[...] smaku wypada według mnie dość kiepsko, jest chrupkie, ale też lekko klejące, mało odżywcze w witaminy i minerały. Wasa Pieczywo chrupkie wieloziarniste Skład: pełnoziarnista mąka żytnia, woda, nasiona lnu, nasiona sezamu, zesłodowany owies, sól. 100 g tego pieczywa dostarczy 330 kcal, w tym: 12 g białka, 5,5 g tłuszczu, 59 węglowodanów. Plusy: [...]
Cukrzyca jest jedną z wielu współczesnych chorób, które dziesiątkują ludzkość i zabijają miliony ludzi. Choroby układu krążenia generują w USA koszty szacowane na 316 miliardów dolarów rocznie, otyłość generuje koszty szacowane na 148 miliardów dolarów rocznie, a cukrzyca około 175 miliardów dolarów rocznie. Podsumowanie Strategią dla obniżenia [...]
[...] spośród nich wyłonimy te, które są godne uwagi i będą mogły zagościć w naszym codziennym menu. Zestawienie wafelków Jutrzenka Wafle Familijne o smaku chałwowym Skład: mąka pszenna, miazga sezamowa (20,6%), cukier, tłuszcz roślinny (palmowy, częściowo utwardzony palmowy), serwatka w proszku (z mleka), skrobia, emulgator (lecytyna sojowa), [...]
[...] i upiec lub usmażyć. Zastępując mąkę pszenną mąką migdałową, warto pamiętać, że ta druga mimo tego, iż zdrowsza i bardziej wartościowa jest bardziej kaloryczna. Jak wypada mąka migdałowa w porównaniu z mąką pszenną i kokosową? Porównanie z mąką pszenną Mąka pszenna zawiera znacznie więcej węglowodanów, ma jednak mniej tłuszczów niż mąka [...]
Wbrew pozorom znalezienie zdrowego zastępstwa dla mąki tradycyjnej nie graniczy z cudem. Niezależnie od tego, czy istnieją medyczne przesłanki ku zastąpieniu mąki pszennej, czy to po prostu chęć zmian w kuchni i wypróbowania nowości, warto wiedzieć, czym zastąpić mąkę pszenną, bez potrzeby rezygnacji ze smaku ulubionych wypieków. Mąka jaglana [...]
Wiele osób, szczególnie kobiet lub początkujących adeptów sportów siłowych, słysząc o śniadaniu, myśli to owsiance lub gotowych musli. Ciężko im wyobrazić sobie spożywanie wytrawnego śniadania w postaci mięsa z warzywami. Pozostaje więc wybór posiłku na słodko, który w pewnym stopniu zaspokoi również ochotę na słodycze. Podsumowanie Wśród [...]
Ciasteczka to kolejne dobrodziejstwo, którego zazwyczaj wystrzegamy się na diecie, bo przecież tuczą, mają zbyt dużo cukru, ale też tłuszczu. Dlatego najlepiej wrzucić je na nietykalną półkę „słodycze”. Ale czy aby na pewno nie ma takich słodkości, które mogłyby pojawić się w naszej codziennej diecie? Tak się składa, że jednak są. Poniżej [...]
[...] osób dbających o zdrowie i sylwetkę? Cóż, postaram się odpowiedzieć na to pytanie. Skład przykładowego „przysmaku” (płatków śniadaniowych). Składniki: „część zbożowa (60%): mąka pszenna, kaszka kukurydziana, otręby pszenne, mąka ryżowa, cukier, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, proszek do pieczenia (mąka pszenna, regulator kwasowości: [...]
Słodycze kuszą nie tylko swoim smakiem, ale też wyglądem. Będąc na diecie potrzeba wiele samodyscypliny, by umieć odmawiać sobie słodkości. Na szczęście żyjemy w czasach, gdzie tradycyjne słodycze znajdują swoje odpowiedniki w zdrowszej wersji.
Wiemy, iż nadmierna podaż energii jest skorelowana z występowaniem otyłości, cukrzycy typu II, oporności insulinowej, wielu rodzajów raka i chorób układu krążenia. Nie ma aż takiego znaczenia, czy będą to węglowodany (w tym chleb, makarony, kasze) czy tłuszcze (masło, margaryny, oleje, tłuszcze utwardzone, w tym trans). Podsumowanie Nic nie [...]
[...] otrębów i zarodków od bielma, kruszenia bielma na drobną mąkę. Mąka pełnoziarnista zawiera wszystkie części ziarna, zarodek, bielmo i otręby, podczas gdy zwykła mąka mielona zawiera tylko bielmo. Z mielonej lub rozdrobnionej/zgniecionej pszenicy wyrabia się pieczywo, herbatniki, ciasteczka, makarony, kluski, kaszę manną, kaszę [...]
[...] laskowe 20 g Energia i makroskładniki 468.2 kcal Białka: 17 g Tłuszcze: 18 g Węglowodany: 60 g Przekąska Placuszki Brownie z piekarnika fasola czerwona bez zalewy 50 g mąka pszenna 30 g siemię lniane mielone 20 g czekolada gorzka 20 g (bez mleka) syrop klonowy 20 g Energia i makroskładniki 475.6 kcal Białka: 20 g Tłuszcze: 16 g Węglowodany: [...]
W dzisiejszym świecie, w którym coraz więcej osób zmaga się z nadwagą i otyłością poszukuje się skutecznych metod utraty wagi, a dieta wolumetryczna staje się coraz bardziej popularnym podejściem. Opiera się ona na prostym założeniu - spożywania pokarmów o niskiej gęstości kalorycznej, ale wysokiej objętości, co może skutecznie zaspokoić apetyt, [...]
Każdy rozpoczynający się rok to czas, kiedy wiele osób stawia sobie cele związane z poprawą zdrowia i kondycji fizycznej. Dla niektórych mężczyzn jednym z wybranych postanowień może być przybranie na wadze i zbudowanie ładnej sylwetki poprzez zwiększenie masy mięśniowej. Jednak osiągnięcie tego celu wymaga nie tylko intensywnego treningu, ale [...]
[...] cukru pudru, syropu klonowego oraz masła. Do wykonania ciasta na naleśniki amerykańskie wystarczą cztery produkty, czyli: mleko (najlepiej, żeby było letnie), jajka, mąka, środek spulchniający. To ciasto jest nieco „cięższe” niż do naszych naleśników, placki te są znacznie grubsze. Smaży się je z obu stron na złoty kolor, [...]
Lody na redukcji kojarzą się raczej z cheat'em, ale kto powiedział, że nie można zjeść lodów po treningu, jeśli mają ciekawy skład? Osobiście nie znam nikogo, kto nie przepadałby za lodami, każdy ma swój ulubiony smak. Jedni lubią, gdy lody oblane są białą czekoladą, inni zaś gorzką, a jeszcze inni wolą lody oblane czekoladą z orzechami. Swoich [...]