[...] dla prawidłowej regeneracji Kolejnym bardzo ważnym elementem posiłków na masę są białka. Zazwyczaj dostarczane są głównie z produktami pochodzenia zwierzęcego np. z mięsem, jajkami, rybami, nabiałem. Jednak proteiny znajdziemy również w produktach roślinnych np. soczewicy czy soi. Nie powinniśmy też zapominać o suplementach, a dokładniej o [...]
Spora ilość godzin pracy, życie rodzinne, treningi czy inne obowiązki, często zmuszają nas do tego, aby przeznaczyć jak najmniej czasu na dietę i przygotowanie posiłków. Praca, którą należy włożyć i czas, jaki należy poświęcić na gotowanie, pieczenie, ogólne komponowanie dań, szczególnie dla osób początkujących wydaje się głównym problemem [...]
Bycie na diecie bezglutenowej stało się w ostatnich latach niezwykle popularne. Dla niektórych osób całkowite wyeliminowanie glutenu z diety jest konieczne z punktu widzenia zdrowia. Wielu ludzi unika glutenu, ponieważ jest to teraz modne i myślą, że dzięki temu stracą na wadze lub po prostu utożsamiają dietę bezglutenową, jako zdrowszą, nawet [...]
[...] większą sytość w ciągu dnia, mieli mniejsze wahania glukozy oraz mieli niższe stężenie hemoglobiny glikowanej, w porównaniu do osób z pozostałych dwóch grup (GR. II: jajka + soja + tuńczyk; GR III: węglowodany). Podsumowanie Korzystając z gotowych opracowań warto sprawdzać źródła badań naukowych. Często w dyskusji stosuje się wątpliwej [...]
[...] roślinne oraz ryby - peskatarianin. Laktowegetarianin będzie zjadał rośliny oraz produkty pochodzenia mlecznego, a laktoowowegetarianin będzie mógł jeszcze zjadać również jajka. Przy rozpatrywaniu aspektów dietetycznych diet roślinnych, niezwykle ważne jest zaznaczenie, jakiej grupy osób, czyli jakich zaleceń, dotyczy omawiane zagadnienie. [...]
[...] się z 5 posiłków. Dla niego są to mniejsze posiłki niż dawniej, ale dla przeciętnego „Kowalskiego” nadal jest to dieta na masę. https://youtu.be/vtSUVgISV6g Posiłek 1: 3 jajka / 200g kurczaka / Smoothie (150g jogurtu greckiego, 100g truskawek/jagód, 40g płatków owsianych) Posiłek 2: 220g polędwicy wołowej / 180g białego ryżu / 100g zielonych [...]
[...] mleka, miodu, białek mleka, białka serwatkowego, kazeiny itd.). Niektórzy wyróżniają pescowegetarian (jedzą także ryby i owoce morza) oraz laktoowowegetarian (jedzą także jajka i produkty mleczne). Pojawił się także ekstremalny nurt weganizmu, znany jako frutarianizm, który może prowadzić do autodestrukcji (same owoce nie wystarczą żadnemu [...]
[...] olejem w sprayu układamy plastry cukinii (130 g) oraz pomidora (120 g), pieczemy kilka minut, aż się zarumienią. Gdy warzywa są prawie gotowe, rozbijamy na nich dwa jajka i wkładamy ponownie naczynie do piekarnika. Czekamy aż białko się zetnie. Przyprawiamy wg uznania. Podajemy z pieczywem pełnoziarnistym (35 g) Drugie śniadanie Jogurt [...]
[...] g kaszki ryżowej, koktajl proteinowy i 100 g ananasów. Posiłek 2: 100 g kaszki ryżowej, koktajl proteinowy i 100 g ananasów. Posiłek 3: 200 g ryżu, 200 g kurczaka i 2 całe jajka, bezcukrowy sos. Posiłek 4: 200 g ryżu i 200 g kurczaka. Koktajl przedtreningowy Koktajl/przekąska po treningu: 40 g płatków Rice Krispies i 2 miarki białka. Posiłek [...]
[...] że każda odmiana tej diety może inaczej oddziaływać na nasz organizm. Wielu wegetarian dopuszcza na przykład spożywanie jajek i produktów mlecznych. Inni wykluczają jajka. Jeszcze inni dopuszczają okazjonalne zjadanie ryb, a nawet produktów pochodzących z mięsa. Jeszcze inni spożywają wyłącznie produkty ze świata roślinnego - weganie. A [...]
