[...] Nie ma żadnej wzmianki o tym na czym smazone jest mięso. Dieta powinna być różnorodna a nie kura/ryż 4 razy dziennie. Nabiał nie jest dobrym pomysłem codziennie, tak samo masło orzechowe to bomba tłuszczy trans plus dodatkowo kwas fitynowy. Ogranicz smażenie na rzecz pieczenia, duszenia. Dodaj zdrowych tłuszczy nie poddanych obróbce [...]
[...] jeżeli chodzi o mięso to wiadomo jaką ilość kupujesz, więc mając np. opakowanie 500g indyka i są w nim 4 filety, to możesz oszacować ile ma jeden. Smażenie na oliwie z oliwek? Oliwa z oliwek to na zimno do sałatek, do smażenia pomyśl nad czymś innym, np. masło klarowane, olej kokosowy. Zmieniony przez - closetmonster w dniu 2015-04-11 20:20:02
[...] gotowanie na parze, duszenie bez wcześniejszego obsmażania, smażenie beztłuszczowe, pieczenie w piekarniku. Ile z tego jest prawdą? Faktycznie powinnam przestać jeść jajka masło i wołowinę? Ja i tak nie smażę nie panieruję jem co 4h i jem dużo warzyw i dużo się ruszam. zupełnie nie rozumiem dlaczego mam wysoki cholesterol dobrze, że tarczyca w [...]
Olej jak napisała deja vu - zasugeruj żonie, że są lepsze, a szczególnie smażenie na słonecznikowym jest bardzo niezdrowe, bo on się pod wpływem temperatury robi trujący. Lepszy już rzepakowy, masło klarowane, smalec, nawet oliwa. Coś pewnie Wam podpasuje obojgu.
[...] część może działać niekorzystnie na nasz organzim, choćby akryloamid, nitrozoaminy, ale takze - uwaga węglowodory aromatyczne, benzopiren... Poza tym pamietać nalęzy, że masło klaorwane zawiera cholesterol, a ten też może ulegać utlenieniu. O ile nieutleniony cholesterol nie stanowi dla nas zagrożenia, o tyle hydroksycholesterole i [...]
[...] słonecznik oka sezam rónież wiórki już troszkę gorzej dbaj o właściwe proporcje kwasów tł 4. czy mogę do diety jako źródło tłuszczy dodać sery żółte, oscypki, śmietanę, masło ? z głową pamiętaj o tłuszczach nienasyconych i równowadze czyt wyżej 5. czy mogę dziennie wypić jedną kawe z mlekiem 2procentowym koło 18-19 :P? I czy mogę pić w [...]
s.m.p.a. napisał: smażenie smalec ew olej rzepakowy rafinowany reszta do polewania góra-forte napisał: Do smazenia stale(maslo lub smalec) ALbo olej kokosowy lub rzepakowy z 1-wszego tloczenia. Te oleje plasuja sie na 1-wszym meijscu. Smazyc wogole nie mzona na wielonienasyconych....Czyli np.olej z pestek winogron. Chyba można na rzepakowym:-) [...]
[...] gruczoł tarczycy) to zjadanie ponad stan, nie ma najmniejszego sensu. Nie bój się korzystać z "szybkich" tłuszczów jako źródła energii - olej MCT lub w formie naturalnej : masło kokosowe. Całe zdrowie człowieka zaczyna się od jelit, nie inaczej. Coś Ci ewidentnie szkodzi, wywołało stan zapalny, odpowiednio się to przeciągnęło w czasie i [...]
Za mało warzyw, chleb na redukcj ( 4 kromki?), smażenie na redukcji?! Czy pisałam już , że za mało warzyw?? Masło na redukcji? Gdzie ryby? No i jeśli juz musisz wsuwać owoce to rano.
tluszcze : 75 (wystarczaloby 100g masla orzechowego, przy czym dochodzi do tego smazenie na oliwie z oliwek (kurczak wychodzi mi dosc tlusty )) Jedynie masło orzechowe jako źródło tłuszczów to niekorzystna opcja-musisz dodać do diety źródła omega 3 jak tłuste ryby,orzechy włoskie,olej lniany A płatkami fitella nie zawracaj sobie głowy,bo jest [...]
[...] http://potreningu.pl/kobieta/artykuly/1927/najlepsze-tluszcze-do-smazenia Trzeba doprecyzować termin krótkotrwałe smażenie, chyba na jednym ze szkoleń podajże była mowa o tym ze krótkotrwałe to jest do ok 30 min, więc taki czas spokojnie starczy do usmażenia kuraka na oliwie z oliwek, a tak to polecam masło klarowane, pół kilo ok 13 zł.
ja odpuscil bym raczej smazenie na oliwie , a wybral cos lepszego, maslo klarowane, smalec czy olej kokosowy, badz olej rzepakowy ale w ciemnej butelce.
[...] kalorii. Lepiej zjeść owoce. 9. Jak często mogę spożywać chleb i czy mogę smarować za każdym razem masłem? ( Nawyk jedzenia kanapek na śniadanie i w szkole) Chleb dobrej jakości można jeść, masło (normalne, nie jakieś miksy roślinne). Nie jadłabym jednak chleba w dwóch posiłkach dziennie. Zmieniony przez - SeBaM17 w dniu 2018-01-28 18:11:42
[...] A gdybym zmienił makaron na inne węgle czyli ziemniaki,kasza,ryz czy cokolwiek to w zyciu bym tyle wegli nie zjadł ani kalorii. Zniejszyłem ilości makaronu na tłuszcz (masło, oliwa z oliwek) te 50g masła szło by na smażenie mięsa na nim ale jak widać i tak bialko 250g... nie wiem co mam zrobić żeby ten makaron był w diecie a żeby było [...]
dokladnie-chodzi jak to napisales o smak mysle ze ta cala gadanina o tym ze nie mozna stosowac smalcu a wylacznie oliwe , ze nalezy odrzucic maslo na rzecz margaryny to przesada nalezy zgrabnie polaczyc kazdy z rodzajow tych tluszczow jesli idzie o smazenie czy smarowanie gdyz kazdy z nich ma swoje wlasciowosci,zalety jak i wady jak napisał pan [...]
Ja bym odradzal smazenie na oliwie. Oliwa jest zdrowa, ale tylko do pewnej temperatury. W czasie smazenia oliwa jest bardziej szkodliwa niz zwykle maslo...
do smażenia najlepsze tłuszcze to smalec, masło klarowane, oliwa z oliwek (krótkie smażenie i nie za wysoka temperatura), olej kokosowy na łyżce - olej lniany, oliwa z oliwek, rzepakowy
a ja dodam dla zdrowia : "Ale ja tłuszcz spożywam głównie w formie oleju rzepakowego na jakim smażę pierś z kurczaka" SMAZ NIE NA OLEJU - TYLKO NA TLUSZCZACH WYSYCONYCH. SMALEC CZY MASLO BEDA TUTAJ NAJLEPSZYM WYJSCIEM. SMAZENIE - SZCZEGOLNIE NA TAK ZLYM OLEJU JAK RZEPAKOWY - STWARZA RYZYKO POJAWINIA SIE TLUSZCZY TRANS - KTORE SA ZABOJCA [...]