[...] chleb nie jest potrzebna ani pszenna ani droższe... mianowicie... jak w temacie - chleb jest robiony na zakwasie... zakwas robi się 4-5 dni... w jego skład wchodzi jedynie mąka żytnia typ 2000 oraz woda... a wygląda to od zapleczy tak : zakwas robimy w jakimś słoiku itd... pamiętajmy aby po wymieszaniu zawsze przykryć lnianą ściereczką albo [...]
Witam, na wstępie odrazu piszę, że użyłem szukajki, ale podobnych tematów jak na lekarstwo. Sprawa wygląda tak, że jestem bezglutenowcem. Tzn, jak to na dzień dzisiejszy jest, to trudno mi powiedzieć, ale... Od 8smego, do 12stego roku życia bodajże byłem na diecie bezg., nastepnie rok, czy dwa normal, i znowu. Niby mam trzymać do pełnoletności. Z [...]
[...] dziś kupiła chleb żytni o który ją prosiłem, ale nie jestem pewien czy to jest "ten" - zdrowy, podaję skład i nazwę, a wy oceńcie sami: Kłos Żyta "Reva" chleb żytni, skład: mąka(żytnia 99%, pszenna 1%), woda, gluten pszenny, sól, kwaśna serwatka w proszku(z mleka),mąka słodowa jęczmienna, zakaws żytni, tłuszcz roślinny(palmowy), mąka łubinowa - [...]
Witam wszystkich to mój pierwszy temat w tym dziale więc proszę o wyrozumiałość. Nie jest to oczywiście żadna nowość ale nie widziałem czegoś podobnego w dziale i ja jestem z tego przepisu bardzo zadowolony i każdy kto potrzebuje alternatywy dla suchego kuraka i ryżu na pewno z niego skorzysta. Potrzebne składniki (w moim przypadku na da dni): - [...]
Witam Przebilam sie przez wiele watkow....ale w wiekszosci to dzienniki mlodych generalnie szczuplych dziewczyn. Jestem tu o potrzebuje pomocy w pozbyciu sie 30 kilogramowego balastu, ktory probuje zrzucic od okolo 6 lat ( wtedy urodzila sie najmlodsza). W tzw miedzyczasie zdjagnozowalam siebie niedoczynnosc tarczycy. Wiek : 46 Waga : 93 [...]
Dostałam zapytanie o pierogi ktore wstawiłam na swoj blog. Oto przepis: Na ciasto: 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej + mąka do podsypywania 180 ml cieplej wody 1 łyżeczka oliwy nadzienie: To dowolność. Ja dałam jagody, a dzien pozniej dorobiłam jeszcze farsz ze szpinaku i mozarelli. Oba juz próbowałam- super Na stolnicę wysypujemy pełnoziarnistą [...]
Przepis na chleb jest wynikiem przeglądania przeze mnie różnych przepisów w internecie i stworzenia własnego, który pasuje właśnie mi. Będąc na diecie lub starając się odżywiać zdrowo, trzeba zrezygnować z białego pieczywa, nie zawsze jednak udaje się znaleźć prawdziwy, wartościowy, ciemny chleb (który by do tego jeszcze smakował). Zatem doszłam [...]
Witam. Mam na imę Filip i zakładam Dziennik dla lepszej motywacji. Obecnie jestem w trakcie redukcji.. W tym roku "mase" skonczyłem 6.stycznia waga 97kg(fotki z masy poniżej) Aktualnie waga wynosi 87kg miska na dzien dzisiejszy wygląda tak: 1.Mąka razowa pszenna Typ 2000 60g + 320g biał jaj 2/3/. 75g ryżu brązowego + 200g piersi + warzywa [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] 725/ węglowodany: 105/ białko: 23/ tłuszcze: 22 10:35 II śniadanie Jaja Kurze Całe 120g Chleb domowej roboty (otręby, płatki owsiane, pestki słonecznika, siemię lniane, mąka żetnia i pszenna) 300g Tutaj narazie nie mam jak policzyć kalorii wiec napiszę tylko to co jest w jajach kcal: 167/ białko: 15/ tłuszcze 11,5 14:40 Obiad Ryz Biały 100g [...]
[...] To jest tylko baza, myślę że do masy można spokojnie dodać owoce czy odżywkę białkową. Dekoracja dowolna ;-) Składniki: - 2 jajka - opakowanie serka wiejskiego 200 g - mąka (u mnie pszenna graham typ 1850) 50 g - słodziwo Przygotowanie 1. Oddzielić żółtka od białek 2. Do żółtek dodać serek wiejski, mąkę i słodzik a następnie zmiksować 3. [...]
[...] jadam paraboliczny, zamieniam z ziemniakami/makaronem durum w odpowiedniej proporcji. Mięso to głównie kurczak, czasami jakieś czerwone mięso bądź ryba. Chleb piekę sam - mąka żytnia typ 2000 z pszenną typ 650 w proporcji 50/50. Do każdego posiłku jem jakieś warzywa, dziennie ok. 500g + owoc lub dwa dziennie. Ważę 75kg i mam 185cm wzrostu. [...]
Witam! Ja szybkie pytanko, poniewaz jadlem chleb zytni pelnoziarnisty ale juz poprostu nie moge ... nawet na sile jest on za suchy i cholernie nie dobry. Fakt teoretycznie dobry na mase no ale nie do jedzenia. Znalazlem inny chleb zytni razowy jest zdecydowanie lepszy w smaku sklad to maka zytnia 50%, pszenna 10%, sol, drozdze, produkt moze [...]
Witam. Chciałbym zapytać jakiegoś znawcę o parę rzeczy a mianowicie: Czy mogę do diety dodać chleb który piecze moja mama? :-) Składniki to mąka żytnia, pszenna, woda i zakwas. Na opakowaniu od ryżu pisze, że w 100g znajduje się 6,7g białka, 78,9g węglowodanów i 0,7g tłuszczu, po czym podano, że jedna porcja(woreczek) to 50g, a po ugotowaniu 125g. [...]
http://www.tabele-kalorii.pl/kalorie,M%C4%85ka-pszenna-pe%C5%82noziarnista-Pe%C5%82ne-Ziarno-Lubella.html Z tego wzgledu ze jestem nowym uzytkowanikiem tego forum chcialbym sie serdecznie przywitac ;) a zarazem zapytac . Czy ta maka moze zastapic platki owsiane nadaje sie na sniadanie do placka ??
Mam pytanie czy makaron "swiderki" lubelli bedzie dobry na zamiane co 2 dzien zamiast ryzu?? z tylu opakowania jest napisane ze robione na bazie pszenicy durum Skład: mąka makaronowa pszenna, woda. Wartości odżywcze dla 100 g produktu Wartość energetyczna 1429 kJ (336 kcal) Białko 13,5 g Węglowodany 69,9 g Tłuszcz 0,3 g