Witam, Mówiąc w dużym skrócie delikatnie sobie redukuję (bf 13 %) waga spada 300 g tygodniowo więc na razie jest ok (bilans około 2500 kcal). Nie mam typowej strategii na dietę. Korzystam z paleo, LC, wchodzę czasem w ketozę, robię refeed, rotuję węglowodanami od potrzeby dnia treningowego. W domu posiadam różne wynalazki typu mąki z amarantusa, [...]
masło zwykłe vs smalec do smażenia jajecznicy to wygrywa smalec? Co wiadomo o takim smalcu, ktory sie otrzymuje z wytopu słoniny? Bo czesto u mnie jest taki w domu. Ma to jakas wartość? głownie o smazenie mi chodzi bo na kanapke raczej nie jem
SFD/Images/2015/7/23/92025bcf3c804b6aaa308d2495e28789.jpg 4 lipiec DNT Dzień bez treningu , ale rano było 7km wybieganie w terenie a potem plaża morze i smażenie sie :-D dieta trzymana w 100% zadnego podjadania pojemniki były na plazy co widać na zdjeciu , a żeby nie ulec pokusom wspomagałem sie colą zero :-) [...]
Weź do szkoły sobie dwa zestawy: kanapka z pełnoziarnistego pieczywa, do tego kawałek mięsa, kilka orzechów i warzywa. Nie musisz akurat jeść wyłącznie białek i tłuszczy. Masło w niewielkich ilościach nie jest przegięciem. Smażenie na oliwie to nie to samo co surowa oliwa ev do sałatek.
Smażenie bez wątpienia nie jest najzdrowszą metodą obróbki termicznej żywności. Podczas smażenia, potrawy „nasiąkają” tłuszczem zwiększając swoją kaloryczność. Dodatkowo pod wpływem wysokiej temperatury dochodzi do utlenienia kwasów tłuszczowych, zwłaszcza gdy smażymy na nietrwałych tłuszczach roślinnych. Tłuszcze trans są szkodliwe dla naszego [...]
Kopytka z soczewicy (z dedykacją dla Gaji :-D) koło 300 g soczewicy czerwonej 110g mąki gryczanej przyprawy: sól, pieprz, imbir, kurkuma Do podsmażenia będzie potrzebna odrobina masła klarowanego - u mnie wystarczyło 5 g. Soczewicę ugotować tak, żeby nasionka jeszcze nie zaczęły się rozpadać całkiem, trzeba wyczuć ten moment tuż przed, żeby jej [...]
A to ja dodam coś fajnego na uroczystą wyżerkę. :-D Łosoś na pęczakowym risotto z fasolką szparagową i prażonymi orzechami włoskimi /ObrazkiSFD/zdjeciaSFD2/c59d58092d0342c2ac233b84c477a6c5.jpg Składniki (gramatury podaję wg tego, jak sobie robiłam ;-)): Filet z łososia ze skórą 130g kasza pęczak 60g masło klarowane 15g fasolka szparagowa mrożona [...]
Czy mogę je usmażyć na oliwie z oliwek, albo na oleju z pestek winogron, lub oleju rzepakowym? Myślałem, żeby patelnie tylko lekko przetrzeć, a nie wlewać większej ilości oleju, bo na suchej patelni to raczej nie usmażę. Nigdy nie robiłem racuchów i nie wiem co wybrać do smażenia... Wybór należy do Ciebie .... ja do smażenia nie używam żadnego z [...]
Ziemniaki - unikać czy jadać? W społeczeństwie chodzą pogłoski, że ziemniaki tuczą, że mają bardzo dużo pustych kalorii, i że ta oponka na brzuchu jest przez nie. Nic bardziej mylnego! Ziemniak w 100g ma zaledwie ok. 80kcal, 20g węglowodanów, trochę błonnika, a co najważniejsze - jest bardzo dobrym źródłem potasu, fosforu, witaminy C, beta [...]
Seba podzielam Twoje zdanie :-)) uwazam dodatkowo, ze jak juz sobie chce ktos cos usmazyc lub podsmażyć to PAM jest dobra opcja (powiedzmy) , dodatkowo nadmienie ze ja czesto smaże na wodzie %-) Pam to tylko, żeby nie przywierało smażyć na nim to ciężko, trzeba by dużo użyć a w dużej ilości to będzie zwykłe smażenie, bo pam to nic innego jak [...]
