SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

jak spożywać cynk

  • Budujemy formę na diecie wegańskiej - Białko

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jeszcze kilka lat wstecz o dietach wegańskich w sporcie było całkiem cicho. Oczywiście nie są one żadną nowością. Praktykuje się je praktycznie od zarania istnienia ludzkości. To jednak ostatnie wynalazki technologiczne, a zwłaszcza pojawienie się mediów społecznościowych, a co za tym idzie łatwość dostępu do informacji, spowodowała dosłownie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2114 Data: 2021-01-26 19:05:21
  • Dieta roślinna zyskuje coraz większe grono zwolenników. Produkty są bogate w składniki odżywcze, takie, których nie znajdziemy w pokarmach pochodzenia zwierzęcego. Modna staje się całkowita rezygnacja z produktów odzwierzęcych i przejście na wegetarianizm. Zainteresowanie weganizmem zaczęło wzrastać pod koniec 2010 roku i od tego czasu nieustannie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2017 Data: 2018-11-09 10:01:00
  • Ziemniaki czy bataty? Porównanie okiem dietetyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jeszcze do niedawna ziemniaki w diecie były uważane za zło, z uwagi na wysoki indeks glikemiczny. Cały czas staramy się jednak przekazać, że IG nie ma większego wpływu na jakość produktu, a warzywa te są bardzo dobrym źródłem węglowodanów. Jak w takim razie przedstawia się ich porównanie względem uważanych za dużo lepsze jakościowo bataty? W [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 16032 Data: 2017-09-13 10:41:25
  • Wołowina vs. drób - porównanie okiem dietetyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] chcącej kształtować swoją sylwetkę. Z drugiej strony zaobserwować można, że w zdecydowanej większości diet dominuje drób, a dokładnie pierś z kurczaka. Z czego to wynika i jak dalece powyższe poglądy są prawdziwe? Przeanalizujmy szczegółowo te dwa rodzaje mięs i zastanówmy się, które rzeczywiście warto spożywać częściej. Drób – co to takiego? [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7417 Data: 2017-09-14 10:30:46
  • Ile kalorii ma awokado? Wartość odżywcza awokado

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Awokado, znane również jako gruszka aligatora lub owoc maślany, jest w rzeczywistości rodzajem jagody, rosnącej w ciepłym klimacie. Skąd takie nazwy? Niektóre gatunki awokado mają kształt podobny do gruszki a skórkę pokrytą różnymi "guzkami", które nieco przypominają skórę aligatora. Ta potoczna nazwa jest bardzo adekwatna do wyglądu awokado. Owoc [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 799 Data: 2023-03-01 14:34:54
  • [...] że twoja dieta jest dobrze zbilansowana i zawiera wystarczającą ilość kalorii i białka. Oczywiście potrzebna jest zbilansowana dieta, niezależnie od tego, czy jesz głównie rośliny, czy dietę zawierającą zarówno żywność roślinną, jak i zwierzęcą. Różnica polega jedynie na tym, że dieta oparta na samych warzywach jest trudniejsza do zbilansowania.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2810 Data: 2018-07-22 08:28:41
  • Jaką kaszę najlepiej wybrać? Jaka kasza jest najzdrowsza

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] związanych z układem pokarmowym. Zawiera substancje fenolowe (rutyna, katechina i 3-flawonol) i jest silnym przeciwutleniaczem. Do kasz zaliczamy jeszcze pseudozboża takie jak komosa ryżowa czy amarantus, który wyróżnia się na tle innych nasion zbożowych niezwykle dużą zawartością łatwo przyswajalnego żelaza, nie zawiera glutenu i posiada sporo [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4410 Data: 2018-04-03 10:32:44
  • Dla wielu substancji odżywczych, w tym cynku, wyznaczone zostały nie tylko zalecane dzienne ilości, jakie powinniśmy dostarczać, ale również górne tolerowane zakresy poziomu spożycia. Mimo że z pewnymi nadmiarami tych związków organizm zdrowy poradzi sobie, po prostu je wydalając, to najczęściej trzymanie się zaleceń producenta danego preparatu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3685 Data: 2021-07-24 10:25:19
  • Czy warto jeść krewetki? Czy krewetki są zdrowe?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] azjatyckiej krewetki to podstawowy składnik zup, a smażone krewetki mają swoich zwolenników w Ameryce Północnej. Również w Europie krewetki są składnikiem wielu dań, takich jak hiszpańska Paella de Marisco, włoskie Cacciucco czy portugalska Caldeirada. Jednak czy krewetki są zdrowe i czy warto je jeść? Krewetki hodowlane stanowią 55% całkowitej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1748 Data: 2023-02-09 11:12:16
  • Co cennego dla zdrowia znajduje się w ciemnej czekoladzie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] powodów, dla których warto cieszyć się jej smakiem.  Inne badania wykazały, że spożywanie ciemnej czekolady skutecznie obniża poziom innych markerów stanu zapalnego, takich jak interleukina-6 (IL-6) i bardzo wrażliwe białko C-reaktywne (hs-CRP), u osób ze schorzeniami, o których wiadomo, że zwiększają stan zapalny w organizmie, jak osoby z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 609 Data: 2023-12-18 15:22:14
  • Czy dieta roślinna jest bardziej sycąca?

