SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

miód

  • Sztuczny miód – samo zdrowie! Fakt czy fake?

    Artykuł
    Zawody - wyniki i relacje

    Na widok tytułu tego artykułu wielu Czytelników mogło się poczuć zażenowanych. Czy autor tego tekstu ma równo pod sufitem?! Jakie wartości zdrowotne może mieć sztuczny miód…? Doleję oliwy do ognia… autor ma na myśli prawdziwy sztuczny miód. Czy mogą być jakieś różne sztuczne miody? Sztuczny to sztuczny, a prawdziwy to prawdziwy! Czy w ogóle ktoś [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1465 Data: 2023-09-27 12:44:34
  • Miód jest postrzegany, jako niezwykle zdrowy składnik diety. Czy słusznie? To zależy dla kogo. Ogólnie ze względu na dużą zawartość węglowodanów miód możemy potraktować jako skoncentrowane źródło energii. Dlatego podobnie jak odżywki węglowodanowe nie jest polecany w większych ilościach w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej i u osób mających [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3019 Data: 2018-09-08 09:50:02
  • [...] jeden z nich. Eksperyment naukowy Szczury zraniono i oceniano efekty leczenia powstałych ran przy użyciu różnych środków. Jednej grupie szczurów podawano w okolicę rany sam miód, drugiej grupie ekstrakt czosnku (Allium sativum) wraz z miodem, a trzeciej żel Solcoseryl. Wyniki Okazało się, że Solcoseryl jest niewiele bardziej skuteczny, niż [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2061 Data: 2021-01-09 16:43:19
  • [...] Istnieją jednak produkty spożywcze, które często dodaje się do diety dla smaku, a mogą przynieść pewną ulgę w chorobie. Dobrym przykładem takiego produktu jest miód, który charakteryzuje się nie tylko wyjątkową słodyczą, ale również uniwersalnym zastosowaniem prozdrowotnym. Miód i jego właściwości Właściwości poza kulinarne miodu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3213 Data: 2021-10-04 16:45:37
  • [...] czy suplementów diety i / lub preparatów farmakologicznych. Jednym z przykładowych środków pochodzenia naturalnego, który może ułatwić przejście przez przeziębienie jest miód. Czym jest przeziębienie? Przeziębienie to nazwa potoczna dla infekcji górnych dróg oddechowych, które najczęściej wywoływane są przez wirusy. Infekcjom tym towarzyszą [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1802 Data: 2021-10-04 16:42:07
  • Miód kremowany - bez dodatku cukru

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jednym z najpopularniejszych darów natury, który wykorzystywany jest od tysięcy lat jest miód. Ten wyjątkowy produkt, zyskał na popularności nie tylko, ze względu na swój wyśmienity słodki smak, ale przede wszystkim zawdzięcza go swoim właściwościom, które doceniano od pokoleń. Tworzono z niego nalewki, maści, leki, wzmacniał organizm, dodawał [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1062 Data: 2021-07-21 13:59:12
  • Co jeść na diecie na kolację, obiad i śniadanie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] 0.3 0.1 0.3 57.0 24.0 19.0 Suma: 412 512.9 32.5 17.2 63.0 25.6 30.2 43.6 Jeśli chcesz ograniczyć podaż węglowodanów, wyrzuć z diety pewną część węglowodanów (pieczywo, miód, makarony, kasze itd.). Z kolei zwiększoną podaż protein mogą zapewnić dodatkowe porcje WPC, WPH, WPI (jednak należy pamiętać o negatywnym wpływie wielu rodzajów białka [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15479 Data: 2019-03-16 11:43:38
  • Co się dzieje w organizmie po wypiciu coli?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Napoje typu cola kiedyś były uznawane za dobro luksusowe. Wiem, iż obecnie to brzmi śmiesznie, ale kiedyś dostępność produktów „z zachodu” była u nas znikoma. Tak samo kiedyś posiadanie telefonu komórkowego było wyznacznikiem statusu, a teraz z „komórkami” widzi się kilkulatków. Sprzedaż napojów gazowanych i słodzonych pokazuje, iż ludzie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6451 Data: 2019-08-05 08:57:22
  • Opisane zagadnienie wraca co kilka lat, jedni ludzie straszą jajkami ze względu na zawarty w nich cholesterol, inni przekonują, że tego rodzaju produkty nie mają żadnego negatywnego wpływu na zdrowie. Często jestem pytany o tego typu kwestie. Uważam, że każdy powinien podejmować decyzje samodzielnie, ale bazując na danych naukowych, a nie na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 757 Data: 2024-04-01 08:58:22
  • Mikrocykl dopingowy: dieta na masę

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W pierwszej części tekstu „Mikrocykl dopingowy, maksymalna masa?” scharakteryzowałem środki (sterydy anaboliczno-androgenne, hormony tarczycy, hormony peptydowe) stosowane w trakcie dopingowego cyklu przez pewnego zawodnika. Po czwarte: istnieją nikłe przesłanki by dostarczać w diecie aż tyle protein, szczególnie iż w momencie zjadania białka [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2698 Data: 2019-04-10 11:41:52
  • Jakich produktów nie wolno przechowywać w lodówce?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Dynia Te warzywa powinny znajdować się w dobrze wentylowanym pomieszczeniu. Najlepsze miejsce dla dyni to sucha, chłodna oraz przewiewna piwnica. Oliwa z oliwek Podobnie jak miód, oliwa z oliwek pod wpływem temperatury może zmienić swój stan skupienia. Ciężko będzie użyć tego tłuszczu, kiedy jego konsystencja będzie podobna do konsystencji masła. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 28490 Data: 2018-01-29 10:08:46
  • Czy owoce i warzywa tuczą?

