[...] m.c. po zakończeniu wysiłku 0.25 g/kg/h (jeśli jest to trening wysokiej intensywności lub ekscentryczny) 0.3 g/kg masy ciała do 2 h po zakończeniu wysiłku. Np. koncentrat, izolat lub hydrolizat białka serwatkowego. Tłuszcze Dostarczaj w postaci tłuszczów co najmniej 20% całkowitej dziennej podaży energetycznej. Rozważ ograniczenie spożycia [...]
[...] składzie nie zawierają glutenu, jest to bardzo dobra informacja dla osób, które mają problemy z nietolerancją tego składnika. Ponadto, ciasteczka te wzbogacone zostały w izolat białka, dlatego też mogą być stałym elementem diety, a także dodatkiem, w momencie braku białka z jedzenia. Są bogate w błonnik, którego brakuje w naszej diecie. Mogą [...]
[...] sera. Najpopularniejszą i zarazem najtańszą formą odżywki białkowej wykorzystującej białko serwatkowe jest koncentrat. Więcej „białka w białku” zawiera natomiast izolat białka serwatkowego, jednak jego zakup pochłania więcej środków. „Najczystsze” białko można zaś znaleźć w najdroższej odmianie serwatkowej odżywki [...]
[...] po treningu: np. porcja odżywki potreningowej, gainera (itd.) Kolacja: 40 g protein (19:00); posiłek potreningowy - białko o szybkiej kinetyce, np. WPI, WPH, względnie WPC (izolat, hydrolizat, koncentrat białka serwatkowego) Na noc: 40 g protein (20: 00 - 21:00); może być o wolnej kinetyce, np. kazeinowe, białko jaja lub mieszanki w/w Razem: 240 [...]
[...] spożycia białka dla osób aktywnych są dużo większe - średnio od 1,4 g do 2,2 g (a czasami więcej) na kilogram masy ciała. WPI ISOWHEY INSTANT to najlepszej jakości izolat białka serwatki w formie instant o najwyższej możliwej wartości biologicznej (BV 159). Produkt zawiera wysoką wartość odżywczą. Jest doskonałym źródłem białka [...]
Integracja nowoczesnych odżywek do diety roślinnej oferuje łatwy sposób na wzbogacenie jadłospisu w kluczowe składniki odżywcze, pozwalające na zachowanie dobrego samopoczucia i energii niezbędnej do codziennych aktywności. Wprowadzenie tych innowacyjnych produktów do codziennego menu jest odpowiedzią na rosnące zapotrzebowanie na wysokiej jakości [...]
[...] WPH) mają najlepsze wyniki w obu skalach oceny jakości protein. Jest to pełnowartościowe białko zwierzęce. O wiele więcej wątpliwości budzą białka ryżowe. Przykładowo: WPI - izolat białka serwatkowego (produkt: Whey PI 8855, firma: Fonterra Co-operative Group); 1,00 (wg PDCAAS); 1,09 (wg DIAAS); aminokwas ograniczający: histydyna, WPC - [...]
Producenci odżywek białkowych idą dwiema drogami - jedni starają się maksymalnie oczyścić swój produkt, np. z laktozy (np. ALLNUTRITION, produkt Whey Lactose Free), drudzy dodają do białka enzymy (np. Optimum Nutrition, produkt Whey Gold Standard 100%). W tym ostatnim produkcie znajdziemy: amylazę, proteazę, beta-D galaktozydazę, lipazę, [...]
[...] podawaną dożylnie, co tłumaczy tak wysoką przyswajalność!) – 10 g / h białko serwatkowe (30 g) + leucyna: 8-10 g / h białko kazeinowe (43 g) + leucyna: 6.1 g / h izolat proteiny sojowej: 3.9 g / h białko grochu: 3.5 g / h (globuliny), białka mleka: 3.5 g / h białko grochu: 3.4 g / h (globuliny + albuminy) białko jaja (ugotowane) [...]
[...] wykluczające mięso, jajka, mleko i inne produkty mleczne. Podsumowanie Pod względem wartości odżywczej dla kulturysty, najlepiej wypadają źródła białka takie, jak izolat (WPI; ang. whey protein isolate) i koncentrat białka serwatkowego (ang. whey protein concentrate), co nie powinno nikogo dziwić. Białko sojowe jest dobre, ale tylko wg [...]
