[...] czekoladę, trochę ciasta, i wiesz, co się stanie? Odłożysz kolejne kilogramy tłuszczu! Bo cała ta ciężka praca nie jest w stanie zniwelować błędów, jakie popełniasz w kuchni. To tak, jakbyś jechał rowerem, dla zdrowia, do pracy, a później w ciągu dnia wypalał 20 papierosów, lub biegał, a po treningu sięgał po zaporowe dawki alkoholu. [...]
[...] trening aerobowy pozwala trzymać w ryzach przyrost tkanki tłuszczowej. Zgadza się, ale należy stwierdzić, iż nie jesteś w stanie naprawić na treningu błędów popełnianych w kuchni. Jeśli w menu regularnie goszczą pączki, ciastka, batoniki, słodzone napoje, chipsy, frytki, smażone w grubej panierce mięso, potrawy obficie polewane oliwą z oliwek [...]
[...] z tłuszczem podskórnym i wisceralnym, pewna doza aerobów z pewnością pomoże nie tylko Twojej wydolności, ale też sercu. Ale od razu ostrzegam, iż największą pracę wykonasz w kuchni, nie na sali treningowej. Redukcja tkanki tłuszczowej zależy od przyjętego bilansu kalorycznego, trening ma często znikomy wpływ na jej zmniejszanie. Ponadto z badań [...]
[...] jeśli chodzi o receptę na szczupłą sylwetkę, to nie ma tu żadnych tajemnic. Jej zdaniem wszystko sprowadza się do ilości pracy, jaką się wkłada - zarówno na siłowni, jak i w kuchni. Chrysti podczas redukcji zmniejsza ilość spożywanych kalorii, a kiedy osiągnie upragnioną wagę, stara się trzymać zerowy bilans. Nie waży się i uznaje to za zbędną [...]
Banany to jedne z najpopularniejszych owoców na świecie. Uważa się, że pochodzą z dżungli Malezji, Indonezji i Filipin. Obecnie uprawiane są w całej Azji Południowo-Wschodniej, na półkuli zachodniej w Ameryce Południowej i Środkowej – jest to głównie Ekwador, Kostaryka, Honduras. Banany są również uprawiane w niektórych częściach Ameryki [...]
Wiele osób próbuje aktywnością fizyczną naprawiać błędy popełniane w kuchni, co się z reguły nie udaje. Naukowcy wzięli pod lupę zmiany w masie ciała względem wydatku energetycznego wyrażanego w MET. Obserwacje były prowadzone w określonym punkcie czasowym i nieco ponad 6 lat później. Dane dotyczyły 15 237 chodziarzy i 32 216 biegaczy. Na początku [...]
Ludzie nie lubią ciężko trenować. Przekroczenie progu mleczanowego wiąże się z rosnącym dyskomfortem (zakwaszeniem mięśni, zmęczeniem układu nerwowego i bólem). Pośrednio można używać pomiaru tętna również do monitorowania intensywności treningu siłowego. Jeśli nie wchodzisz chwilowo na pułap 160-180 uderzeń serca na minutę, to znaczy, że: [...]
[...] 25 g zawiera sporo białka, (w zależności od producenta) jest to nawet 6,5 g. Tahini Tahini jest robione z prażonych i łuskanych nasion sezamu. Stanowi podstawowy składnik kuchni bliskiego wschodu, wschodniej części Morza Śródziemnego i niektórych kuchni północnoafrykańskich. Ma lekką kremową konsystencję i bogaty orzechowy smak z gorzkim [...]
Łuszczycowe zapalenie stawów jest chorobą, która polega na przewlekłym zapaleniu stawów towarzyszącemu chorobie skórnej. Choroba ma różnorodny przebieg - od postaci łagodnych (które występują najczęściej) do ciężkich, które prowadzą do uszkodzenia stawów i ich niesprawności. Aloes Żele z dodatkiem aloesu są jednym z najbardziej znanych dodatków, [...]
[...] itd.), tylko ile tłuszczu masz w warstwie podskórnej. A na to z reguły trening ma mały wpływ lub nie ma kompletnie żadnego wpływu. „Docięcie” zależy od tego, co robisz w kuchni, a nie na treningu. Złą dietą jesteś w stanie zmarnować najlepszy plan treningowy. Jak myślisz, dlaczego najlepsi kulturyści obsesyjnie podchodzą do kwestii odżywiania [...]
