SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

masło smażenie

  • Co jeść na diecie na kolację, obiad i śniadanie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] restauracjach). Podobnie niekorzystne jest długie smażenie, choćby na najzdrowszym rodzaju oleju. Bardzo kiepskim wyborem są margaryny. W nadmiarze wcale nie jest zalecane masło ani też olej kokosowy. Również nadmierna podaż oliwy z oliwek wcale nie służy zdrowiu (nadmiar kwasów omega-9 i omega-6 w stosunku do znikomej zawartości omega-3). Z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15484 Data: 2019-03-16 11:43:38
  • [...] np. w chipsach, fast foodach, czekoladzie, słodyczach, wyrobach cukierniczych, tłuszczach do gotowania (pewne ilości zawiera zarówno margaryna, szczególnie twarda, jak i masło), potrawach smażonych i pieczonych, wysoko przetwarzanych produktach (np. vanaspati glee - udaje masło klarowane, choć nie ma z nim nic wspólnego, jest to uwodorniony [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3027 Data: 2019-04-23 09:32:24
  • [...] olej sezamowy 41.3 g, olej sojowy 41.28 g, olej arachidowy 27.72 g, olej rzepakowy 22.16 g, oliwa z oliwek 9.78 g, olej palmowy 6.27 g, smalec 6.02 g, olej kokosowy 1.72 g, masło 0.88 g. Zawartość kwasu linolenowego (w 100 g): olej rzepakowy 8.16 g, olej sojowy 6.79 g, olej z zarodków pszenicy 5.45 g, oliwa z oliwek 0.83 g, olej arachidowy 0.76 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6286 Data: 2019-02-20 14:24:04
  • [...] muszą być spożywane z umiarem. Mniej powinno być tłuszczów nasyconych, które kiedyś uważano za głównego wroga układu krążenia. Tego rodzaju tłuszczów dostarczają głównie: masło, olej kokosowy, olej palmowy, smalec, słonina, olej arachidowy i np. (mniej, ale jednak) oliwa z oliwek, olej sojowy, olej z zarodków pszenicy, olej sezamowy i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2713 Data: 2020-04-08 18:21:12
  • Smażenie na tłuszczu - czym jest punkt dymienia oleju?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] zostawiłeś/aś olej na patelni na dużym ogniu? Jeśli tak, zapewne wiesz, że pojawiający dym nie był przyjemny dla Twoich oczu i nosa. Każdy tłuszcz kuchenny czy to masło, smalec czy olej, ma swój własny punkt dymienia. Zmienia się w zależności od mieszaniny zawartych kwasów tłuszczowych, zawartości procentowej wody i innych czynników. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1090 Data: 2022-06-02 13:10:35
  • Domowe posiłki często uważane są za zdrowe. W większości przypadków jest to prawda, ponieważ gotując samodzielnie, kontrolujesz dobór składników i ich jakość. Jednak możesz podczas gotowania popełnić błędy, które sprawią, że posiłek nie będzie zdrowy. Krojenie mięs i warzyw na tej samej desce Podczas krojenia mięsa na drewnianej desce wyciekają z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13546 Data: 2018-02-01 10:57:44
  • Czy tłuszcz szkodzi? Rodzaje kwasów tłuszczowych

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] 54,2 g olej sezamowy 41,3 g olej sojowy 41,28 g, olej arachidowy 27,72 g olej rzepakowy 22,16 g oliwa z oliwek 9,78 g olej palmowy 6,27 g smalec 6,02 g olej kokosowy 1,72 g masło 0,88 g Olej słonecznikowy zawiera kwas linolowy (z grupy omega-6, wielonienasycony) w jednej z największych ilości wśród tłuszczów roślinnych (64,44 g) – „przebijają [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1379 Data: 2020-04-14 09:22:36
  • Dieta DASH - hit czy kit?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W ciągu ostatnich 50 lat w Stanach Zjednoczonych klinicyści zaobserwowali wzrost występowania chorób, w tym nadciśnienia tętniczego (HTN), cukrzycy, nowotworów, otyłości i choroby wieńcowej (CAD). Szacuje się, że codziennie z powodu chorób serca w Stanach Zjednoczonych umiera 2000 osób. Przewlekłe choroby związane z otyłością stały się głównymi [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1450 Data: 2019-10-25 19:44:32
  • Zdrowe i wygodne smażenie - Dziki Spray

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] warto zwrócić uwagę na to, czego używamy do smażenia. Idealnym rozwiązaniem byłoby tutaj zastosowanie tłuszczów stabilnych termicznie takich, jak: olej kokosowy, masło klarowane, smalec, oliwa z oliwek, olej rzepakowy. Co jednak w sytuacji, gdy niekoniecznie zależy nam, aby w wyniku smażenia dostarczać dodatkowe tłuszcze? Prostym i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5101 Data: 2018-06-15 12:29:45
  • Gotowanie jako jedyna słuszna metoda obróbki

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    "Czy chcąc poprawić swoje nawyki żywieniowe, muszę ograniczyć się jedynie do gotowania?" Wiele osób zadaje sobie i dietetykowi to pytanie na wstępie stosowania diety. U większości osób, szczególnie rozpoczynających swoją przygodę z kształtowaniem sylwetki i poprawą nawyków żywieniowych, utrwaliły się pewne poglądy, które określają gotowanie, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4464 Data: 2017-07-19 09:35:52
  • Nie jest prawdą, że nawyki są tak silne, iż nie jesteśmy w stanie ich zmienić. Faktycznie, głębsza ingerencja w tryb życia i stosowaną dietę może nastręczać problemów. Dlatego proponuję metodę małych kroków. Nie musisz od razu wywracać wszystkiego do góry nogami, spróbuj powoli np. wdrażać spacery po posiłku, ograniczać ulubione niezdrowe [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 668 Data: 2023-11-01 20:41:48
  • Parcha365 - dziennik treningowy

    Temat
    Trening dla początkujących

    [...] obsunięcie terminów. w wielkim skrócie: Odchudzałem się od 13 lutego 2012r (90-94kg) metodą małych kroków. (1 ZDJĘCIE) luty-marzec : pozybyłem sie z diety "szamba" (cukier, masło, smażenie na tłuszczu, chipsy, tłuste sosy do ziemniaków czy ryżu, czekolada ciastka itd. itp.) kwiecień-maj-czerwiec: 30-40 min treningu kardio (bieganie) puls 140-160 [...]

