[...] po treningu następuje wzmożony stan anabolizmu, co wymusza pewne działania dietetyczne, byśmy konstruowali jadłospisy tak, aby nie zabrakło nam składników budulcowych, jak i energetycznych. Wykorzystanie mieszanki treningu oporowego, szklanki mleka i leucyny daje najlepsze rezultaty w przyroście masy mięśniowej, czego dowodzą naukowcy z [...]
Dwudziestodziewięcioletnia Massy Arias, znana również jako MankoFit, pochodzi z Dominikany, acz obecnie zamieszkuje Stany Zjednoczone. Jeszcze siedem lat temu tkwiła w związku, w którym była narażona na przemoc domową i który zniszczył ją psychicznie. Po jego zakończeniu zamknęła się w mieszkaniu, przestała jeść, strasznie schudła i wyleciało jej [...]
[...] się z opiniami, że białka roślinne są tymi niepełnowartościowymi. Jednak, gdy zestawimy je wraz z białkami zwierzęcymi, aminogramy poszczególnych grup białek uzupełniają się, a ich wartość dla naszego organizmu rośnie. Oznacza to, że bez problemu możemy łączyć proteiny pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, jak i czerpać z nich pełnię korzyści.
[...] w sportach wytrzymałościowych, sportach walki i w dyscyplinach, które niekoniecznie powiązane są z siłą naszych mięśni. Co więcej, suplementacja kreatyną jest bezpieczna, jak i wysoce efektywna. Sprawia to, że każdy cykl suplementacyjny opiera się na produktach z dodatkiem kreatyny, stanowiąc dla nich bazę. Z czego powstaje kreatyna? Jak [...]
[...] insulinooporność. Do jej oceny służą skomplikowane metody diagnostyczne bezpośrednie (np. klamra metaboliczna, test supresji endogennej insuliny, test tolerancji insuliny), jak i pośrednie np. HOMA-IR, współczynnik insulinemia/glikemia itd. Najczęstszym powodem insulinooporności jest zgromadzenie tłuszczu wokół narządów wewnętrznych. Wystarczy [...]
[...] się na tego typu ruch, musimy mieć pewność, że środek ten nie zawiera znacznych ilości antyoksydantów, które to mogą utrudnić proces budowy masy mięśniowej. Podobnie, jak wysoka zawartość witaminy C lub E może przyczynić się do ograniczenia przyrostów, tak też wysoka zawartość kwasów omega 3 nie będzie sprzyjała wykorzystaniu w okresie [...]
[...] eksperyment, który pokazuje, dlaczego ludzie nie potrafią wybierać zdrowych produktów żywnościowych. Niniejsze badanie jest pierwszym, w którym eksperymentalnie zbadano, w jaki sposób konsumenci definiują zdrowe i zrównoważone wybory żywieniowe, w porównaniu z normalnymi wyborami i porównują z zaleceniami żywieniowymi. Zastosowano obszerny [...]
Bez względu na to, jakim systemem treningowym ćwiczysz, istnieje kilka ruchów, które koniecznie powinny się w nim znajdować. To, czy trening siłowy spełniać będzie przesłanki efektywnego, zawarte jest w 7 poniższych ćwiczeniach. Sprawdź, czy Twój plan treningowy uwzględnia je w swojej rozpisce i jakie korzyści otrzymasz z ich stosowania. Dipsy [...]
[...] typu II, zmniejsza śmiertelność ze wszystkich przyczyn, zwiększa funkcje poznawcze i poprawia funkcjonowanie (np. dotyczy to pacjentów z chorobą zwyrodnieniową stawów). Ale jak faktycznie działają restrykcje kaloryczne? Teoria Davida Sinclaira Istnieje na ten temat wiele teorii. David Sinclair stworzył teorię starzenia się. Uważa, iż restrykcje [...]
[...] skrobiowej (CMC) i ze znacznym spadkiem lipidów związanych z zewnętrzną częścią ziaren skrobi (HPMC). Podsumowanie Chleb może utuczyć, dostarczany w nadmiarze, tak samo, jak wszystkie źródła węglowodanów. Nie należy go piętnować, to dawka czyni truciznę lub lek. Z pewnością godne odradzenia są wszelkie chleby mające bardzo długą listę [...]