W poprzedniej części tekstu opisałem typowe pułapki związane z treningiem siłowym. Również aeroby mogą być całkiem dobry narzędziem, niestety często są nieefektywne. Dlaczego tak się dzieje i jak temu zapobiegać? Czy lekarstwem na brak postępów jest trening na czczo, a może sesja interwałowa? A może trening aerobowy nie jest niezbędny i da się go [...]
Nie bez powodu mówi się, że „jesteś tym, co jesz”. To, w jakim sposób odżywiamy się na co dzień, ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie i zdrowie. Niestety w dzisiejszych czasach zjadamy za mało nieprzetworzonych, odżywczych produktów, a zbyt dużo śmieciowego jedzenia. Podsumowanie Niezdrowych produktów, z którymi spotykamy się każdego dnia, jest [...]
[...] ból wynikający z niedostosowania ćwiczenia do danej osoby, przeciążenie aparatu ruchu itd.). Jeśli problemem jest dieta, a nie trening, to kolejne modyfikacje schematu treningowego na niewiele się zdadzą, jeśli wcześniej nie poprawisz błędów, jakie popełniasz w kuchni. Referencje, badania, literatura: Porady Doriana Yatesa, serwis Youtube
[...] dodatkowy ciężar podwieszony u pasa. Wyjściowo taka osoba ma problem, a zastosowanie dodatkowego ciężaru jest niemożliwe. Co robić? Właściwie to niewiele, poza interwencją w kuchni. Trzeba cierpliwie zmniejszać masę ciała, stosować dietę redukcyjną i czekać na spadek masy ciała do wartości bliskiej właściwej dla danej grupy wiekowej. Ponadto na [...]
[...] w białko grochu, a ponadto jest bogaty w błonnik. Łatwo się go przechowuje, gdyż jest zabezpieczony przed zepsuciem, a jego dodatkową wartością są uniwersalne zastosowania w kuchni. Chrupki chlebek proteinowy połączyć można na przykład z masłem orzechowym, które oprócz białka i błonnika zawiera sporo składników mineralnych i witamin, czy z [...]
Pestki dyni to małe, zielone nasiona, które często bywają niedoceniane. Są smaczne, łatwo dostępne i stanowią wartościowy dodatek do różnych potraw w naszej diecie. Dostarczają białka, tłuszczów nienasyconych, błonnika, magnezu, przeciwutleniaczy i innych cennych składników. Są szczególnie wartościowe w diecie mężczyzn, ale kobiety dbające o swoje [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru choliny – niezbędnego składnika pokarmowego, którego niedobór w diecie może nieść ze sobą bardzo poważne konsekwencje zdrowotne. Jak uważają specjaliści, wyłaniające się z tych badań wnioski są o tyle niepokojące, że [...]
[...] sił witalnych. Suplementy z ekstraktami tych roślin w naturalny sposób mogą polepszyć twoje samopoczucie, zmniejszyć uczucie napięcia i ułatwić relaksację. Zadbaj w kuchni o afrodyzjaki Kostka czekolady na deser, lampka czerwonego wina, odrobina chili lub szafranu do kolacji, czy owoce morza w głównym daniu. Wiele dań może wpłynąć na [...]
Trening niskointensywny przebiega, jak sama nazwa wskazuje, przy względnie niskim tętnie roboczym. Niestety nie ma ścisłej definicji. Na potrzeby naszych rozważań przyjmijmy, iż jest to 60%-75% tętna maksymalnego. Dla zdrowego, młodego mężczyzny tętno maksymalne w czasie pracy może wynosić ponad 200 uderzeń na minutę. 75% z 200 uderzeń daje nam [...]
[...] przed stanami zapalnymi niskiego stopnia, które są związane z przewlekłymi problemami zdrowotnymi, takimi jak choroby sercowo-naczyniowe i cukrzyca typu 2. Jackfruit w kuchni Niedojrzały jackfruit jest powszechnym substytutem mięsa dla wegan. Jest lubiany szczególnie przez miłośników kuchni meksykańskiej, ponieważ świetnie pasuje do tych [...]