Trening siłowy dla organizmu jest momentem, gdy wprowadzamy nasze ciało w podniesione możliwości gromadzenia substratów energetycznych, co z kolei jest dobrą okazją na to, aby wykorzystać szeroko rozbudowaną suplementację. Odpowiednia mieszanka suplementów to znakomity sposób na to, aby podkręcić metabolizm, pozwolić mięśniom szybciej się [...]
To, co wiemy na temat treningu HIIT, to to, że jest to szybka i efektywna forma treningu spalającego tkankę tłuszczową. Już dawno temu zmieniono poglądy, że najlepszą metodą są długotrwałe sesje cardio o średniej intensywności. Teraz częściej wybieramy to, co możemy zrobić dużo szybciej, ale z takim samym lub nawet lepszym efektem. Podsumowanie [...]
IBS to angielski skrót dolegliwości zwanej zespołem jelita drażliwego. Jest to przewlekłe zaburzenie przewodu pokarmowego i jak sama nazwa wskazuje, dotyka ono jelita grubego. IBS przyczynia się do takich objawów, jak zaparcia, biegunki, gazy oraz bóle i skurcze brzucha. Choroba ta wpływa znacząco na pogorszenie samopoczucia. Co warto zapamiętać? [...]
W swoich artykułach staram się przekazać jak największą ilość wiedzy, w jak najprostszy sposób. Czasami jednak zdarza się tak, że nasi Czytelnicy zadają pytanie, które wymaga pewnego uzupełnienia artykułu o wątki indywidualne. Jednocześnie, z racji tego, że podobna sytuacja może spotkać inne osoby, warto odpowiadać na nie w osobnym artykule. [...]
Pszenica i jęczmień są uprawiane przez ludzi od tysięcy lat. Nawet dziś są to dwie główne rośliny uprawne, które są wykorzystywane do produkcji żywności, napojów, a także paszy dla zwierząt. Wyglądają dość podobnie, ale oczywiście występują między nimi różnice. Co warto wiedzieć o ich przetwarzaniu i zastosowaniu? Pszenica Zanim pszenica będzie [...]
[...] organizmu, na który oddziałuje podaż białka w diecie, jest układ hormonalny. Peptydy pozyskiwane ze spożywczych źródeł białek, niezbędne są do produkcji związków, które odpowiedzialne są m.in. za rozród i rozwój, pobieranie pokarmu, przemiany metaboliczne, czy utrzymanie nawodnienia i regulację ciśnienia. Przykłady tychże funkcji [...]
[...] źródeł składników odżywczych. Oczywiście przy okazji zwracając również uwagę na to, aby to, co spożywamy, było dobre jakościowo. Nie jest to proste, ale są produkty, na które warto zwrócić uwagę. W artykule tym postaram się przedstawić i porównać dwa źródła tłuszczów, które należy zaliczyć właśnie do tych ekonomicznych. Podsumowanie Wśród [...]
Najbardziej znanymi suplementami na rynku, które najczęściej spożywamy podczas redukcji, to spalacze. Zazwyczaj są to mocniejsze termogeniki, które oparte są między innymi na kofeinie. Natomiast odchudzanie wspomóc można także innymi suplementami, choć nie wykazują one takiej mocy redukcji tkanki tłuszczowej, jak spalacze, są bardzo istotne, a [...]
[...] bazylię. Smacznego! Podsumowanie Z racji braku czasu, który notorycznie występuje u osób aktywnych zawodowo i fizycznie, szukamy stałych i godnych polecenia rozwiązań, które zdają egzamin w naszej kuchni. Pancakes są jednym z nich. W szybki i prosty sposób przygotujemy ciekawe danie, które umożliwi nam dostarczenie energii z wartościowego [...]
Testosteron jest hormonem kojarzonym z męskością. Jest jednym z najbardziej anabolicznych hormonów, czyli takich, które przyczyniają się do szybkiej rozbudowy naszej masy mięśniowej. Testosteron oprócz tego, że wspomaga rozbudowę naszych mięśni, przyczynia się również do utraty tkanki tłuszczowej, poprawy nastroju czy zwiększenia pewności siebie. [...]