Kategoria open podczas zawodów, zawsze jest główną atrakcją dla fanów kulturystyki. Od jakiegoś czasu duże zainteresowanie wzbudza też kategoria classic physique, która skupia się nie na ekstremalnej muskulaturze, a bardziej na pełnej i proporcjonalnej budowie ciała, przypominającej kulturystów z czasów złotej ery kulturystyki. Najlepsi zawodnicy [...]
Patrick Moore jest niezwykle obiecującym kulturystą. W zeszłym roku zadebiutował na Mr. Olympia i zajął wysokie jak na pierwszy raz, dziesiąte miejsce. Wyglądał wówczas naprawdę fenomenalnie i został zauważony przez wiele osób. Chociaż już wcześniej miał kilka dobrych występów przed Olympią, to dopiero w Vegas naprawdę się wyróżniał. Teraz [...]
Tłuste ryby znane są z tego, że są zdrowe, gdyż zawierają potrzebne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu kwasy tłuszczowe, obniżają ryzyko chorób serca, poprawiają zdolności umysłowe, chronią przed nowotworami, reumatoidalnym zapaleniem stawów i wiele innych. Podsumowanie Jedzenie tłustych ryb to bardzo dobra opcja dla osób chcących [...]
[...] z kłamstwami na temat węglowodanów, napisano: „Ogólnie wszystkie rodzaje chleba mają podobny długoterminowy wpływ na zdrowie. Wysokoprzetworzone produkty zbożowe, takie jak biały chleb, są często wzbogacane witaminami i minerałami, więc jedyną zauważalną różnicą jest zazwyczaj wyższa zawartość błonnika w mniej przetworzonych ziarnach”. [...]
[...] napięcia mięśni, kontuzji mięśni, urazów stawów bezkontaktowych, urazów kontaktowych, chorób czy liczba pominiętych treningów z powodu kontuzji, była niższa lub podobna jak w grupie bez kreatyny. Suplementacja kreatyną nie zwiększa częstości kontuzji, skurczów oraz innych dolegliwości u piłkarzy. Przeczytaj koniecznie: Najlepsza kreatyna dla [...]
[...] wykazali, że…”. Problem w tym, że przykłady jednostkowe nie są żadnym dowodem. Dlaczego? Co zapamiętać? Nie należy korzystać z kiepskich źródeł danych o niepotwierdzonej jakości. Należy unikać dowodów anegdotycznych w rodzaju „A mój kolega, to…”. Nikt nie udowodnił, by kreatyna powodowała zaburzenia odprowadzania ciepła czy negatywnie [...]
[...] na szybkość pojawiania się podanej doustnie glukozy we krwi. Jednak szybkość usuwania glukozy z ustroju wzrosła o ~11%”. Czyli internetowi spece nie tylko nie mają pojęcia, jak działa metformina, ale snują o niej jakieś fantazje. Dlatego nie należy korzystać z porad ludzi wyszukanych w Internecie. Większość z nich nie ma pojęcia, o czym pisze. [...]
Dieta fleksitarian to styl odżywiania, który zachęca do spożywania głównie żywności pochodzenia roślinnego, jednocześnie dopuszczając raz na jakiś czas mięso i inne produkty pochodzenia zwierzęcego. Dzięki temu jest bardziej elastyczna niż wegetarianizm lub weganizm. Jest to niewymagająca opcja dla osób, które nie chcą całkowicie rezygnować z [...]
Starzenie się to wieloczynnikowy i naturalny proces, który z czasem powoduje zmiany fizjologiczne w narządach, tkankach i komórkach. W skórze i chrząstce stawowej starzenie prowadzi do zmniejszenia syntezy i zmian w ułożeniu proteoglikanów i kolagenu, a także do utraty glikozaminoglikanów, które odpowiadają za integralność i zdrowie tych tkanek. [...]
[...] Doping to margines? Chcesz mi powiedzieć, że w podnoszeniu ciężarów nie ma dopingu? A jeśli występuje powszechny doping u pierwszych kilkunastu zawodników z listy, to jaki sens ma karanie i wyróżnianie? Podsumowanie szopki z 2012 r. z Londynu w kat. 94 kg w podnoszeniu ciężarów wygląda następująco: Miejsce pierwsze: Ilya Ilyin. Doping: [...]