Aktualizacja 11.12.2023 Chyba każdy z nas wie, że należy spożywać odpowiednią ilość białka. W przypadku przeciętnego Kowalskiego najczęściej zaleca się wielkość zbliżoną do oficjalnych zaleceń 0,8-1 g na kilogram masy ciała. Jednak zalecenia dotyczące spożycia białka dla osób aktywnych są dużo większe - średnio od 1,4 g do 2,2 g (a czasami więcej) [...]
Największym obiegowym nieporozumieniem jest stosowanie pojęcia kalorii. Jest ono mylące i zupełnie nie odzwierciedla właściwości pokarmu. Białko w określonej porcji ma tyle samo kcal co sacharoza (cukier stołowy, glukoza + fruktoza). O ile czysty cukier tuczy, to duża podaż protein wywołuje tak duży wydatek energetyczny, iż wręcz odchudza. [...]
[...] czyli ograniczać jego podaż. Świetnie może utuczyć olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej lniany, którymi obficie będziesz polewać kolejne posiłki. Bardzo dobrze tuczą masło, jajka, makarony, kasze, miód itd. Cardio wpływa na metabolizm na cały dzień, więc spalam więcej tkanki tłuszczowej Nie. To mit. [...]
Bezpieczna redukcja nadmiaru tkanki tłuszczowej u nastolatków Redukcja tkanki tłuszczowej jest procesem, który polega na tym, aby zmusić ciało do pozbycia się zmagazynowanej energii. Efekt ten można osiągnąć poprzez odpowiednie odżywianie i aktywność fizyczną. Pisząc w uproszczeniu: musimy dostarczać mniej kalorii niż wydatkujemy w ciągu dnia [...]
Żeby przygotować szybki i pożywny posiłek, potrzebna jest dobrze zaopatrzona kuchnia. Warto zatem zrobić większe zakupy, by mieć spokój na dłuższy czas. Zakupy jednak trzeba zaplanować mądrze, ponieważ wiele zdrowych produktów spożywczych szybko się psuje i musi zostać zużyta w ciągu kilku dni. Są jednak i takie, które są trwalsze i można je [...]
Witam. Szukałem na ten temat, ale nic konkretnego nie znalazłem, więc postanowiłem zamieścić ten artykuł,(przypadku jeśli jednak już jest taki artykuł to proszę o jego usunięcie). Wiele osób odżywiając się tym XXI w. tym niezdrowym jedzeniem(fast food), ale i nie tylko takim, nawet dobrze odżywiające się osoby nie do końca wiedzą jak [...]
[...] ilością orzechów i nasion, gdyż zawierają czasami (zależy, co wybierzesz) sporą ilość węglowodanów i zamiast 100g będziesz szybko miał 200gram węglowodanów. Używaj olejów i masło do warzyw. Polewaj sałatki olejami lub posypuj zmielonym serem. Skuś się od czasu do czasu na tłuste ryby, takie jak łosoś. Przyjmuj codziennie kilka kaps omegi3. [...]
[...] o diete To ja proponuje taką 8 00 1 śniadanie płatki mleko owsiane najlepiej ewentualnie musli tradycyjne 10 2 śniadanie tłusta ryba 3-4 kromki ciemnego chleba omijaj masło!! 12 00 - 3 śniadanie 4 kanapki z wędliną najlepiej polędwica z indyka do tego jabłko 14 00- obiad ryż sałatka bardzo ważna dużo warzyw rób polewaj oliwą z oliwek do [...]
[...] (chodzi w ogóle o mięso o tej porze dnia) Do tej pory jadłem zwykle owsiankę: Płatki owsiane górskie - 50-90g ( w zależności od mezocyklu treningowego) skyr - 150g wpc - 20g masło orzechowe albo migdały - 20-30g owoce: zwykle banan, truskawki, wiśnie, jabłko, maliny, pomarańcz - wybieram na co mam ochotę (zwykle dwa owoce) Naczytałem się ostatnio [...]
