Migotanie przedsionków (AF) jest jedną z najczęściej spotykanych arytmii w USA i Europie. W Australii, Europie i USA oszacowano iż tego rodzaju zaburzenie rytmu serca może dotykać od 1 do 4% populacji, a w krajach azjatyckich od 0.49 do 1.9% populacji. Częstość występowania AF jest najwyższa wśród osób rasy białej. W Europie Zachodniej, [...]
Diety wegańskie zyskują z każdym tygodniem coraz większą popularność. Czy jest to uzasadnione? To raczej temat na osobny artykuł. A w tym chciałbym skupić się na kolejnym problemie, który może napotkać sportowiec przechodzący na dietę wegańską. Wpływ kalorii na układ odpornościowy sportowca Warto również podkreślić niebagatelny wpływ, jaki [...]
Mamy zwolenników kawy, a także miłośników herbaty. Jest tak wiele gatunków i smaków herbat, że można przebierać do woli. Jedną z ciekawych odmian jest pu-erh. Podobnie jak czarna i zielona herbata, pochodzi z liści rośliny Camellia sinensis. Jednak liście pu-erh są przygotowywane trochę inaczej: są fermentowane, a następnie leżakują przez długi [...]
Praca bardzo często staje się kluczowym punktem naszego życia. Jednak zbyt poważne podejście do pracy może nieść za sobą poważne konsekwencje. Badania pokazują, że pracoholizm staje się coraz większym problemem w uprzemysłowionym świecie. Choć uzależnienie od pracy wydaje się nie być niczym poważnym, to może być bardzo realnym problemem, który [...]
Znasz to uczucie radości i spełnienia pojawiające się np. po satysfakcjonującym treningu czy dobrym seksie? To uczucie pojawia się w naszym ciele dzięki endorfinom wytwarzanym w mózgu. W zależności od osoby i stylu życia produkcja endorfin w organizmie jest różna. Zbyt mała ilość wytwarzanych "hormonów szczęścia" może prowadzić do depresji i [...]
Cukrzyca jest chorobą, która dotyka milionów ludzi. W Polsce według oficjalnych danych jest to około 3 mln osób, jednak prawdopodobnie stan przedcukrzycowy mogą mieć kolejne miliony naszych rodaków. Nie wiemy, czy ta liczba jest właściwie oszacowana, tych osób może być więcej, tylko np. nie są zdiagnozowani. W XXI wieku wiele osób z dużą [...]
Beta-alanina należy do najchętniej kupowanych suplementów przez osoby, które starają się poprawić swoje osiągnięcia sportowe. Jest ona suplementowana zarówno samodzielnie oraz jako jeden ze składników stacków okołotreningowych. Najczęściej łączy się ją z kreatyną. Kilka słów o beta-alaninie Musimy pamiętać, że beta-alanina nie buduje bezpośrednio [...]
Włókno pokarmowe, czyli błonnik, odgrywa specyficzną rolę w diecie. Odpowiednio wysoka jego podaż może być skutecznym narzędziem nie tylko w regulacji funkcjonowania przewodu pokarmowego, ale również kontroli poziomu cholesterolu we krwi i ciśnienia tętniczego, czy nawet apetytu. Zaniedbanie tego aspektu przy bilansowaniu codziennych jadłospisów [...]
Jeśli spytamy większości dietetyków, jaki makroskładnik dominuje w dietach, które najczęściej układają, oczywiście poza wskazaniem na konieczność indywidualizacji każdej diety, odpowiedzą zapewne - węglowodany. Podobnie ma się rzecz z większością diet „zwykłych zjadaczy chleba”. Już nawet samo to pojęcie sugeruje, że w ich diecie dominuje chleb, [...]
Skuteczność domowych sposobów na łagodzenie objawów przeziębienia nie zawsze jest zgodna z oczekiwaniami. Istnieją jednak produkty spożywcze, które często dodaje się do diety dla smaku, a mogą przynieść pewną ulgę w chorobie. Dobrym przykładem takiego produktu jest miód, który charakteryzuje się nie tylko wyjątkową słodyczą, ale również [...]
