SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

kapusta kiszona

  • Jedz kiszoną kapustę nawet, jeśli jej nie lubisz!

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Kiszona kapusta to jeden z najbardziej wartościowych produktów, który powinien znaleźć się w twojej diecie, a prawdopodobnie go nie jesz. W dzisiejszym artykule dowiesz się, dlaczego kiszona kapusta jest tak zdrowa i ważne, by znalazła się w twoim menu. Wprowadzaj stopniowo Kapusta kiszona to bogate źródło probiotyków i prebiotyków. Z tego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6770 Data: 2018-05-29 17:08:02
  • Fermentowane produkty - czy trzeba je jeść?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jednym ze sposobów wspierania zdrowia jelit jest spożywanie produktów bogatych w probiotyki. Sugeruje się wówczas zwykle, żeby jeść jogurty, kiszonki itp. Jednak warto poznać i inne produkty, które mogą wesprzeć zdrowie Twoich jelit. Uwaga! Fermentowane produkty możesz spożywać codziennie, ale pamiętaj, że jeśli do tej pory tego nie robiłeś i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 712 Data: 2024-02-09 16:00:37
  • Borelioza - dieta przy boreliozie. Przykładowy jadłospis

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W roku 2017 dużo mówiono o tej chorobie oraz chorobach odkleszczowych w social mediach. Można było przeczytać wiele sprzecznych wypowiedzi lekarzy, a także samych chorych. Niestety, lekceważenie objawów oraz przekładanie wizyty u lekarza powoduje, że choroba rozwija się szybko i dotyka wielu narządów. Organizm chorego cierpi równolegle na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 24502 Data: 2018-01-12 10:47:27
  • Czym różnią się prebiotyki od probiotyków?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] cebula topinambur jabłka por rośliny strączkowe. Podsumowanie Zadbaj o to, by w Twojej diecie obecne były zarówno produkty o działaniu probiotycznym (takie, jak i kiszona kapusta, dobrej jakości jogurt), jak również produkty o działaniu prebiotycznym (takie, jak jabłka, płatki owsiane, cebula, banany, warzywa strączkowe). W okresach obniżonej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1457 Data: 2020-01-27 10:10:38
  • Dieta eliminacyjna, która może odmienić Twoje życie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Coraz częściej słyszymy o eliminacjach produktów żywnościowych. Czym jest dieta eliminacyjna? W czym może nam pomóc i kiedy ją stosować? Kiedy takie rozwiązania przynoszą korzyści, a kiedy są zagrożeniem? Jeśli interesuje Cię to zagadnienie, to właśnie dla Ciebie jest ten artykuł. Podsumowanie Należy pamiętać, że każda eliminacja powinna być [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5244 Data: 2018-03-01 10:36:20
  • Łuszczycowe zapalenie stawów jest chorobą, która polega na przewlekłym zapaleniu stawów towarzyszącemu chorobie skórnej. Choroba ma różnorodny przebieg - od postaci łagodnych (które występują najczęściej) do ciężkich, które prowadzą do uszkodzenia stawów i ich niesprawności. Aloes Żele z dodatkiem aloesu są jednym z najbardziej znanych dodatków, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3071 Data: 2020-08-27 11:07:55
  • [...] pieczony z młodymi ziemniakami i surówka z marchewki i kiszonej kapusty dorsz świeży filet bez skóry 200 g olej rzepakowy 5 g ziemniaki młode 300 g koperek 4 g marchew 90 g kapusta kiszona 150 g oliwa z oliwek 15 g Deser: placki budyniowe z bananem i mango jogurt naturalny 125 g masło orzechowe 30 g mąka pełnoziarnista 30 g jajko 1 szt. budyń [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1320 Data: 2022-07-07 17:21:53
  • Kiedy za oknem deszcz, wiatr, to i w naszej głowie częściej smutek, złość czy chandra. Prawda jest taka, że na nasz nastrój wpływa nie tylko pogoda, ale cały szereg różnych czynników. Chemia mózgu i hormony także mają wpływ. Weźmy na przykład serotoninę - malutki związek chemiczny odpowiedzialny w dużej mierze za nasz nastrój. Podsumowanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4548 Data: 2020-03-01 18:51:55
  • O znaczeniu bakterii jelitowych mówi się w dzisiejszych czasach coraz więcej. Bakterie przestają kojarzyć się jedynie z chorobotwórczymi patogenami. Dobre bakterie zasiedlające nasze jelita oferują szereg korzyści zdrowotnych, wspomagają funkcjonowanie układu pokarmowego i wzmacniają układ odpornościowy. Jak się okazuje, mogą również pomóc Ci [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3203 Data: 2020-03-29 13:19:20
  • Co się dzieje z jelitami, gdy jem za dużo fast foodów?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Z pewnością każdy słyszał o negatywnych skutkach spożywania żywności typu fast food. Wysoka kaloryczność, duża zawartość soli, cukru, niezdrowych tłuszczy nie ma pozytywnego wpływu ani na naszą sylwetkę, ani zdrowie w szerokim tego słowa znaczeniu. Taki styl odżywiania sprzyja nadwadze, otyłości, cukrzycy typu 2, chorobom serca, a nawet [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 514 Data: 2023-04-02 20:22:34
  • Który jogurt najzdrowszy? Jakie jogurty wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Istnieje wiele dość ważnych powodów, by dodać do swojej diety naturalne jogurty bez dodatku cukru. Po pierwsze, jest to dobre źródło białka i wapnia. Co prawda, można pozyskać białko i z innych produktów mlecznych, to jednak jogurty mają przewagę w postaci bakterii probiotycznych przyjaznych dla naszych jelit. Podsumowanie Jeżeli zjadasz jogurt w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4370 Data: 2019-02-04 13:08:16
  • [...] bakterie probiotyczne ze sfermentowanej żywności! Jogurt to tylko jedna opcja. Możesz sięgnąć również po kefir, tempeh, miso lub sfermentowane warzywa, takie jak kiszona kapusta. Kisić można jednak nie tylko kapustę, ale również ogórki, buraki, marchew, kalafior czy dynię. Możesz stworzyć własne fermentowane warzywa w domu, korzystając z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5609 Data: 2018-09-18 18:10:35
  • [...] i kiszone ogórki. Czy wiesz, że można kisić również inne warzywa? W rzeczywistości prawie każde warzywo może być ukiszone (poddane fermentacji), chociaż warzywa inne, niż kapusta i ogórki, są trudne do znalezienia w sklepach. Biorąc pod uwagę korzyści zdrowotne, jakie wiążą się z jedzeniem kiszonek, warto rozważyć fermentację własną. Teraz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2926 Data: 2018-07-18 15:48:28
  • [...] Kimchi Jedzenie kimchi daje mnóstwo korzyści metabolicznych. Spożywanie sfermentowanej kapusty poprawia poziom cukru we krwi, ciśnienie krwi oraz utratę masy ciała. Kiszona kapusta Kiszona kapusta to bogaty w błonnik, niskokaloryczny i pożywny dodatek do wielu dań. Do tradycyjnego kiszenia potrzebna jest woda, sól i poszatkowana kapusta. Jej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1185 Data: 2022-01-19 12:28:15
  • Czego brakuje w wegańskiej diecie? Część 12 – Witamina K2