[...] keratynowych), podtrzymuje strukturę kości i zębów, jest ważny dla kości. Komentarz: uzyskane dane są nierealistyczne, gdyż były to osoby w podeszłym wieku z sarkopenią, które zaczęły trenować. Większość uzyskanych efektów zapewniał trening, a nie 15 g protein, co jest ilością absurdalną i niewystarczającą, szczególnie biorąc pod uwagę [...]
Starsi ludzie są bardziej skłonni do ułatwiania sobie życia i korzystania z różnych pomocy, które ograniczają im wszelką aktywność. Jednak szkody, jakie niesie za sobą brak aktywności wraz z upływem lat mogą stać się naprawdę groźne dla ich zdrowia i sprawności. Skutki braku aktywności są u osób starszych o wiele poważniejsze niż u młodych. Poza [...]
Statystyczny Polak zjada w tłusty czwartek 3 pączki, dostarczając tym samym około 800-1200 kcal. Czy tyle wystarczy, aby przytyć? Pączki twarogowe Na 6 porcji: ser twarogowy półtłusty – 250 g mąka owsiana/ mąka orkiszowa – 100 g dżem owocowy – 60 g jajko kurze syrop klonowy – 50 g proszek do pieczenia – 3 g czas przygotowania: 30 minut. Przepis: [...]
Obecna epidemia SARS 2, mimo iż nie przynosi "znacznych" ofiar (w porównaniu do wielu innych chorób) spowodowała, iż zamknięte są kluby, siłownie i inne miejsca, gdzie można poćwiczyć. Tak naprawdę większość ludzi, którzy utrzymują niski poziom tkanki tłuszczowej i nie mają różnorakich zespołów, chorób, ograniczy konsumpcję pokarmu automatycznie. [...]
[...] Jej podwyższone stężenie koreluje z uszkodzeniami mięśni. Ciężki trening powoduje uwalnianie mioglobiny do krążenia (krwi). Duża ilość mioglobiny może uszkodzić nerki, które filtrują krew. W normalnych okolicznościach mioglobina nie jest trucizną, ale niezwykle potrzebnym i pożytecznym związkiem, nadającym czerwony kolor komórkom mięśni i [...]
[...] produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym nawet miód, mleko, jogurty, sery oraz białko serwatkowe (WPC, WPH, WPI). Zdarzyło mi się nieraz słyszeć epitety pod adresem osób, które wybierają produkty roślinne. Nie rozumiem występowania zjawiska nienawiści do osób mających odmienne preferencje żywieniowe, gdyż od dobrych kilkunastu lat wiemy, iż [...]
[...] kalorii. Złe oszacowanie może doprowadzić do przybierania na wadze lub większej utraty kilogramów, niż planowałeś/aś. Kalorie, jak wspomniałam wyżej, są jednostkami energii, które zapewniają organizmowi paliwo do normalnego funkcjonowania. Warto mieć też świadomość, że spożycie kalorii jest bezpośrednio związane z wydatkami energetycznymi. [...]
[...] sugeruje się, aby jej unikać na korzyść naturalnych i bardziej wartościowych produktów. Czy jednak wszystkie z nich są złe, czy może jednak da się wybrać mądrze i włączyć niektóre z nich do naszej zdrowej diety? Podsumowanie Możesz jeść niektóre przetworzone produkty, jeśli wybierzesz mądrze. Jak widzisz, nie wszystkie są złe. Kluczem do [...]
[...] diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru EAA – aminokwasów egzogennych. Aminokwasy egzogenne to te z dwudziestu aminokwasów tworzących białka naszego ciała, które nie mogą powstawać w naszym organizmie, względnie mogą, ale ich synteza wewnątrzustrojowa nie jest w stanie pokryć w pełni podstawowego zapotrzebowania organizmu na [...]
Kazeina to te frakcje białek mleka, które oddzielają się od serwatki, tworząc skrzep w procesie produkcji sera. Kazeina należy do białek o najwyższej wartości biologicznej, albowiem charakteryzuje się wzorcowym aminogramem, czyli taką kompozycją aminokwasów, która zapewnia optymalny przebieg procesu syntezy białek w naszym organizmie. Jak bowiem [...]