Jakość snu oraz jego ilość ma duży wpływ na nasze zdrowie psychiczne, oraz fizyczne. Niestety część osób zaniedbuje ten fakt, wybierając nocne życie, nawet jeśli wiedzą, że muszą wcześnie wstać. Według Centers for Disease Control and Prevention (CDC) dorośli potrzebują co najmniej 7 godzin snu każdej nocy. Co powinieneś zrobić, jeśli danej nocy [...]
Pszenica i jęczmień zostały po raz pierwszy "udomowione" na Bliskim Wschodzie około 10 000 lat temu i od tego czasu stanowią istotną część diety ludzi i zwierząt hodowlanych. Oba zboża należą do rodziny traw, która obejmuje uprawy, takie jak ryż, trzcina cukrowa i kukurydza. Ich ziarna ułożone są w pionowych rzędach, podobnie jak kłos kukurydzy. [...]
Z badań wiemy już, że suplementacja wapniem i witaminą D3 przez 12 tygodni zwiększyła utratę tkanki tłuszczowej i trzewnej u osób spożywających bardzo mało wapnia podczas stosowania diety restrykcyjnej, związanej z ograniczaniem podaży energii. Niedobór witaminy D jest związany z występowaniem złamań (jest istotna dla zdrowia kości), uogólnionego [...]
Krzepnięcie krwi jest procesem niezbędnym do utrzymania równowagi w układzie krwionośnym. To niezwykle istotne zjawisko fizjologiczne zabezpiecza organizm przed nadmierną utratą krwi w sytuacjach przerwania ciągłości tkanek i krwawienia. Istnieje wiele czynników wpływających na skuteczność koagulacji (krzepnięcia), a jednym z nich jest poziom [...]
Czy należysz do tych osób, które sięgają po przekąskę, gdy czują się zestresowane, zdezorientowane lub niespokojne? Jeśli tak, to jesteś wśród 38% dorosłych, którzy robią dokładnie to samo. Zjadacze emocji sięgają po jedzenie, gdy czują się smutni, samotni, źli lub zmartwieni, aż w końcu takie jedzenie emocjonalne staje się mechanizmem radzenia [...]
Zaangażowanie w aktywność fizyczną w czasie wolnym od nauki, czy pracy, ma duże znaczenie nie tylko dla zdrowia fizycznego, ale również psychicznego. Jak wynika z najnowszych badań naukowych, uprawianie różnych dyscyplin sportowych zdobywa coraz większe uznanie także z racji wpływu na modulację nastroju. Okazuje się bowiem, że sport może być [...]
Nadmierna masa ciała może prowadzić do licznych zaburzeń stanu zdrowia. Może też jednak być pośrednią konsekwencją niektórych chorób. Otóż niektóre przypadki medyczne mogą sprzyjać tyciu lub dalszemu tyciu, a także utrudniać odchudzanie i dbanie o kondycję oraz sprawność. Warto o tym pamiętać jeszcze zanim doprowadzi się do otyłości. Zaburzenia [...]
Substancje odżywcze w pożywieniu nigdy nie występują w pojedynkę. Spożywając dowolny produkt spożywczy, dostarcza się do organizmu mniej lub bardziej różnorodną i obfitą mieszankę związków, takich jak białka, tłuszcze, węglowodany oraz witaminy i składniki mineralne. Chociaż substancje z dwóch ostatnich wymienionych grup nie dostarczają [...]
Istnieje kilka związków chemicznych, których stosowanie w kontekście wspomagania kondycji sportowej pozostaje kontrowersyjne. Wyniki badań naukowych w tej materii nie są bowiem jednoznaczne. Jednym z dobrych na to przykładów jest suplementowanie diety beta-hydroksy-beta-metylomaślanem, czyli popularnym HMB. Nie wykazano korzyści ze stosowania HMB [...]
Cytrulina, co mówią o niej badania? Cytrulina wydaje się niedocenianym suplementem diety, mimo iż ma wpływ na funkcjonowanie wielu „cegiełek” szczególnie ważnych dla sportowców dyscyplin siłowych. Przede wszystkim, podobnie jak kreatyna, jabłczan cytruliny podawany w dawce 6 g dziennie wpływa na redukowanie odczucia zmęczenia, wzrost produkcji [...]