[...] takie, jak np. całokształt diety, aktywności, aspekty zdrowotne, ale same w sobie nie mają mocy sprawczej. Z pewnością słyszeliście, że w schudnięciu może pomóc ocet jabłkowy. Jakie ma właściwości i czy rzeczywiście może pomóc w zwalczaniu nadmiernej tkanki tłuszczowej? Ocet jabłkowy a utrata tkanki tłuszczowej - co pokazują badania? Czy [...]
Ocet jabłkowy nie jest żadnym wyszukanym, trudno dostępnym produktem. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że każdy z nas znajdzie go wśród swoich zasobów kuchennych. Oto kilka sposobów na wykorzystanie octu jabłkowego, o których mogliście nie wiedzieć. Poprawia wrażliwość insulinową Insulina odpowiedzialna jest za regulowanie poziomu cukru we krwi. [...]
[...] węglany sodu emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych cukier sól substancje konserwujące: propionian wapnia, sorbinian potasu regulatory kwasowości: kwas jabłkowy, kwas cytrynowy środek do przetwarzania mąki: L-cysteina Wartości odżywcze: 100 g tego produktu dostarczy 323 kcal, w tym: 9,3 g białka 52,4 g węglowodanów 7 g [...]
[...] byli rekordzistami świata w piciu alkoholu, ale także w zachorowaniach na marskość wątroby i nowotwory krtani i przełyku. Np. Normandia, gdzie wytwarza się popularny winiak jabłkowy calvados, była regionem o najwyższej częstotliwości raka krtani i przełyku na świecie. Na szczęście francuski rząd rozpoczął wielką akcję prewencyjną. W latach 80. [...]
Jabłczan kreatyny to cząsteczka zbudowana z kwasu jabłkowego i aminokwasu kreatyny. Kreatyna pełni w komórkach funkcję głównego dystrybutora energii. Z tego powodu jest molekułą najwyższej wagi dla komórek zużywających najwięcej energii biologicznej, takich jak włókna mięśniowe. *wg popularności sprzedaży w sklepie SFD
Żelki, ostatnio modne wśród sportowców, choć zazwyczaj były ulubieńcem dzieci. Obecnie powstała moda na jedzenie żelków po treningu. Co kryje się w tej małej przekąsce o różnych kształtach? Czy znaleźć można takie, które można wprowadzić w dietę? Jutrzenka Akuku! Żelki serduszka 90 g Skład: syrop glukozowy cukier woda żelatyna wieprzowa [...]
Ciasteczka to kolejne dobrodziejstwo, którego zazwyczaj wystrzegamy się na diecie, bo przecież tuczą, mają zbyt dużo cukru, ale też tłuszczu. Dlatego najlepiej wrzucić je na nietykalną półkę „słodycze”. Ale czy aby na pewno nie ma takich słodkości, które mogłyby pojawić się w naszej codziennej diecie? Tak się składa, że jednak są. Poniżej [...]
[...] składem? Na co zwrócić przede wszystkim uwagę przy zakupie dżemu? Czego dobry dżem powinien nie mieć w składzie? Symbio dżem brzoskwiniowy bez cukru Skład: zagęszczony sok jabłkowy* brzoskwinie* (100 g brzoskwiń użyto na 100 g produktu) woda substancja żelująca: pektyna regulator kwasowości: kwas cytrynowy * Certyfikowane składniki ekologiczne. [...]
Z chemicznego punktu widzenia cytrulina jest aminokwasem, ale takim, który nie wchodzi w skład białek. Jest składnikiem pokarmowym słabo rozpowszechnionym w żywności, występującym w większych ilościach głównie w arbuzach. Jej głównym zadaniem w organizmie jest udział w cyklu mocznikowym, oczyszczającym organizm ze szkodliwego amoniaku, [...]
[...] które często promowane są jako proste i skuteczne rozwiązania na poprawę stanu zdrowia oraz sylwetki. Do najbardziej popularnych należy picie wody z cytryną lub octem jabłkowym na czczo. Chociaż te metody mogą przynieść pewne korzyści, istotne jest, aby podchodzić do nich z rozwagą, zwłaszcza w kontekście indywidualnych potrzeb i stanu [...]