Masa mięśniowa jest celem każdego faceta, choć wielu z nich o tym nie wie. Często słyszy się, gdy dany mężczyzna widzi zdjęcia profesjonalnych kulturystów: „ja nie chcę być aż tak wielki”. Problem w tym, iż osoby ze zdjęć poświęciły wiele lat i wcale nie stosują tylko odżywek oraz suplementów, często to ciężka farmakologia. Poza tym w [...]
Według danych CDC 39,8% dorosłych mieszkańców USA ma otyłość (~93.3 mln Amerykanów w latach 2015-2016). Otyłość bezsprzecznie powiązano z występowaniem chorób serca, udarami, cukrzycą typu II oraz wieloma rodzajami raka. Roczne koszty opieki zdrowotnej nad osobami otyłymi w USA wynoszą 147 miliardów dolarów. Koszty opieki nad osobą otyłą są o 1429 [...]
Jeśli zastanawiasz się, jak możesz wspomóc budowę mięśni, to mam dobrą wiadomość: to wcale nie jest aż takie skomplikowane. Jednak na kulturystów czyha wiele pułapek i postaram się opisać chociaż niektóre z najczęściej spotykanych. Jak wiemy, istnieje wiele źródeł białka, węglowodanów i tłuszczów. Jednak wiele z nich nie nadaje się dla sportowców, [...]
[...] przez osoby aktywne, ale również osoby starsze, osoby z dietami eliminacyjnymi, czy też ludzi zabieganych z permanentnym deficytem czasu. BioTech USA Iso Whey ZERO Black to izolat białka serwatkowego, który powstał w celu zmaksymalizowania działania anabolicznego białka. W jego składzie nie znajdziemy laktozy, ale również glutenu, oleju [...]
Jeśli powszechność nadwagi i otyłości nie odwróci swojej tendencji wzrostowej, już niedługo z zaburzeniami zdrowotnymi związanymi z masą ciała borykać może się nawet miliard ludzi na świecie. Konsekwencje tego stanu są uciążliwe nie tylko dla samych osób z problematyczną nadwagą, ale dla całego społeczeństwa, gdyż koszty opieki zdrowotnej [...]
W pierwszej części tekstu omówiłem podstawowe kwestie związane z przygotowaniem do selekcji do JW 4026. Oczywiście, w Polsce mamy więcej jednostek specjalnych, różnią się one charakterystyką, wyposażeniem, zadaniami, sprzętem. W jednej jednostce ważniejsze będzie pływanie, w innej być może sprawność na lądzie. Normy, jeśli chodzi o Formozę, [...]
[...] towarzyskich. Tak naprawdę do redukcji wystarczy trening siłowy oraz właściwa dieta. Jeśli chcesz, uzupełnij braki w proteiny, stosując np. WPC, WPI czy WPH (koncentraty, izolaty lub hydrolizaty białka serwatkowego). Efekty treningu redukcyjnego ocenia się patrząc w lustro i mierząc fałdy tłuszczu. Waga niekoniecznie musi być dobrym [...]
Aktualizacja 03.01.2023 Odżywka białkowa jest obowiązkową pozycją w diecie sportowca. Jej zadaniem jest przede wszystkim dostarczyć wysokiej jakości protein, które posłużą na cele budulcowe, regeneracyjne i odżywcze.
Zanim zaczniemy, chciałbym zadeklarować, iż nie jestem zwolennikiem mleka. Po prostu towarzyszy mi w niewielkiej ilości jako dodatek do protein serwatkowych (WPI, WPC, WPH), kawy czy deserów. Z licznych artykułów w sieci można dowiedzieć się, iż mleko to czysty, skondensowany szatan. Zresztą Keith Woodford wydał książkę „Devil in The Milk” i zbija [...]
Od razu zaznaczę, że nie da się odpowiedzieć na pytanie „co jest lepsze”. To tak, jakbyś pytał mechanika, czy zamontować części używane, nowe, ale kiepskiego producenta lub te najlepsze na rynku, najdroższe. W każdym przypadku odpowiedź będzie inna. Inaczej będzie dobierać części dla osoby robiącej 5 tys. km rocznie, a inaczej do auta robiącego 50 [...]