    Odpowiedzi: 7 Ilość wyświetleń: 951 Data: 2013-02-19 18:32:48 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Dla początkujących i nie tylko

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    Każdy paker wie lub wiedzieć powinien jak ważna jest rola diety w kulturystyce, jej wpływ na formę oraz zdrowie. Chciałbym w tym temacie przedstawić kilka rad odnosnie wprowadzania zmain w dotychczasowym sposobie żywienia, które pozwolą wam na stopniową zmianę w dobrym kierunku. Zdaję sobie sprawę że wielu z was uzależnionych jest od tego co [...]

    Odpowiedzi: 76 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2007-02-04 21:46:06 Szacuny postu: 4,66 (cały temat: 0)
  • wszystko o witaminach

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] się ustalić związek między sposobem odżywiania a pogorszeniem wzroku przy słabym oświetleniu. Dzięki pracom m. in. F. Hopkinsa, W. Steppa i M. Davisa, wykazano, że mleko, masło czy żółtka jaj zawierają rozpuszczalny w tłuszczach czynnik niezbędny do wzrostu zwierząt doświadczalnych. W 1915 r. substancję tą nazwano - rozpuszczalny w tłuszczach [...]

    Odpowiedzi: 3 Ilość wyświetleń: 15718 Data: 2005-09-05 23:35:45 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] przemysłowego przerabiania żywności jest to utrudnione. Skoro NNKT bardzo łatwo przyciągają tlen do naszych komórek, to równie łatwo utleniają się poza komórkami. Dlatego masło nieschowane do lodówki jełczeje, czyli utlenia się. Z tego samego powodu psują się ryby. Problem w tym, że to, co jest dobre dla naszych komórek (świeży tłuszczyk), [...]

    Odpowiedzi: 8 Ilość wyświetleń: 3296 Data: 2012-07-20 18:23:06 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • TŁUSZCZE

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] jedynie w niewielkich ilościach występuje w zwierzęcych. Moim zdaniem powinniśmy uwzględnić w naszej diecie przede wszystkim: -jako źródło kwasów tłuszczwoych nasyconych: masło naturalne, olej kokosowy, smalec (o którym więcej przy smażeniu), -jako źródło kwasów tłuszczowych jednonienasyconych: oliwę z oliwek (extra virgin), olej rzepakowy o [...]

    Odpowiedzi: 103 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2007-12-15 21:38:25 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Pomocy. Jak ćwiczenia?Jedzenie?Suple?

    Temat
    Trening dla początkujących

    Witam wszystkich. Mam 27 lat. Na siłownię zacząłem uczęszczać jakieś 3 lata temu z czego od około 8 miesięcy regularnie. Wcześniej różnie z tym bywało. Przed siłownią nie uprawiałem żadnego sportu. Na początku chodziłem żeby schudnąć(ze 102 kg zjechałem do 82kg) . Potem zachciało mi się robić siłę i masę. I dalej mi się chcę. Niestety mam [...]

    Odpowiedzi: 3 Ilość wyświetleń: 1485 Data: 2011-01-12 01:57:37 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Tłuszcz - podstawowe informacje

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] jak alkohol, benzyna czy chloroform. Tłuszcze możemy podzielić na: -widoczne (wydzielone lub dodane) - należą do nich produkty spożywcze nazywane tłuszczami np. masło, smalec, margaryna, oleje roślinne -niewidoczne (nie wydzielone) - są naturalnymi składnikami różnych produktów spożywczych np. mięsa, ryb, mleka, przetworów mlecznych [...]

    Odpowiedzi: 13 Ilość wyświetleń: 5724 Data: 2005-10-19 09:08:09 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • MONTIGNAC - OPIS METODY

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] które mają pozytywny wpływ na poziom cukru IG<50 a w szczególności makaron sojowy, soczewicę, groch, fasole, warzywa zielone itp. 6. rezygnacja ze złych tłuszczy (masło, smalec, oleje rafinowane) na korzyść dobrych (oliwa z oliwek tłuszcz z gęsi, olej słonecznikowy, rzepakowy 6. spożywanie raczej ryb tłustych niż mięsa (z wyjątkiem [...]

    Odpowiedzi: 26 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2002-08-24 19:24:49 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Dieta. Co, jak, kiedy, ile??? Help.

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Witam wszystkich. Mam 27 lat. Na siłownię zacząłem uczęszczać jakieś 3 lata temu z czego od około 8 miesięcy regularnie. Wcześniej różnie z tym bywało. Przed siłownią nie uprawiałem żadnego sportu. Na początku chodziłem żeby schudnąć(ze 102 kg zjechałem do 82kg) . Potem zachciało mi się robić siłę i masę. I dalej mi się chcę. Niestety mam [...]

    Odpowiedzi: 0 Ilość wyświetleń: 837 Data: 2011-01-12 17:06:22 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)