Od kiedy pamiętam po Internecie, krążą historie związane z: toksycznymi odżywkami, niebezpiecznym białkiem, zagrożeniami ze strony kreatyny itd. Też na poczekaniu mogę wymyślić 20 historii z morałem, zawierających tezy, iż suplementacja tym czy tamtym produktem jest szkodliwa dla zdrowia. Tylko o wiele trudniej będzie podobne tezy obronić, tym [...]
[...] białko serwatkowe (40 g) + migdały (30 g), grupa B – śniadanie fast food (mała ilość protein, ogromna tłuszczów i węglowodanów), grupa C – prawie same węglowodany (np. dżem jabłkowy), grupa D – prawie same tłuszcze. Kolejny przykład: wszystko wygląda wspaniale, pacjenci zostali podzieleni na grupy, jedni jedzą śniadania, drudzy nie. Ale nie [...]
[...] regeneracja po treningu, to zdolność wykonywania częstszych treningów, czyli więcej okazji do pobudzenia mięśni do wzrostu. Ponownie sytuacja wygrana. A co ma do tego kwas jabłkowy? Stosowany samodzielnie kwas jabłkowy wykazuje silne działanie antykataboliczne, czyli mające wpływ na “oszczędzanie” mięśni przed rozpadem, może zmniejszać [...]
Temat najlepszej diety odchudzającej jest wyjątkowo nużący. Autorzy książek, blogów, artykułów, twórcy filmów, poczuli, iż jest to żyła złota. Wszyscy prześcigają się w dostarczaniu „najlepszych diet”. Nawet dziennikarki, które nie mają zbyt wiele wspólnego z treningiem, dietetyką, zaczęły wydawać książki poświęcone „idealnej diecie”. Istnieje [...]
Na temat dietetyki i szeroko rozumianego stylu życia krąży wiele nieprawdziwych informacji. Często spotyka się negowanie określonego wzorca (np. ograniczenie lub rezygnacji z alkoholu i wyrobów tytoniowych) poprzez pokazywanie przykładów jednostkowych. Na zakończenie Prawdopodobnie identyczne skutki dotyczą sięgania po wysokoprzetworzone produkty [...]
[...] można spotkać ją w związku o nazwie jabłczan cytruliny, który stanowi połączenie jednej cząstki l-cytruliny z jedną cząstką kwasu jabłkowego. Połączenie l-cytruliny z kwasem jabłkowym może lepiej sprawdzić się niż sama l-cytrulina, gdyż kwas jabłkowy wykazuje działanie antykataboliczne, może również poprawiać regenerację potreningową. Jest [...]
[...] wysp trzustkowych Langerhansa u samic, który występuje bardzo rzadko. Ponadto napoje zakwaszane kwasem ortofosforowym, jak na przykład coca-cola, a także sok grejpfrutowy, jabłkowy i pomidorowy, zwiększają ryzyko kamicy nerkowej. Z kolei picie wina, piwa i kawy zmniejsza to ryzyko. Całkiem prawdopodobne, iż napoje typu cola mają negatywny wpływ [...]
Żeby przygotować szybki i pożywny posiłek, potrzebna jest dobrze zaopatrzona kuchnia. Warto zatem zrobić większe zakupy, by mieć spokój na dłuższy czas. Zakupy jednak trzeba zaplanować mądrze, ponieważ wiele zdrowych produktów spożywczych szybko się psuje i musi zostać zużyta w ciągu kilku dni. Są jednak i takie, które są trwalsze i można je [...]
[...] nadziewana z kawą i whisky” nie zawierał kawy, „biszkopty z galaretką w prawdziwej czekoladzie, poziomkowe” nie zawierały w składzie poziomek, tylko sok jabłkowy i aromat. Podobnie Bartosz Kruszewski i Mieczysław Obiedziński w badaniu „Analiza frakcji triacylogliceroli, jako narzędzie do oceny jakości wybranych czekolad [...]