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] problem, istnieje jedynie niewielka liczba produktów wegańskich, dostarczających witaminę K2. Niewielkim uzupełnieniem wegańskiej diety w menachinony może być kwaszona kapusta, zawierająca ok. 5 mcg witaminy K2 na 100 g. Spośród innych kiszonych warzyw jako o dietetycznym źródle witaminy K2, możemy mówić jedynie o fermentowanej soi. Otóż [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 346 Data: 2023-06-10 18:30:22
  • [...] nie będzie wiadomo więcej, najlepiej jest jeść więcej pokarmów bogatych w probiotyki, takich jak jogurty i sfermentowane pokarmy, takie jak: tempeh, kefir, miso, kiszona kapusta. Oczyść swoją dietę ograniczając cukier, aby nie pobudzać wzrostu bakterii jelitowych, które wzmagają nasz apetyt na słodycze. Źródła: The Washington Post. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2406 Data: 2019-05-02 13:44:56
  • Odpowiednie wypróżnianie jest istotne dla zachowania zdrowia, ale też komfortu w ciągu dnia. Nie ma nic gorszego niż cierpienie z powodu częstych zaparć lub biegunek. Bóle brzucha, uczucie ciężkości, dyskomfort. Co zrobić, by tego uniknąć? Co zrobić, by nie mieć problemów z wypróżnianiem się? Podsumowanie Wprowadzenie zaproponowanych rozwiązań [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8459 Data: 2018-07-12 12:48:02
  • Nasze jelita są siedliskiem bilionów drobnych mikroorganizmów, które odgrywają kluczową rolę w tym, jak organizm przetwarza składniki odżywcze z pożywienia, które zjadasz. Są one także ważne dla zdrowia naszych jelit. Te organizmy nie tylko wpływają na to, co dzieje się w naszym przewodzie pokarmowym, ale także na układ odpornościowy. Ponadto [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6878 Data: 2020-08-13 23:00:56
  • Bóle głowy często kojarzą się ze spożyciem zbyt dużej ilości alkoholu. Nie zawsze są jednak związane ze skutkami imprezy. Zawsze są natomiast nieprzyjemne. Szacuje się, że około połowa dorosłych osób na całym świecie odczuwała przynajmniej raz ból głowy w ciągu ostatniego roku, a 30% osób uważa, że cierpiała na migrenę. Przetworzone mięso Badania [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6706 Data: 2019-10-19 19:01:01
  • Sezon jesienno-zimowy to czas, w którym chorujemy dużo częściej, niż zwykle. Katar, kaszel, bóle zatok, osłabienie – zastanawiasz się, czy możesz zrobić coś, by tego uniknąć? Nie ma suplementu, który zagwarantuje, że na pewno nie zachorujesz, jednak są takie, które mogą znacząco wpłynąć na wzmocnienie Twojej odporności i zmniejszyć ryzyko rozwoju [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6048 Data: 2019-11-24 14:15:53