Dietetycy często przekonują nas, że rozpoczęcie dnia od porządnego posiłku ma ogromne znaczenie dla samopoczucia, zdrowia oraz estetycznej sylwetki. Mają na myśli zrównoważone śniadanie złożone z solidnej porcji węglowodanów. Przez lata powtarzano, żeby w miarę upływu dnia stopniowo zmniejszać ilość węglowodanów w posiłkach. Podsumowanie Warto [...]
[...] kontekście, jednak największy nacisk położono na ich rolę w budowaniu masy i siły mięśniowej, a także odchudzaniu. Zapoznając się z treścią poradnika, dowiesz się, w jaki sposób białko wspiera anabolizm organizmu, jak przyczynia się do regeneracji mięśni zmęczonych po treningu, w jakich ilości i porach powinno się je spożywać, ile ma [...]
[...] cola? Co pomoże promowanie zdrowej żywności, jeśli większość ludzi świadomie wybiera złe produkty, wywołujące otyłość, cukrzycę, nowotwory? Hipokalcemię definiuje się jako stężenie wapnia całkowitego w surowicy poniżej wartości prawidłowych dla płci i wieku. Ostra, objawowa hipokalcemia stanowi stan zagrożenia życia. Picie Coli wywołuje [...]
[...] Jak ćwiczyć? Jak jeść? Jak żyć? Fit Poradnik dla ćwiczących w domu! SPIS TREŚCI Trening Trening całego ciała Progresja objętości treningowej w warunkach domowych Myo-Reps jako sposób wykonywania treningów w warunkach domowych Trening dzielony w układzie Wypychania/Przyciągania/Nogi - Push/Pull/Legs Odżywianie Kalorie Białko Tłuszcze [...]
[...] wystarczającą ilość węglowodanów dla sportowców, którzy podejmują intensywne treningi, może być wskazane wybieranie żywności o niskiej zawartości błonnika. Żywność, taka jak: ryż, makaron i gryka, zawiera mniej błonnika, niż owies, soczewica, fasola i pieczywo pełnoziarniste, a usunięcie skóry z bulw i warzyw korzeniowych zmniejsza zawartość [...]
[...] drugim miejscu uplasowała się dieta dostarczająca 70% tłuszczów i 30% protein. Silnie zwiększyła masę ciała, bo tłuszcze są niesamowicie tuczącym składnikiem diety. No więc jak ma się to stwierdzenie, do poprzedniej tabelki? Otóż wcześniej zwierzęta miały do dyspozycji tylko 55% protein i 45% tłuszczów, w momencie, gdy podaż białka znacząco [...]
[...] w walce z objawami tzw. grypy keto. Nazywany jest tak okres występujący zwykle parę dni po rozpoczęciu diety, w których organizm próbuje się przystosować do nowych warunków, jakim jest pojawienie się ketozy. Keto-grypa może sprawiać, że ludzie odczuwają mdłości, są osłabieni, rozdrażnieni i bardzo, ale to bardzo, czują potrzebę zjedzenia cukru. [...]
[...] glikogen wątrobowy (regulacja stężenia glukozy we krwi, kluczowa do przetrwania), może zostać spożytkowana w wątrobie => CO2, może zostać spożytkowana w mięśniach (jako glikogen mięśniowy; spichrzenie glukozy w postaci materiału zapasowego), może zostać spożytkowana w mięśniach (jako źródło energii w przemianach tlenowych; podobnie, jak [...]
[...] o wyższej cenie, które mają większą wartość dla człowieka (np. dlatego tak drogie są białka serwatkowe, szczególnie izolaty i hydrolizaty). Również wysoką cenę mają dobrej jakości ryby, wołowina itd. Bardzo dużo trzeba zapłacić za dobrej jakości szynkę czy kiełbasę, równie drogie są parówki nie zawierające niechcianych dodatków (np. MOM). Webb [...]
Do tej pory wiedzieliśmy, iż wrażliwość insulinową może poprawić podawanie kwasów tłuszczowych Omega-3, co tłumi reakcję zapalną i zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę. Na insulinę uwrażliwia odpowiednio intensywny i długi trening aerobowy, interwałowy czy siłowy, także suplementacja witaminą D. W Polsce jest niesłychanie ważna jesienią, zimą i [...]
