Glutation (GSH, γ-glutamylocysteinyloglicyna) Organiczny związek chemiczny, trójpeptyd zbudowany z reszt aminokwasowych kwasu glutaminowego, cysteiny i glicyny. Występuje we wszystkich organizmach roślinnych i zwierzęcych, jest najbardziej rozpowszechnionym i najobfitszym tiolem wewnątrzkomórkowym (składnikiem zawierającym siarkę) [...]
[...] się skąd się bierze. Kreatyna jest produktem ubocznym procesów energetycznych przemiany materii, wytwarza się w wątrobie z trzech aminokwasów (arginina, glicyna i metionina). W ten sposób organizm ludzki może uzyskać maksymalnie 1g kreatyny, jak wiemy jest to za mała ilość dla ludzi ćwiczących . Przeciętne zapotrzebowanie na kreatynę [...]
[...] (głównie testosteronu, androstendionu, DHEA) oraz aminokwasów niezbędnych do prawidłowej pracy męskiego układu hormonalnego takich jak m.in. arginina, leucyna, lizyna, metionina, fenyloalanina, tryptofan i tyrozyna. Polecany szczególnie mężczyznom chcącym podnieść naturalny poziom testosteronu i wzrost masy mięśniowej. Podstawowe korzyści: [...]
[...] bialkowej (Pure Whey Olimpu ) pokazuje, ze mamy w 100g produktu az 1908 mg metioniny. to juz duzo lepsza wiadomosc wiec teraz pytanie czy stosowanie preparatow z sama metionina moze sie roznic w efekcie od stosowania odzywek wysokobialkowych/wysokobialkowej diety? czy na wysokobialkowej diecie ewentualne profity z zastosowania dodatkowego [...]
Przekorny tytuł artykułu odnosi się do ciekawego badania, w którym porównano efekt stosowania odżywki na bazie izolatu białek kurczaka i izolatu białka wołowego. Badanie wykonali amerykańscy naukowcy, a swoje spostrzeżenia opisali w Journal of Food Science & Nutrition. Podsumowanie Odżywka bazująca na białku z kurczaka wydaje się [...]
[...] prowadzone umiejętnie. Jak łączyć białka w diecie wegańskiej? Aminokwasami egzogennymi, których przeważnie brakuje w wegańskich źródłach białka, są m.in. lizyna, treonina, metionina oraz tryptofan. Niska zawartość nawet 1 z tych aminokwasów w danym produkcie prowadzi do obniżenia jego wartości z punktu widzenia odżywienia białkowego. W celu [...]
[...] pośrednio chroniąc przed rozwojem nowotworu. Niektórzy przypisują działanie przeciwnowotworowe białka serwatkowego zawartości aminokwasów siarkowych (cysteina, metionina). Białko serwatkowe wykazuje wpływ ochronny przeciwko niektórym rodzajom nowotworów np. jelit, sutka i okrężnicy. Wykazano, że regularnie stosowane białko [...]
Chociaż z budową tkanek w organizmie kojarzą się głównie białka kolagenowe, to warto wiedzieć, że są jeszcze mniejsze związki, które pomimo nie tak powszechnego występowania pełnią ważne funkcje w ciele. Dobrym na to przykładem są glukozamina z chondroityną, które utrzymują chrząstki w dobrej kondycji, a także metylosulfonylometan (MSM), który [...]
[...] uszkodzeniem spowodowanym oddziaływaniem reaktywnych form tlenu. Dodatkowo właściwości przeciwutleniające kreatyny mogą być związane z jej składnikami (arginina, glicyna i metionina). Wydaje się, że spożywanie kreatyny w połączeniu z długotrwałym treningiem może potencjalnie zmniejszyć stres oksydacyjny i poprawić funkcjonowanie systemu [...]
[...] zwiększa aktywność enzymu metylotransferazy betainy homocysteiny (BHMT), który katalizuje drugi szlak. Drugi szlak remetylacji to ten, w którym z homocysteiny powstaje metionina. Do tej reakcji niezbędna jest betaina. Metylacja grupą pochodzącą od betainy jest niezależna od obecności witaminy B12 i wymaga obecności enzymu metylotransferazy [...]
Refluks, inaczej choroba refluksowa przełyku, przypadłość, która polega na cofaniu się treści żołądkowej do przełyku. Wraz z pokarmem do przełyku wraca również wytwarzany w żołądku kwas solny i enzymy trawienne, co powoduje jego podrażnienie, pieczenie - zgagę. Co warto wiedzieć i jak tę wiedzę wykorzystać? Refluks jest chorobą przewlekłą, która [...]
Skróty BCAA i EAA, są znane niemalże każdej osobie trenującej. Wiele się o nich mówi, słyszy, a także można znaleźć je na etykietach wielu suplementów. Czym one właściwie są? EAA to essential amino acids, czyli aminokwasy uznane za niezbędne dla funkcjonowania człowieka. Podsumowanie EAA działa silniej, prawdopodobnie, dlatego że ma więcej BCAA w [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru EAA – aminokwasów egzogennych. Aminokwasy egzogenne to te z dwudziestu aminokwasów tworzących białka naszego ciała, które nie mogą powstawać w naszym organizmie, względnie mogą, ale ich synteza wewnątrzustrojowa nie [...]
Wiele jest ziół oraz substancji znanych już od tysięcy lat w tradycyjnej medycynie chińskiej i tybetańskiej. Niestety spora część z nich nie sprawdza się w pokładanych w nich nadziejach prozdrowotnych. Czy jednym z nich jest znany w wielu rejonach świata shilajit? Przeanalizujmy jego podstawowe właściwości i przeprowadzone w tym kierunku badania [...]
Białko składające się z aminokwasów to jeden z najważniejszych składników budujących nasz organizm. Mówi się, iż dla osób ćwiczących i budujących masę mięśniową im więcej białka dostarczamy, tym lepiej. Czy faktycznie jest to prawda i o czym mówi próg leucynowy? Można spotkać teorie mówiące o tym, że w jednym posiłku nie powinniśmy wchłonąć więcej [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru kreatyny. Kreatyna jest głównym komórkowym dystrybutorem energii biologicznej. W związku z tym jest w pierwszej kolejności szczególnie ważnym czynnikiem dla tkanki mięśniowej, czyli tkanki o niezwykle wysokim [...]
Spośród suplementów diety jedną z grup produktów cieszących się dużą popularnością niezależnie od pory roku jest grupa spalaczy tłuszczu. Mogą one stanowić użyteczne wspomaganie procesu utraty masy tkanki tłuszczowej, gdyż zawierają kompleks substancji o wielokierunkowym działaniu w organizmie. Stosowanie spalaczy bez stymulantów Spalacze [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru tauryny, czyli aminokwasu zawierającego w składzie swojej molekuły atom siarki. Tauryna jest szeroko rozpowszechniona w królestwie zwierząt i występuje w stosunkowo wysokich stężeniach we wszystkich tkankach ssaków i [...]
Białko stanowi główny budulec naszego ciała. Znajdziemy je w mięśniach, układzie nerwowym, a także we krwi. Białka biorą udział w syntezie hormonów i enzymów niezbędnych do prawidłowego trawienia, zapewniają biosyntezę ciał odpornościowych. Białka pochodzenia zwierzęcego zawierają składniki, takie jak witamina B12, D3, żelazo hemowe, cynk oraz [...]