    Artykuł
    Odchudzanie

    Na temat owoców i warzyw krąży wiele sprzecznych informacji. Niektórzy uważają (błędnie), że owoce nie podnoszą stężenia insuliny we krwi, dlatego można je bezkarnie jeść np. na noc lub między posiłkami. Tymczasem z praktyki mogę podać przykład człowieka, który wywołał u siebie duże zaburzenia glikemii, pochłaniając na noc nadmierne ilości [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2168 Data: 2021-03-09 19:13:56
  • [...] B17, bo ona leczy raka”. Przykro mi, ale to bezsensowne argument, bo doskonale sprzedaje się … woda. Świetnie sprzedaje się węgiel, ropa naftowa, warzywa, owoce, drewno, miód… Wręcz rewelacyjnie sprzedają się leki antynowotworowe, pochodzenia roślinnego. Prawdopodobnie najbardziej znanym antyrakowym lekiem pochodzenia roślinnego jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13167 Data: 2019-05-19 09:25:46
  • [...] okolicznościach nie występuje w czystej formie w diecie człowieka. Tak samo bardzo rzadko zdarza się konsumpcja czystej glukozy. Istnieją badania, które mówią o tym, iż miód (50 g dziennie) działa bardzo podobnie na glikemię (np. stężenie insuliny, glukozy), metabolizm tłuszczy i stan zapalny, jak cukier stołowy (sacharoza) i syrop [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8912 Data: 2019-07-24 08:23:27
  • [...] choć nie ma z nim nic wspólnego, jest to uwodorniony tłuszcz roślinny; margaryny), zmniejszyć podaż cukrów prostych (glukoza, fruktoza) i dwucukrów (cukier stołowy, miód, laktoza) oraz ograniczyć podaż węglowodanów w godzinach popołudniowych (negatywny wpływ na glikemię). Jeśli zależy nam na redukcji tkanki tłuszczowej 3-6 h przed [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 22881 Data: 2018-02-26 11:56:02
  • Węglowodany proste - charakterystyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] mlecznym (cząsteczkę laktozy buduje połączenie glukozy i galaktozy). Przy okazji warto rozprawić się z pokutującym mitem „naturalności”. Wiele osób uważa, iż miód jest zdrowszy od cukru stołowego, gdyż jest „naturalny”. Tymczasem cukry stanowią 95–99% suchej masy miodu, a w ich składzie dominują łatwo [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4194 Data: 2018-09-27 12:05:17
  • Superfood - jakie produkty do nich zaliczamy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] dobroczynny wpływ na nasze zdrowie i wygląd, m.in. w profilaktyce alergii, detoksykacji czy leczeniu chorób wywołanych przez bakterie, grzyby i drobnoustroje. Dodatkowo miód i jego krewni są bardzo wszechstronni i praktyczni, znajdują zastosowanie w deserach, napojach, daniach głównych, zupach, kosmetykach czy lekach. Podsumowanie Wiele [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6371 Data: 2017-07-25 09:13:30
  • [...] w przyrodzie są miliony trucizn, niektóre mogą zabić człowieka przy mikrodawce (np. toksyna botulinowa, jady węży, toksyny obecne w wielu gatunkach grzybów). Naturalny miód jest równie szkodliwy dla kompozycji sylwetki, jak syrop glukozowo-fruktozowy. W 100% naturalna dieta może utuczyć, spowodować raka, choroby układu krążenia, otyłość lub [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5900 Data: 2019-03-06 09:51:37
  • [...] jest za pośrednictwem mass-mediów. Niestety jednak nie wszyscy dokładnie sprawdzają skład danego produktu.  Syrop klonowy jest również podatny na fałszerstwa, podobnie jak miód. Tańsze syropy kukurydziane są często dodawane jako substytut, a barwniki są używane, aby imitować naturalny kolor syropu klonowego. Ta praktyka fałszerstwa ma na celu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 567 Data: 2023-09-19 13:25:03
  • Według danych CDC 39,8% dorosłych mieszkańców USA ma otyłość (~93.3 mln Amerykanów w latach 2015-2016). Otyłość bezsprzecznie powiązano z występowaniem chorób serca, udarami, cukrzycą typu II oraz wieloma rodzajami raka. Roczne koszty opieki zdrowotnej nad osobami otyłymi w USA wynoszą 147 miliardów dolarów. Koszty opieki nad osobą otyłą są o 1429 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6665 Data: 2018-12-04 08:58:17