[...] 7,0 g LCystyna / LCysteina 0,8 g Kwas L-glutaminowy +L-glutamina 20,0 g L-glicyna 1,9 g L-histydyna 2,8 g L-izoleucyna* 5,0 g L-leucyna* 9,4 g L-lizyna* 7,8 g L-metionina* 2,6 g L-fenyloalanina* 4,7 g L-prolina 9,6 g L-seryna 5,1 g L-treonina* 4,2 g L-tryptofan* 1,6 g L-tyrozyna 5,1 g L-walina* 6,0 g *essential amino acids. *acides [...]
SFD/Images/2015/7/26/c9fb469d8d26406c8c0770243f1ef7ee.jpg Na wstępie chciałbym serdecznie podziękować sponsorowi zestawu testowego - HI TEC NUTRITION oraz szanownemu gronu moderatorskiemu za umożliwienie przeprowadzenia tego testu !!! Podziękowania również dla Faftaq'a i Mawashiego, którzy pomogli mi zsetapować odpowiednio dietę i tren. [...]
[...] czyli produkty N-metylacji. Należą tutaj betaina buraczana, cholina, kreatyna. Niektóre z nich mają zdolność oddawania grup metylowych do różnych reakcji, podobnie jak metionina. Betaina buraczana (trimetyloglicyna, trimethylglycine) działa żółciopędnie, lipotropowo i ochronnie na miąższ wątroby. Efektywnie wspomaga detoksykację, czyli [...]
[...] 22 aminokwasów potrzebnych do syntezy białkowej, organizm osiem z nich nie potrafi syntetyzować sam. Należy mu je więc dostarczyć - są to tzw. aminokwasy egzogenne (lizyna, metionina, leucyna, tryptofan, walina, fenyloalanina, izoleucyna i treonina). Stwierdzono, że owych 8 aminokwasów znajduje się również w ziemniakach, ryżu, brokułach i kaszy [...]
[...] jest to ze jest zly ale kupujac EAA chce EAA a nie 50% EAA + dodatki a bardziej dokladnie: EAA Xtra na 100g: L-izoleucyna 10000 mg L-leucyna 19500 mg L-lizyna 15000 mg L-metionina 5200 mg L-fenyloalanina 7500 mg L-treonina 7500 mg L-tryptofan 2000 mg L-walina 13000 mg EAA anabol: 48923 mg L-leucyna 12000 mg L-lizyna 9231 mg L-walina 8000 [...]
[...] zawsze aminokwas początkowy w większości białek, zarówno roślinnych jak i zwierzęcych. • Przemiany metaboliczne homocysteiny to: remetylacja w wyniku której powstaje metionina (proces odwracalny) i transsulfuracja w wyniku której powstaje cysteina (proces nieodwracalny). Kofaktorem pierwszej reakcji jest kwas foliowy i wit. B12, a [...]
[...] zawsze aminokwas początkowy w większości białek, zarówno roślinnych jak i zwierzęcych. • Przemiany metaboliczne homocysteiny to: remetylacja w wyniku której powstaje metionina (proces odwracalny) i transsulfuracja w wyniku której powstaje cysteina (proces nieodwracalny). Kofaktorem pierwszej reakcji jest kwas foliowy i wit. B12, a [...]
"białko zwierzęce jest tzw pełnowartościowe tzn zawiera duzo aminokwasów egzogennych , których to nasz organizm nie potrafi wytworzyć. (lizyna, metionina, leucyna, tryptofan, walina, fenyloalanina, izoleucyna i treonina)" "Jednak niektorzy nie wiedzą że są rośliny które też zawierają pełny aminogram i mogą sie w 100% równać z [...]
[...] tauryna, posiadający szerokie spektrum oddziaływania farmakologicznego, między innymi tworzenie kwasów żółciowych, normalizacje czynności serca, mózgu, trzustki itd. Ponadto metionina poprawia stan skóry, zapobiega łamliwości paznokci i wypadaniu włosów. Wskazana jest w osteoporozie, chorobach reumatycznych i alergicznych. Treonina – [...]
[...] Jeśli nie zapewnimy odpowiedniej podaży metioniny, glutation ulegnie szybkiemu zużyciu a następstwem tego jest martwica wątroby. Dla sportowców bardzo ważne jest to ze metionina zwiększa syntezę kreatyny w mięśniach, sami dobrze wiemy co to oznacza. Ponadto wykazuje zdolności regeneracyjne, lipotyczne(wspomaga spalanie tłuszczu). I wiele, [...]
[...] może zostać wyprodukowana w organizmie które dostarcza odpowiednią ilość wymaganych witamin i minerałów( witamina B1, witamina B6, witamina C, żelazo). Aminokwasy: Lizyna i metionina są także przydatne, ponieważ biorą udział w syntezie L-Karnityny. Aminokwas ten obecny jest także w mięsię zwierzęcym (głównie wołowina - ilości śladowe). [...]
BSN Volumaize: wspiera anabolizm organizmu, zapobiega katabolizmowi, przyspiesza regenerację po treningu, zwiększa siłę i wytrzymałość mięśni, potęguje napływ krwi do mięśni. W skład Volumaize wchodzą: Maltodekstryny, Amylopektyny, Izomaltuloza, Dekstran to mieszanka węglowodanów o zróżnicowanym czasie wchłaniania. Zapewniają organizmowi [...]
Zależy Jaki... (wszystko już ugotowane, bez soli) Ryż Biały: Energia 119 kcal Białko 2.36 g Tłuszcze 0.28 g Węglowodany 25.93 g Indeks glikemiczny 80 Tryptofan 0.03 g Treonina 0.08 g Izoleucyna 0.12 g Leucyna 0.18 g Lizyna 0.07 g Metionina 0.07 g Fenyloalanina 0.12 g Walina 0.15 g Kw. tł. nasycone 0.06 g Kw. tł. jednonienasycone 0.07 g Kw. tł. [...]
[...] elektrycznie. Obok cysteiny jest jednym z dwóch aminokwasów zawierających siarkę. Występuje w dużych ilościach w kazeinie mlekowej, białku jaj. Naturalnie występująca metionina ma zazwyczaj konfigurację L.http://pl.wikipedia.org/wiki/Metionina i znow wraca sprawa jajek....:) i dalej... Homocysteina (nazwa chemiczna kwas [...]
[...] białka w ilości 2-3 g - wręcz przeciwnie w takich długowiecznych społecznościach spożycie białka jest często niskie / umiarkowane a dodatkowo korzystna jest proporcja metionina / glicyna, co w typowej diecie kulturystycznej rzadko ma miejsce. Nie można z przekonaniem powiedzieć, że to właśnie niskie / umiarkowane spożycie białka w tych [...]
[...] białka w ilości 2-3 g - wręcz przeciwnie w takich długowiecznych społecznościach spożycie białka jest często niskie / umiarkowane a dodatkowo korzystna jest proporcja metionina / glicyna, co w typowej diecie kulturystycznej rzadko ma miejsce. Nie można z przekonaniem powiedzieć, że to właśnie niskie / umiarkowane spożycie białka w tych [...]