[...] z grupy SARM, sterydy anaboliczno-androgenne czy antykoncepcyjne środki hormonalne. W jednym badaniu obliczono względne ryzyko wystąpienia gruczolaków wątroby u kobiet, które stosowały doustne tabletki antykoncepcyjne przez ponad 109 miesięcy, jako 25 razy większe, niż u kobiet, które stosowały je krócej niż 12 miesięcy. Zielona herbata [...]
[...] w tym czasie. Jeśli jednak tylko możliwe, zrezygnuj z odżywek o wysokiej dynamice uwalniania aminokwasów, czyli np. odżywek opartych o serwatkę. W to miejsce wykorzystuj te, które charakteryzują się umiarkowaną i wolną dynamiką. Dobrym przykładem będzie tutaj białko jajeczne, białko pochodzące z grochu, a najlepszym - micelarna kazeina. W tym [...]
[...] zaspokoić głód oraz zapewnić energię i koncentrację na część dnia. Niestety wiele popularnych przekąsek jest bogatych w tłuszcze trans, cukry proste i sztuczne dodatki, które mogą wpływać negatywnie na nasze zdrowie. Warto zastanowić się nad wyborem alternatyw, które oprócz korzyści zdrowotnych, zaspokoją też nasze kubki smakowe. [...]
[...] Z powodzeniem odżywka może stanowić stały element diety osoby trenującej. Ważne jest natomiast, aby dieta była zbilansowana, dostarczała białka z kilku źródeł pokarmowych, które różnią się profilem aminokwasów. Pamiętajmy jednak, że zbyt duża ilość mięsa nie jest korzystna dla ogólnego zdrowia. Co zapamiętać i co jeszcze warto wiedzieć? Odżywka [...]
Przeszukując internet w celu znalezienia idealnej diety dla siebie, czy też porad dotyczących odżywiania, można natrafić na informacje dotyczące cudownych diet, które są łatwe, wygodne i efektywne. Jednakże większość tych diet nie ma kompletnie nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem czy skutecznością, w większości przypadków prowadzą do efektu [...]
Bycie w formie przez cały rok wymaga sporej samodyscypliny i poświęcenia. Większość ludzi w ciągu tych 12 miesięcy się zmienia – raz jest to lepsza forma, smuklejsza sylwetka, a raz trochę więcej ciała. U części osób wynika to z różnych cykli treningowych i świadomego działania, a u innych większej lub mniejszej samodyscypliny związanej z [...]
Nadmierne spożycie pokarmów wysokoenergetycznych, przyrost masy ciała (rosnące otłuszczenie, także jeśli chodzi o zasoby tłuszczu w tułowiu, np. tłuszcz wisceralny) są związane z rozwojem wielu chorób (cukrzycą, nowotworami, chorobami sercowo-naczyniowymi), zmniejszoną sprawnością i wzrostem śmiertelności. Wnioski Narzucenie diety jest lepsze [...]
Białko stanowi główny budulec naszego ciała. Znajdziemy je w mięśniach, układzie nerwowym, a także we krwi. Białka biorą udział w syntezie hormonów i enzymów niezbędnych do prawidłowego trawienia, zapewniają biosyntezę ciał odpornościowych. Białka pochodzenia zwierzęcego zawierają składniki, takie jak witamina B12, D3, żelazo hemowe, cynk oraz [...]
[...] których autorka sugeruje układać dietę (np. owoców). Autorka w ogóle zdaje się nie dostrzegać, iż to w dużej mierze środowisko hormonalne decyduje o powodzeniu redukcji. Niektóre osoby mogą pozwolić sobie na wszystko, a i tak nie utyją (lub minimalnym stopniu). Inne szybko i boleśnie odczuwają wszelkie „skoki w bok”, pozwolenie sobie na drobne [...]
Kasza gryczana to popularny dodatek do dań, szczególnie obiadowych, ale nie tylko. Ma specyficzny smak, dlatego jedni ją kochają, a inni nienawidzą. Z pewnością jednak kojarzy się ze zdrowym odżywianiem i odpowiedź na tytułowe pytanie jest bez wątpienia twierdząca. Przyjrzyjmy się natomiast powodom, dla których warto uwzględnić kaszę gryczaną w [...]