Większość ludzi nie tyje z powodu genetyki czy chorób, choć tak im się właśnie wydaje. Nadmiar tkanki tłuszczowej wynika ze złych nawyków i zachowań, które stosowali od lat. Istnieje wiele nawyków, które prowadzą do otyłości. W dzisiejszym artykule wymieniamy kilka najczęstszych zachowań, które sprawiają, że ludzie są grubi. Niedobór snu może [...]
[...] trzeba pamiętać? Innym aspektem, który należy wziąć pod uwagę, jest zakwaszający wpływ diet zachodnich (steki i polędwice wołowe, kurczak, sery (parmezan, brie, mozzarella), jajka, granola, płatki owsiane, tuńczyk, krewetki, makrela, orzechy, migdały itd.) Prawdopodobnie kwasowość wywołana przez tego rodzaju dietę odgrywa rolę w patofizjologii [...]
[...] w jadłospisie i stymulować możliwości przekroczenia progu leucynowego. Źródła leucyny Najlepszymi źródłami leucyny są białka mleczne, mniejsze ilości zawierają mięso i jajka. Warto także równomiernie rozdzielać swoje spożycie białka podczas całego dnia dostarczając odpowiednie proporcje, które zagwarantują nam przekroczenie progu [...]
Wafle ryżowe i kukurydziane są częstym wyborem wśród osób dbających o linię. Oba rodzaje wafli cieszą się popularnością ze względu na swoją chrupkość, lekkość i łatwość zastosowania. Jednak istnieje kilka różnic, zarówno pod względem smaku, jak i wartości odżywczej, które warto poznać przed podjęciem decyzji. Podsumowanie Wybór między waflami [...]
[...] Pierwszy posiłek Hall’a to typowo angielskie śniadanie składające się z kiełbasy, jajek, bekonu, fasoli i tostów. Do zamówienia dodał również budyń i kawę. Alex wybrała 2 jajka z grzybami i herbatę. Zgodnie z zasadami musieli zamienić się posiłkiem. Nie trzeba chyba mówić, że oboje mocno cierpieli z tego powodu. Po śniadaniu państwo Hall [...]
Każdego roku w Polsce diagnozuje się około 18 000 zachorowań na nowotwór złośliwy jelita. Rak jelita grubego jest trzecim co do częstości występowania nowotworem złośliwym, na który zapadają mężczyźni, i drugim, na który chorują kobiety. Od kilku lat zachorowalność i umieralność na raka jelita grubego u obu płci wzrasta. Inne czynniki ryzyka raka [...]
Symbolem potasu w układzie okresowym jest K i niestety niektórzy z nas mogą utożsamiać ten symbol z witaminą K. Jednak potas a witamina K to zupełnie inne związki. Niezależnie od tego oba mikroelementy są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale każdy z nich ma inne właściwości. Podsumowanie Witamina K i potas są niezbędne dla [...]
[...] Jeśli chodzi o witaminę D, to również weganie są narażeni na ryzyko niedoborów, gdyż do najlepszych jej źródeł należą: tran (z tuńczyka, dorsza, halibuta), śledź, sardynka, jajka, czyli produkty, które wykluczyli. Problem w mniejszym stopniu dotyczy wegetarian. Weganie mogą mieć problem z dostarczaniem odpowiedniej ilości kwasów tłuszczowych z [...]
Cukier może szkodzić zdrowiu i wiadomo o tym nie od dziś. Spożywanie dużej ilości produktów bogatych w cukier może powodować otyłość, cukrzycę typu 2 i choroby serca. Niestety rezygnacja ze spożywania cukru może być dla wielu osób bardzo trudna. Ciężko jest też go uniknąć, ponieważ ukrywa się w wielu produktach spożywczych. Podsumowanie Cukier [...]
Przekąski towarzyszą nam niemal każdego dnia. I choć się przed nimi bronimy, uważając, że są to zbędne kalorie, to każdy z nas po nie sięga w różnych sytuacjach. Zaraz po przebudzeniu planujemy, jakie przekąski kupić w drodze do pracy – by dodać sobie energii, gdy poranna motywacja osłabnie. Po południu chętnie sięgamy po kawę z ciastkiem, żeby [...]