[...] na słodycze), zmienny nastrój, łatwe wzruszanie się i wpadanie w złość, osłabienie, tkliwość piersi. Znane są Ci takie objawy każdego miesiąca? Jeśli należysz do 20% kobiet, które doświadczają silnego zespołu napięcia przedmiesiączkowego (PMS), zarówno Ty, jak i Twoje otoczenie, masz opisanych wyżej objawów już serdecznie dość. Jajka Podobnie, [...]
[...] do których w procesie wytworzenia używany był jakiś produkt pochodzenia zwierzęcego. Ponadto weganizm wiąże się często z różnymi przekonaniami moralnymi i etycznymi, które wykraczają poza jedzenie. Weganizm bywa mylony z wegetarianizmem, jednak warto podkreślić, że są różne odmiany diet opartych na roślinnej żywności. Część dopuszcza [...]
[...] powinniśmy zwrócić największą uwagę na preferencje indywidualne. Niektórzy czują się najlepiej wtedy, gdy deficyt kalorii jest bardzo mały. Istnieją jednak takie osoby, które przy takim rozwiązaniu albo nie potrafią w ogóle chudnąć, najczęściej wynika to z błędów w odmierzaniu wielkości porcji, albo wydaje im się, że proces trwa „w [...]
[...] aminokwasami zawierają bowiem szereg innych związków, których organizm nie jest w stanie sam wytwarzać i należy je spożywać na co dzień. Nie bez powodu produkty spożywcze, które dostarczają najwięcej białka, są też z reguły najdroższe. Najwyraźniej widać to po skali niedożywienia w słabo rozwiniętych krajach Afryki czy Azji. Na co wpływa [...]
Odżywka białkowa jest elementem diety, który jest typowo przeznaczony dla osób trenujących, aby uzupełnić niedobory protein w diecie. Osoby, które nie trenują, nie potrzebują takiej podaży białka, jak osoby, które regularnie trenują, stąd zazwyczaj to osoby aktywne korzystają z tego typu preparatów. Wsparcie dla masy mięśniowej Niestety w [...]
Białko z grochu jest ostatnio niezwykle popularnym dodatkiem dietetycznym w gronie osób trenujących, które bazują na produktach pochodzenia roślinnego. Naukowcy postanowili zbadać zagadnienie dotyczące efektu stosowania odżywki białkowej z grochu, w porównaniu do białka serwatkowego u sportowców uprawiających CrossFit. Białko grochu, czy tylko [...]
Nasze jelita są siedliskiem bilionów drobnych mikroorganizmów, które odgrywają kluczową rolę w tym, jak organizm przetwarza składniki odżywcze z pożywienia, które zjadasz. Są one także ważne dla zdrowia naszych jelit. Te organizmy nie tylko wpływają na to, co dzieje się w naszym przewodzie pokarmowym, ale także na układ odpornościowy. Ponadto [...]
[...] i funkcjonalne. Jeśli zastanawiamy się co podarować bliskiemu mężczyźnie, partnerowi, tacie, czy nawet koledze w pracy w tym wyjątkowym dniu, warto rozważyć zakup produktów, które wpłyną pozytywnie na samopoczucie, zdrowie i kondycję obdarowywanej osoby. Słodkiej upominki bez dodatku cukru Jeśli pragniemy do upominku dodać małe słodkie co nieco, [...]
[...] więc układu pokarmowego, a jej jakość jest na wysokim poziomie. Korzystając z odżywki białkowej możemy się kierować dodatkowo zawartością poszczególnych frakcji w składzie, które będą rzutowały na jakość komponentów, jak i ilość aminokwasów w produkcie. Ilość produktu białkowego powinna mieścić się w granicy 30-40 gram. Węglowodany - [...]
[...] polega na wejściu w deficyt energetyczny, sprawia, że nasze ciężko wypracowane mięśnie narażone są na wykorzystanie na potrzeby energetyczne, stanowiąc źródło aminokwasów, które to z kolei zostaną przekształcone na glukozę w wyniku specyficznych reakcji biochemicznych. Zwiększona podaż białka ma na celu dostarczenie nadmiaru aminokwasów, które [...]