Wiesz jeszcze jakis czas temu tl zwierzece byly ble i wogole tylko oliwa,olej z pestek winogron itd...teraz tl zwierzece sa cacy,smazenie na smalcu,tluste miesa itd. Niestety kasa rządzi światem. Za marne 150k dolców kompanie cukrownicze kupiły sobie badania. [...]
Dziękuję M-ka :D staram się jak tylko mogę. Zobaczymy co z tego wyniknie :P Z nadzieją do przodu :) A z węglowodanów sycacych to jem pieczywo razowe, bułki wieloziarniste kasze wszystkie makaron pełnoziarnisty płatki jaglane i owsiane i ryż brązowy naturalny to jest git? Białka teraz mam mniej bo jest mi ciężko po nim trochę teraz. Ale nadal [...]
Dla kogoś, kto kupuje masło większe znaczenie ma cena i smak a niekoniecznie, to czy zawarte są w nim tłuszcze zwierzęce. Pewnie nawet większość uzna to za plus zdrowotny (dodatek roślinnych). Dokładnie. Skoro przez jakieś bodajże 30 lat były nawet oficjalne nawoływania do zamiany tłuszczów zwierzęcych na roślinne w celu zmniejszenia rozwoju [...]
Zależy co już w tym dniu masz jakie źródła tłuszczy. Najczęściej będą to żółtka jaj, masło klarowne (smażenie) i czasami wpadnie wieprzowina (drób i wołowina czy chuda ryba to znikome ilości T). + 1g Omegi 3 z supli. Jeśli będę miał akurat ochotę na orzechy to już oleju nie będę pił w tym dniu zapewne. W takim układzie które oleje? Lniany? [...]
[...] biały, oliwa, warzywa. Z diety stopniowo powinno się wykluczyć: -cukier biały, który zamieniamy na owoce, suszone owoce, -pieczywo białe-zamieniamy na razowe, -margaryny, maslo-zamieniamy na oliwę z oliwek, nasiona, pestki, orzechy, -nabiał tłusty-zamieniamy na chudy, -frytki, chipsy, słodycze. SPOSOBY PRZYRZĄDZANIA: -mięso:gotowanie, [...]
Margaryna won, hamburgery kupne won (kupujesz mięso, mielisz, dodajesz jajo, formujesz burgera i smazysz). Jajecznicę rób na oliwie z oliwek, smażenie mies na rzepakowym ujdzie, jakmusisz smarować pieczywo to masło. Płatki kukurydziane wywalasz. Piszesz o ograniczeniach finansowych. Jednocześnie nie ma bata, musisz mieć w diecie białko. Więc [...]
czytam o Diecie na wysoki cholesterol: Dużo błonnika w formie pektyn, który utrudnia wchłanianie cholesterolu z przewodu pokarmowego. Z owoców szczególnie dobrze wpływają: jabłka, czarne jagody, porzeczki, agrest, grejpfruty. Z warzyw najbardziej bogate we frakcję pektyn są nasiona roślin strączkowych (groch, soja, fasola), marchew oraz dynia. [...]
Witam Często poruszanym tematem jest temat tłuszczy. Niejednokrotnie są zadawane pytania dotyczące właśnie ich, mianowicie: jakie tłuszcze uwzględnić w diecie, jakie powinny być ich prawidłowe proporcje, czy w swojej diecie powinienem uwzględnić margarynę itd. W tym artykule chciałbym zawrzeć informacje które pozwolą odpowiedzieć na interesujące [...]
Truskawki, borówki, kiwi, banany...generalnie na tym bazuje... owoce nie zajmują w mojej diecie jakiego szczególnego miejsca... trochę boję się cukru.... Dzisiaj totalna prowizorka z posiłkami, wszystko mi się pokończyło %-) Rano: owsiana, masło orzechowe, owoce, Obiad: 120g tuńczyka z puchy, makaron wielozbożowy, kiszona kapusta, pieczarki z [...]
Tak, praktycznie wszystko jedno smażenie czy pieczenie - liczy się wysokość temperatury i czas, jaki jest potrzebny. Do pieczenia mięsa olej rzepakowy już nie bardzo się nadaje, bo to jest długotrwała obróbka i w dość wysokiej temperaturze. Chociaż jeśli jest to marynata z dodatkiem ziół i przypraw, to antyoksydanty w nich zawarte częściowo na [...]