SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

które białko

  • Trening siłowy dla organizmu jest momentem, gdy wprowadzamy nasze ciało w podniesione możliwości gromadzenia substratów energetycznych, co z kolei jest dobrą okazją na to, aby wykorzystać szeroko rozbudowaną suplementację. Odpowiednia mieszanka suplementów to znakomity sposób na to, aby podkręcić metabolizm, pozwolić mięśniom szybciej się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9973 Data: 2018-07-11 07:57:31
  • To, co wiemy na temat treningu HIIT, to to, że jest to szybka i efektywna forma treningu spalającego tkankę tłuszczową. Już dawno temu zmieniono poglądy, że najlepszą metodą są długotrwałe sesje cardio o średniej intensywności. Teraz częściej wybieramy to, co możemy zrobić dużo szybciej, ale z takim samym lub nawet lepszym efektem. Podsumowanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3119 Data: 2019-04-07 08:23:41
  • IBS to angielski skrót dolegliwości zwanej zespołem jelita drażliwego. Jest to przewlekłe zaburzenie przewodu pokarmowego i jak sama nazwa wskazuje, dotyka ono jelita grubego. IBS przyczynia się do takich objawów, jak zaparcia, biegunki, gazy oraz bóle i skurcze brzucha. Choroba ta wpływa znacząco na pogorszenie samopoczucia. Co warto zapamiętać? [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4878 Data: 2020-05-25 15:08:42
  • Węglowodany czy tłuszcze…? Dieta a forma sportowa

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W swoich artykułach staram się przekazać jak największą ilość wiedzy, w jak najprostszy sposób. Czasami jednak zdarza się tak, że nasi Czytelnicy zadają pytanie, które wymaga pewnego uzupełnienia artykułu o wątki indywidualne. Jednocześnie, z racji tego, że podobna sytuacja może spotkać inne osoby, warto odpowiadać na nie w osobnym artykule.  [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5505 Data: 2021-04-12 18:32:33
  • Pszenica i jęczmień są uprawiane przez ludzi od tysięcy lat. Nawet dziś są to dwie główne rośliny uprawne, które są wykorzystywane do produkcji żywności, napojów, a także paszy dla zwierząt. Wyglądają dość podobnie, ale oczywiście występują między nimi różnice. Co warto wiedzieć o ich przetwarzaniu i zastosowaniu? Pszenica Zanim pszenica będzie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3008 Data: 2021-10-07 16:08:15
  • Jaką rolę w diecie pełni białko, po co jeść białko?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] organizmu, na który oddziałuje podaż białka w diecie, jest układ hormonalny. Peptydy pozyskiwane ze spożywczych źródeł białek, niezbędne są do produkcji związków, które odpowiedzialne są m.in. za rozród i rozwój, pobieranie pokarmu, przemiany metaboliczne, czy utrzymanie nawodnienia i regulację ciśnienia. Przykłady tychże funkcji [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1605 Data: 2022-06-28 13:41:00
  • [...] źródeł składników odżywczych. Oczywiście przy okazji zwracając również uwagę na to, aby to, co spożywamy, było dobre jakościowo. Nie jest to proste, ale są produkty, na które warto zwrócić uwagę. W artykule tym postaram się przedstawić i porównać dwa źródła tłuszczów, które należy zaliczyć właśnie do tych ekonomicznych. Podsumowanie Wśród [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4485 Data: 2017-10-06 07:59:15
  • CLA - suplement warty uwagi?