[...] kolejni entuzjaści i przeciwnicy danej teorii. Szansa na to, że pojawi się publikacja, obalająca wszystko jest nikła. Poniżej przedstawione są najczęściej przekazywane mity, które znacząco utrudniają kobietom rozwój. Kobietom, ponieważ bardzo często mężczyźni mają inne postrzeganie i bardziej zdroworozsądkowe podejście. Choć wiadomo, że nie [...]
[...] obiema grupami. Należy pamiętać, że grupa oparta na roślinach spożywała dietę lakto-wegetariańską, co oznacza, że spożywali produkty mleczne i jajka. Dieta wegańska, w której nie ma żadnych produktów mlecznych ani mięsa, jest często mniej zasobna w białko. Jeśli należysz do tej kategorii, musisz dokładnie zaplanować swoją dietę. Możliwe [...]
Istnieją produkty, którym przypisuje się nadzwyczajne zdrowotne właściwości, ale są i takie, które obarczone zostały odpowiedzialnością za całe zło tego świata. Niegodziwa rola przypisana została szczególnemu białku, które znajduje się w wielu zbożach, głównie w pszenicy. Mowa o glutenie. Podsumowanie Jeśli podejrzewasz, że gluten może być [...]
[...] związane są niezliczone mity, przesądy i wykształcił się nawet system bliski wierzeniom religijnym. Wielokrotnie cytowałem błędne porady, uproszczenia i ewidentne kłamstwa, które spotyka się u bywalców siłowni. Kto opowiada podobne tezy? Zwykle człowiek, który chodzi na siłownię wiele lat, trenuje głównie biceps, triceps i klatkę piersiową, [...]
W Internecie można spotkać wiele artykułów dotyczących zamienników cukru. Jedni uważają, iż słodziki niesamowicie szkodzą zdrowiu, inni że powodują cukrzycę, jeszcze inni, że raka. Powszechnie spotyka się również tezę, iż utrudniają one odchudzanie się. Czy te twierdzenia są prawdziwe i na czym są oparte? Co zapamiętać i jak to zastosować? [...]
[...] Połączenie treningu, jak i diety, z dodatnim bilansem kalorycznym, jest podstawą budowania sylwetki. Jednak na sukces składa się jeszcze wiele innych, mniejszych czynników, które ułatwiają budowanie sylwetki, jak i trawienie. O czym należy pamiętać? Nie pij dużych ilości wody przed posiłkami - zbyt duża ilość wody może wypełnić żołądek, przez [...]
Sportowcy niejednokrotnie są poddawani ogromnym przeciążeniom, które mogą znacząco zaburzać wyniki badań. U ponad połowy badanych biegaczy po przebiegnięciu dystansu ponad 21 km stwierdzano krew w moczu (norma wynosi 0!) Najgorsze, iż dyscypliny kinetyczne, tj. bieganie, skoki z wysokości, uderzenia, mogą prowadzić do krwawień z przewodu [...]
[...] Wytwarza żółć, wspierając efektywne wchłanianie jelitowe składników odżywczych rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak witamina A. Wytwarza białko wiążące retinol 4 (RBP4), które dystrybuuje witaminę A, jako retinol, do tkanek obwodowych. Zawiera największą ilość witaminy A w organizmie, głównie w postaci estrów retinylowych w komórkach [...]
[...] u płci przeciwnej. Wbrew uparcie promowanym opiniom nadmierna ilość tłuszczu w ciele wcale nie jest atrakcyjna. W badaniach naukowych najwyższe noty uzyskiwały osoby, które miały nienaturalnie niską ilość tłuszczu podskórnego. Mężczyźni i kobiety preferowali nienaturalnie odtłuszczone kobiece sylwetki noszące zaledwie ~9,5 kg tłuszczu. [...]
[...] być przyjazna dla nas, powinna opierać się oczywiście na produktach nieprzetworzonych, abyśmy mogli odpowiednio odżywić organizm, ale jej elementem mogą być produkty, które nie należą do „czystych”. Warto jednak pamiętać, że dieta IIFYM niekoniecznie polega na tym, aby objadać się wysoce przetworzoną żywnością, bez obecności żywności [...]