    Artykuł
    Diety i odżywianie

    Po dietę roślinną najczęściej sięga się z dwóch głównych powodów. Pierwszym jest przekonanie o tym, że spożywanie produktów roślinnych pomoże chronić zwierzęta i naszą planetę. Drugi związany jest z troską o stan własnego zdrowia.  Na temat tego, czy oba pomysły są słuszne, napisano już tomy książek, dlatego teraz nie będziemy się zajmować tymi [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 944 Data: 2021-08-03 16:27:00
  • Objawy niedoboru białka w diecie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] potrzebują białka. W dzisiejszym świecie bardzo łatwo o węglowodany, zwłaszcza te mocno przetworzone i produkty bogate w cukier. Gdy nie zwracamy większej uwagi na to, jak się odżywiamy, zaskakująco łatwo doprowadzimy do niedoborów białka w organizmie. Podsumowanie Niedobory białka w diecie mogą przyczyniać się do szeregu konsekwencji, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15484 Data: 2018-03-27 10:36:36
  • [...] tej witaminy mają cytrusy, kiwi, truskawki, porzeczki. Ale istnieje jeszcze jeden tropikalny owoc, który jest jej wyjątkowym źródłem. Chodzi o owoc aceroli, znany również jako wiśnia z Barbados. 100 g świeżych wiśni aceroli (około jednej filiżanki) zawiera: 32 kalorie 0,5 g białka 8 g węglowodanów 1 g błonnika 1680 mg witaminy C (1800% [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1532 Data: 2020-10-27 08:39:15
  • Odpowiednie wypróżnianie jest istotne dla zachowania zdrowia, ale też komfortu w ciągu dnia. Nie ma nic gorszego niż cierpienie z powodu częstych zaparć lub biegunek. Bóle brzucha, uczucie ciężkości, dyskomfort. Co zrobić, by tego uniknąć? Co zrobić, by nie mieć problemów z wypróżnianiem się? Podsumowanie Wprowadzenie zaproponowanych rozwiązań [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8723 Data: 2018-07-12 12:48:02
  • Jackfruit - owoc jako substytut mięsa

    Artykuł
    Diety i odżywianie

    Zarówno wegetarianie, weganie, jak i osoby chcące wprowadzić do swojej diety więcej produktów roślinnych, szukają sposobów na dodanie do swojej diety substytutów mięsa. Problem jest jednak taki, że wiele z nich jest mocno przetworzona. Jedyną radą jest dokładne czytanie etykiet, żeby móc wybrać produkty o jak najmniejszej ilości zbędnych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1326 Data: 2021-10-15 09:54:11
  • Wiele źródeł naukowych porównuje białko konopne pod względem jakości, do białka zawartego w jajach i soi. Jednak niska zawartość lizyny sprawia, że białko konopne nieco odstaje od swoich konkurentów. Białko konopne jest jednak dobrym rozwiązaniem dla alergików, osób preferujących produkty mało przetworzone, które są dość wrażliwe na dodatki [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4282 Data: 2020-06-19 13:49:57
  • Fermentowane produkty - czy trzeba je jeść?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jednym ze sposobów wspierania zdrowia jelit jest spożywanie produktów bogatych w probiotyki. Sugeruje się wówczas zwykle, żeby jeść jogurty, kiszonki itp. Jednak warto poznać i inne produkty, które mogą wesprzeć zdrowie Twoich jelit. Uwaga! Fermentowane produkty możesz spożywać codziennie, ale pamiętaj, że jeśli do tej pory tego nie robiłeś i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 814 Data: 2024-02-09 16:00:37
  • Historia czekolady sięga prawdopodobnie już czasów Majów, którzy jako pierwsi zaczęli uprawiać kakao (kakaowiec właściwy) i spożywać w formie napoju nazywanego „pokarmem bogów”. Pierwszym Europejczykiem, który spotkał ziarna kakaowca, był Krzysztof Kolumb. Odkrycie Nowego Świata wraz z jego nieznanymi dotąd zasobami i bogactwami zapoczątkowało w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1554 Data: 2021-01-31 08:02:13
  • Czy kurczak z rożna jest zdrowy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Kurczak z rożna wydaje się niezłym wyborem, w przypadku braku czasu na ugotowanie obiadu. Dostępny jest w wielu barach, budkach z jedzeniem, a nawet w marketach. Pachnące, dobrze przyprawione z chrupiącą skórką i dość niedrogie całe kurczaki mogą być świetnym pomysłem na obiad. Pytanie brzmi, czy kurczak z rożna to zdrowy wybór? Zalety spożywania [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3871 Data: 2022-12-02 10:31:57
  • Serca, żołądki i wątróbka - czy podroby są zdrowe? 

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] wieprzowemu i wołowemu, czy filetom drobiowym. Prawdopodobnie jest tak od momentu, w którym sieci fast-foodowe rozpoczęły globalną ekspansję i chcąc utrzymać jednolitą jakość w każdej pojedynczej restauracji, sięgnęły po produkty łatwiejsze do przygotowania, aniżeli serca, żołądki czy wątróbki. Czy warto jeść podroby? Podroby poprzerastane [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1312 Data: 2022-05-31 17:36:32