    Artykuł
    Suplementy

    Najbardziej znanymi suplementami na rynku, które najczęściej spożywamy podczas redukcji, to spalacze. Zazwyczaj są to mocniejsze termogeniki, które oparte są między innymi na kofeinie. Natomiast odchudzanie wspomóc można także innymi suplementami, choć nie wykazują one takiej mocy redukcji tkanki tłuszczowej, jak spalacze, są bardzo istotne, a [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11891 Data: 2017-11-22 11:59:17
  • [...] bazylię. Smacznego! Podsumowanie Z racji braku czasu, który notorycznie występuje u osób aktywnych zawodowo i fizycznie, szukamy stałych i godnych polecenia rozwiązań, które zdają egzamin w naszej kuchni. Pancakes są jednym z nich. W szybki i prosty sposób przygotujemy ciekawe danie, które umożliwi nam dostarczenie energii z wartościowego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10621 Data: 2017-12-31 08:51:30
  • Testosteron jest hormonem kojarzonym z męskością. Jest jednym z najbardziej anabolicznych hormonów, czyli takich, które przyczyniają się do szybkiej rozbudowy naszej masy mięśniowej. Testosteron oprócz tego, że wspomaga rozbudowę naszych mięśni, przyczynia się również do utraty tkanki tłuszczowej, poprawy nastroju czy zwiększenia pewności siebie. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14577 Data: 2018-01-28 09:40:04
  • [...] keratynowych), podtrzymuje strukturę kości i zębów, jest ważny dla kości. Komentarz: uzyskane dane są nierealistyczne, gdyż były to osoby w podeszłym wieku z sarkopenią, które zaczęły trenować. Większość uzyskanych efektów zapewniał trening, a nie 15 g protein, co jest ilością absurdalną i niewystarczającą, szczególnie biorąc pod uwagę [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1835 Data: 2019-06-16 14:05:38
  • Starsi ludzie są bardziej skłonni do ułatwiania sobie życia i korzystania z różnych pomocy, które ograniczają im wszelką aktywność. Jednak szkody, jakie niesie za sobą brak aktywności wraz z upływem lat mogą stać się naprawdę groźne dla ich zdrowia i sprawności. Skutki braku aktywności są u osób starszych o wiele poważniejsze niż u młodych. Poza [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8508 Data: 2019-06-28 09:40:14
  • Statystyczny Polak zjada w tłusty czwartek 3 pączki, dostarczając tym samym około 800-1200 kcal. Czy tyle wystarczy, aby przytyć? Pączki twarogowe Na 6 porcji: ser twarogowy półtłusty – 250 g mąka owsiana/ mąka orkiszowa – 100 g dżem owocowy – 60 g jajko kurze  syrop klonowy – 50 g proszek do pieczenia – 3 g czas przygotowania: 30 minut. Przepis: [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9002 Data: 2020-02-20 07:27:19
  • Obecna epidemia SARS 2, mimo iż nie przynosi "znacznych" ofiar (w porównaniu do wielu innych chorób) spowodowała, iż zamknięte są kluby, siłownie i inne miejsca, gdzie można poćwiczyć. Tak naprawdę większość ludzi, którzy utrzymują niski poziom tkanki tłuszczowej i nie mają różnorakich zespołów, chorób, ograniczy konsumpcję pokarmu automatycznie. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5114 Data: 2020-03-21 10:28:23
  • [...] Jej podwyższone stężenie koreluje z uszkodzeniami mięśni. Ciężki trening powoduje uwalnianie mioglobiny do krążenia (krwi). Duża ilość mioglobiny może uszkodzić nerki, które filtrują krew. W normalnych okolicznościach mioglobina nie jest trucizną, ale niezwykle potrzebnym i pożytecznym związkiem, nadającym czerwony kolor komórkom mięśni i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1601 Data: 2021-08-17 19:54:33
  • [...] produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym nawet miód, mleko, jogurty, sery oraz białko serwatkowe (WPC, WPH, WPI). Zdarzyło mi się nieraz słyszeć epitety pod adresem osób, które wybierają produkty roślinne. Nie rozumiem występowania zjawiska nienawiści do osób mających odmienne preferencje żywieniowe, gdyż od dobrych kilkunastu lat wiemy, iż [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1438 Data: 2021-12-27 10:00:53
  • [...] kalorii. Złe oszacowanie może doprowadzić do przybierania na wadze lub większej utraty kilogramów, niż planowałeś/aś. Kalorie, jak wspomniałam wyżej, są jednostkami energii, które zapewniają organizmowi paliwo do normalnego funkcjonowania. Warto mieć też świadomość, że spożycie kalorii jest bezpośrednio związane z wydatkami energetycznymi. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1591 Data: 2022-06-26 19:51:45
  • Czy wszystkie przetworzone produkty są złe?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] sugeruje się, aby jej unikać na korzyść naturalnych i bardziej wartościowych produktów. Czy jednak wszystkie z nich są złe, czy może jednak da się wybrać mądrze i włączyć niektóre z nich do naszej zdrowej diety? Podsumowanie Możesz jeść niektóre przetworzone produkty, jeśli wybierzesz mądrze. Jak widzisz, nie wszystkie są złe. Kluczem do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 796 Data: 2022-08-11 06:56:27
  • [...] diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru EAA – aminokwasów egzogennych. Aminokwasy egzogenne to te z dwudziestu aminokwasów tworzących białka naszego ciała, które nie mogą powstawać w naszym organizmie, względnie mogą, ale ich synteza wewnątrzustrojowa nie jest w stanie pokryć w pełni podstawowego zapotrzebowania organizmu na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 785 Data: 2023-03-15 12:29:06
  • Kazeina to te frakcje białek mleka, które oddzielają się od serwatki, tworząc skrzep w procesie produkcji sera. Kazeina należy do białek o najwyższej wartości biologicznej, albowiem charakteryzuje się wzorcowym aminogramem, czyli taką kompozycją aminokwasów, która zapewnia optymalny przebieg procesu syntezy białek w naszym organizmie.  Jak bowiem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 573 Data: 2023-11-27 13:58:35