[...] ograniczenia tłuszczu podaje się mleko odtłuszczone świeże, i zsiadłe, kefir i jogurt z mleka odtłuszczonego oraz w niewielkich ilościach śmietankę 9% i świeże surowe masło. Stosuje się biały ser i twaróg z chudego mleka , natomiast wszystkie pozostałe sery są zabronione. Jaja całe są niewskazane. Podaje się białka, a żółtka w [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] co przełoży się na obniżenie odporności a tego byśmy nie chcieli – we wszystkim ważny jest UMIAR. Przejdźmy teraz do tłuszczy pochodzenia zwierzęcego: Najpopularniejsze: masło, tran czy nawet smalec Wiele tłuszczy z tej grupy niestety ma wpływ na podnoszenie się poziomu złego cholesterolu jednak nie wszystkie. Do tłuszczy polecanych [...]
[...] do tego punktu.Chociaz w tamtym temacie nie bylo wszystko wyjasnione.No wiec prosze: Wybierasz posiłki bogate w białko i tłuszcz (tłuste mięso, ryby, sery, śmietana, masło), a unikasz produktów niskotłuszczowych i węglowodanów (owoców, warzyw, pieczywa, kasz, makaronów, słodyczy). Taki dobór składników odżywczych sprawia, że z czasem [...]
[...] Ale należy przestrzegać też dodatkowych zaleceń. 1. Aby zbilansować różne rodzaje spożywanych tłuszczy, do ostatniego spożywanego w ciągu dnia shake’a dodajemy naturalne masło orzechowe. Ponadto, taki shake daje uczucie sytości i jest smaczny. Każde masło orzechowe jest dobre, pod warunkiem, że jest naturalne, tak więc składniki to jedynie [...]
[...] również spożywać codziennie, ale wieczorem, nigdy razem z białkami. Trzecią grupą są produkty neutralne, które można jeść i z białkami, i z węglowodanami: jarzyny, oleje, masło, orzechy, grzyby, produkty pełnomleczne i przyprawy. Twórcy tej diety połączyli założenia amerykańskiego lekarza Haya z tradycyjną dalekowschodnią filozofią Yin-Yang. [...]
Jeśli inny dział, to przenieście . Jeśli niepotrzebne, to wywalcie. Witam, chciałbym przedstawić artykuł, który napisałem pod wpływem swoich przemyśleń i wiedzy zdobytej poprzez wysłuchanie seminariów na uczelni o zdrowym żywieniu oraz zaczerpniętej z książek akademickich, oraz ogólnodostępnej wiedzy na temat zdrowia. Są to zasady ogólne, dla [...]
[...] coś co jest pod ręką (jogurt, serek, warzywo, owoc, sok 100%). Pieczywo: żytnie lub żytnio-pszenne lub graham 1 kromka= 30-40g. Tłuszcze- Do smarowania pieczywa- prawdziwe masło lub olej kokosowy. Do smażenia i potraw na ciepło najlepszy jest olej kokosowy. Do potraw na zimno- olej rzepakowy lub lniany a także pozostałe oleje. Potrawy można [...]
[...] Ważne jest jednak, aby zjadane owoce i warzywa miały temperaturę pokojową, zbyt zimne wpływają b a r d z o niekorzystnie na żołądek, powodując wstrząs termiczny. Chleb, masło i marmolada. Dostarczenie właściwej ilości węglowodanów gwarantują takie produkty, jak chrupkie pieczywo, tosty i suchary. W przeciwieństwie do opinii wyznawanej przez [...]
[...] z mlekiem - chętnie dodam zarodki lub/i otręby, ale nie każcie mi jeść płatków owsianych!!! + kanapka z ciemnego pieczywa z chudą wędliną drobiową i kawałkiem warzywa + masło na chlebie Z kalkulatora optymalnego wychodzi -> 450 kcal, 22g B / 8g T/ 80g W 11:00 II Śniadanie: 2 kromki ciemnego pieczywa z chudą wędliną drobiową + masło na [...]