[...] kg mężczyzny jest przechowywanych ok. 120 g kreatyny, w tym 95% w mięśniach szkieletowych. Może ulec zwiększeniu do ok. 160 g np. wskutek podawania suplementu diety takiego, jak monohydrat czy też jabłczan kreatyny. Całkowita kreatyna (TCr) w organizmie występuje, jako: kreatyna wolna (Fcr), oraz fosfokreatyna (PCr). 60% całkowitej kreatyny [...]
[...] z czasem pojawiają się problemy zdrowotne. Dlatego tak wielkim zagrożeniem są batoniki, czekolady, pokarmy fast food, lody – łącznie spotyka się tam cukier i kiepskiej jakości tłuszcze. Nadmiar tłuszczów i węglowodanów w diecie często przyczynia się do rozwoju insulinooporności, zespołu metabolicznego, otyłości, cukrzycy, wzrostu stanu [...]
[...] białka – 1 g protein / kg m.c., grupa kontrolna CP 35% białka – 2,3 g protein / kg m.c., grupa wysokich protein, HP Sportowcy przez okres 4 tygodni badań trenowali tak samo, jak przed eksperymentem. Wyniki? całkowita masa ciała – w grupie niskich protein zmniejszyła się o 3±0,4 kg w grupie wysokich protein o 1,5±0,3 kg, sucha masa ciała [...]
To jedno z najczęściej zadawanych mi pytań. Wiele osób poszukuje dróg na skróty przed egzaminem rocznym z WF (w wojsku), przed egzaminem do szkoły oficerskiej, podoficerskiej, przed egzaminami do jednostek specjalnych (NIL, FORMOZA, GROM, JSK), przy zaliczeniach na różnego rodzaju szkoleniach, przy zawodach biegowych, pływackich, nordic walking, [...]
[...] insuliną, narkotykami, diuretykami, alkoholem itd.). Przykry jest fakt, iż żadna z osób sięgających po badanie Victor W. Zhonga i wsp, nie zadała sobie trudu, by odkryć, jakie intencje miał autor i kto sponsorował te obserwacje. Liczne, inne badania wcale nie wskazują, by cholesterol zawarty w pokarmie miał istotne znaczenie dla zdrowia (i [...]
[...] różne informacje. W zależności od aktywności można przyjąć, że warto spożywać 1,6 - 2,3 g białka na każdy kilogram masy ciała. Oczywiście takie wartości warto przyjąć jako wyjściowe, i obserwować zmiany zachodzące w sylwetce. Już wiesz, że częste odczuwanie głodu czy brak efektów treningowych może wynikać ze zbyt małej ilości białka. Z [...]
[...] alkoholu nieprawdopodobne zyski, liczone w miliardach złotych, a z drugiej strony kolejne miliardy wydaje się na likwidację skutków nadużywania alkoholu. Brak tu logiki. A jak jest z wpływem alkoholu na regenerację i przyrosty u kulturystów? 1,09 g etanolu / kg beztłuszczowej masy nie musi mieć dużego wpływu na regenerację u pań! W badaniach [...]
[...] sobie także solidnych dawek np. sacharozy, glukozy czy fruktozy. Na razie brakuje na ten temat pewnych danych, dlatego sugeruję daleko idącą ostrożność - niezależnie z jaką "słodką pokusą" mamy do czynienia. Referencje: Dr Mahshid Dehghan, „Associations of fats and carbohydrate intake with cardiovascular disease and mortality in 18 [...]
[...] w sekundach) - 23,6 skłony tułowia w przód w ciągu 2 minut (ilość powtórzeń) - 70 biegowy test siłowy (czas mierzony w sekundach) - 47 pływanie pod wodą na odległość jako dyscyplina obowiązkowa (odcinek mierzony w metrach) - 20. Źródło: "Normy dla JWK" Szczegóły na temat wykonania tych konkurencji znajdują się na stronie JWK Uginanie [...]
[...] są porady wzięte rzekomo z „medycyny ludowej” z różnych egzotycznych zakątków świata, tj. leczenie raka witaminą C, sodą oczyszczoną, detoksykacja warzywami i owocami (jakby metale ciężkie zalegające w ustroju człowieka przez 50 lat dało się tak usunąć. Przykładowo kadm zalega w organizmie od 10 do 40 lat – taki ma czas połowicznego zaniku; [...]