Ryż jest jedną z najpopularniejszych form węglowodanów jedzonych na świecie. W krajach azjatyckich ryż jest podstawą wielu potraw. W Stanach Zjednoczonych i Europie większość ludzi spożywa biały ryż, który nie jest uważany za szczególnie pożywny. Biały ryż ma niewielką ilość minerałów, witamin i błonnika, który ma za zadanie spowolnić wzrost [...]
[...] zdrowotnej naszego ciała. Problem z sercem, naczyniami krwionośnymi, hormonami, niedoborem elektrolitów czy zaburzoną czynnością pracy nerek to tylko kilka czynników, które mają wpływ na ciśnienie. Jak prawidłowo wykonać badanie? Po wstaniu z łóżka wypij szklankę wody i po około 30 minutach standardowych czynności poranka, usiądź, uspokój [...]
[...] wiele więcej produktów (w tym produkty mocno przetworzone), niż znajduje się na Twojej liście zakupów. Bycie głodnym sprawia, że jesteś bardziej podatny na zakup artykułów, które powinieneś ominąć. Tworząc listę zakupów, zastanów się, jakie produkty będą potrzebne do przygotowania pełnowartościowych posiłków i zdrowych przekąsek. Zbilansowany [...]
[...] cieszą się popularnością ze względu na swoją chrupkość, lekkość i łatwość zastosowania. Jednak istnieje kilka różnic, zarówno pod względem smaku, jak i wartości odżywczej, które warto poznać przed podjęciem decyzji. Podsumowanie Wybór między waflami ryżowymi a kukurydzianymi zależy od osobistych preferencji smakowych, ewentualnych ograniczeń [...]
[...] się mieszanki surowego jaja, jako formę szybkostrawnego białka w okresie okołotreningowym, ale i nie tylko. Traktowali oni tego typu szejk jako znakomite źródło białka, które w jaju jest wzorcowe pod kątem profilu aminokwasów. Czasem mity przenoszące się choćby z filmów akcji jak Rocky sprawiały, że tego typu koktajlom przypisywano moc soku [...]
[...] racji. Owoce, mimo że zawierają w sobie fruktozę (cukier), która jest uważana za wszelkie zło przez naukowców, posiadają również cenne dla organizmu witaminy: A, C i E, które chronią ciało przed nowotworami i starzeniem się organizmu. Grejpfrut Jedyną wadą tego owocu jest to, że ma gorzki smak i dlatego lubiany jest przez naprawdę niewielu. [...]
Dla osób redukujących utrata wagi to ogromny sukces. A raczej połowa sukcesu, bo wyzwaniem jest jeszcze jej utrzymanie. Badania wykazują, że tylko 20% redukujących 10% lub więcej masy ciała, utrzymuje nową wagę maksymalnie przez rok. Brzmi to dość ponuro. Podsumowanie Utrata wagi to spore wyzwanie, ale wydaje się, że jej utrzymanie jest jeszcze [...]
[...] fizjologiczne stężenia IGF-1 nie mają wpływu na syntezę tłuszczów lub lipolizę. IGF-1 może oddziaływać tylko w bardzo wysokich stężeniach (ponadfizjologicznych), które mają wpływ na transport glukozy przez receptory. Istnieją 2 główne szlaki odpowiedzialne za transport glukozy do wnętrza komórek: zależny od insuliny (jest związany z [...]
Dynia dostarcza nie tylko walorów smakowych, ale i wielu cennych wartości odżywczych. Wartościowy jest zarówno jej miąższ, jak i nasiona, czyli nic innego, jak powszechnie znane pestki dyni. To właśnie pestki dyni są jednym z najlepszych źródeł cynku. Czy warto włączyć pestki dyni do swojego menu? I co możemy zyskać spożywając je regularnie? [...]
Wzdęcia, zwiększony apetyt, płacz, przeplatający się ze śmiechem. Jeśli jesteś jedną z 90 procent kobiet, które cierpią na zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS), prawdopodobnie znasz te objawy aż za dobrze i desperacko poszukujesz ulgi. Za nasilonymi objawami PMS może stać stres, przemęczenie, a także rodzinna historia depresji. Jednak również [...]