarmów z tych kategorii. Jeśli pijesz mleko, wybierz mleko bez laktozy lub inne alternatywy takie, jak mleko ryżowe lub sojowe. [...]
W ostatnim czasie modne jest szukanie zagrożeń żywieniowych. Piętnuje się pszenicę, słodziki, cukier i niezmiennie, wiele pokarmów pochodzenia zwierzęcego (nabiał, mięso, mleko itd.). Nie twierdzę, iż jest to w każdym przypadku bezzasadne, jednak wielu autorów książek zbija majątek na straszeniu ludzi np. pszenicą. Ile potrzeba, by się zatruć? [...]
Coraz częściej chcemy raczej schudnąć niż przytyć. Prawda jest taka, że problem otyłości czy tylko kilku dodatkowych kilogramów nie dotyczy wszystkich. Są osoby, które oddałyby naprawdę wiele by zyskać na wadze. Mało kto oczywiście chciałby przybierać na masie tłuszczowej. Chodzi raczej o masę mięśniową, która nie tylko sprawia, że mamy pokaźne [...]
Rosyjska instagramerka Zhanna Samsonova (40 l.), która miała konto pod nazwą “rawveganfoodchef” promowała jedzenie surowej żywności pochodzenia roślinnego. Jej dieta opierała się głównie na jedzeniu owoców egzotycznych. W sieci pojawiła się informacja, iż kobieta zmarła 21 lipca. Podobno źle się poczuła i szukała pomocy medycznej podczas pobytu w [...]
[...] produktami żywnościowymi i niemal śmiertelnymi skutkami związanymi z ich konsumpcją. Zgodnie z treścią coraz głośniejszych „przykazów i zakazów” nie tylko gluten, nabiał, utwardzone tłuszcze i cukier, ale także owoce, ryby, oleje roślinne i wiele innych produktów, prędzej czy później doprowadzić mają nasz organizm do zdrowotnej ruiny. [...]
[...] odżywczym, którego zapotrzebowanie większość ludzi bez trudu zaspokaja z pożywienia. Jej źródłem są przede wszystkim produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak mięso, nabiał i jaja. Niedobór tej witaminy mogą mieć osoby stosujące dietę wegańską i wegetariańską. Podsumowanie Ponieważ najwyższy poziom witaminy B12 znajduje się w mięsie i [...]
Nadal wiele osób boi się sztucznych słodzików, ale większość z tego, co można o nich usłyszeć i przeczytać to mity. Artykuł ten pomoże Ci oddzielić fakty od fikcji i poznać prawdę dotyczącą słodzików. Wyciągnijmy racjonalne wnioski, patrząc na to, co mówią na ten temat badania naukowe. Podsumowując W oparciu o wyniki wielu badań można [...]