SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

insulinoopornosc

Czy chodziło Ci o: "insulinooporność"?

  • Węglowodany i uczucie głodu

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Przyjęło się takie przekonanie, które mówi, że o ile posiłki tłuszczowe sycą, to "węglowodany nakręcają łaknienie". Zgodnie z treścią tej plotki spożywanie produktów węglowodanowych powoduje, że chcemy ich jeść jeszcze więcej. Jest w tym ziarnko prawdy, ale to w zasadzie bardzo małe ziarenko... Wnioski i dowody w postaci badań Podobnie jak w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5181 Data: 2017-06-02 23:38:36
  • Awokado - magiczny owoc w diecie redukcyjnej?

    Artykuł
    Produkty i recenzje

    Czy może tak być, że jeden produkt spożywczy może wspomagać dwa, tak przeciwstawne cele, jakimi są dieta redukcyjna i dieta nastawiona na przyrost masy mięśniowej? Dieta redukcyjna wymaga deficytu kalorii, a mięśnie buduje się najlepiej wtedy, gdy kalorii jest w nadmiarze… Okazuje się, że mądrze wykorzystane awokado, może być cennym dodatkiem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2146 Data: 2021-08-19 09:40:38
  • Naukowcy porównali różne rodzaje diet, oceniali przy tym ich skuteczność dla redukcji tkanki tłuszczowej, poprawy parametrów metabolicznych itd. Istnieje bogata literatura odnośnie wspomnianego tematu - jest on zbyt obszerny nawet na cykl artykułów. Jednak bez specjalnego wchodzenia w szczegóły, warto zapoznać się z wynikiem badania porównującego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3338 Data: 2020-12-14 07:53:41
  • Kto z nas nie lubi słodkości? Pytanie to w zasadzie nie powinno mieć miejsca. Wystarczy popytać wśród znajomych i bardzo ciężko o osobę, która nie jada słodyczy, lodów, kremów czy ciast. Nawet jeżeli tak jest, to wynika to nie z faktu, iż nie lubi ona smaku tego typu produktów, a z tego względu, że dba mocno o swoją dietę, zdrowie i sylwetkę. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5820 Data: 2018-08-01 08:51:46
  • Nadwaga i otyłość są nieodłączną składową zespołu metabolicznego, jednej z najpoważniejszych patologii XXI wieku. Zespół metaboliczny dotyka co najmniej 132 miliony osób w USA, z kolei problem otyłości dotyczy co najmniej 40% osób dorosłych. Tłuszcz nie jest tylko kwestią estetyczną, ale przede wszystkim zdrowotną. Niesprawiedliwy system [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1346 Data: 2022-11-14 14:19:14
  • Przynajmniej od kilku dekad powtarza się teza, iż ograniczenie podaży energii może przedłużyć życie. Dlaczego tak się dzieje? Z jednej strony uzyskanie dużej, nadmiarowej masy ciała powoduje nasilone ryzyko cukrzycy typu 2, a co za tym idzie wszystkich związanych z nią powikłań głównie sercowo-naczyniowych (mikroangiopatii np. uszkodzenia wzroku i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1443 Data: 2023-04-07 06:21:37
  • Napoje typu cola a testosteron

    Artykuł
    Badania naukowe

    Wzrost spożycia pokarmów wysokoprzetworzonych, które zawierają dużo fruktozy (cukru, syropu glukozowo-fruktozowego itd.), ma szczególne znaczenie u dzieci i młodzieży. Osoby w tym wieku dostarczają coraz więcej nadmiarowej energii i wskutek tego częściej zapadają na zespół metaboliczny. Czym jest zespół metaboliczny? Charakterystyczne dla niego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2680 Data: 2019-01-04 13:40:06
  • Endometrium to błona śluzowa macicy. Rak endometrium jest jednym z najczęściej występujących u kobiet, a Polska prowadzi w tych smutnych statystykach. W 2020 r. w oficjalnych statystykach odnotowano 417 tys. przypadków tego rodzaju raka.  Berberyna reguluję glikemię, która jest kluczowa dla wszystkich sportowców, a także osób nieaktywnych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1150 Data: 2023-06-07 07:36:57
  • Erytrytol - idealny zamiast cukru!

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Cukier jest produktem obecnym prawie wszędzie i nie bez powodu. Wydaje się, że słodki smak potrafi uzależniać, co zwiększa konsumpcje tanich i przeładowanych cukrem produktów. Niestety, o to własnie chodzi w handlu... Ludzie zdecydowanie lubią słodkości pod każdą postacią. Z tego też względu w dietach wielu osób zauważyć można cukry proste np. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4667 Data: 2018-12-06 13:40:01
  • Kiepska jakość snu, jego ograniczona objętość lub inne zaburzenia (np. oddychania w trakcie snu) mogą mieć wpływ na powstawanie cukrzycy, a nawet nowotworów. W 2020 r. sklasyfikowano pracę zmianową w grupie 2A czynników rakotwórczych. To znaczy, że dla pracy zmianowej istnieje ograniczony dowód działania rakotwórczego. Podsumowanie Przewlekła [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3030 Data: 2021-02-21 18:26:34
  • Słodycze są zmorą prawie każdego z nas. To właśnie słabość do nich często decyduje o tym, że nie jesteśmy w stanie uzyskać dobrej pod względem jakości sylwetki. Cukry proste i niezdrowe tłuszcze, szczególnie te utwardzone (trans) są podstawą większości słodyczy i wyrobów podobnych (ciasta, przekąski czy inne produkty przetworzone). Zdecydowanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3263 Data: 2018-08-29 07:44:05
  • Naturalne prebiotyki stymulują wzrost korzystnej mikroflory jelit. Pokarmy bogate w inulinę, która jest błonnikiem pokarmowym, mogą ułatwić to zadanie. W jaki sposób inulina wpływa na Twoje zdrowie i jakie produkty ją zawierają? Co to jest inulina? Inulina (nie mylić z hormonem insuliną) to rodzaj rozpuszczalnego błonnika pokarmowego. Ma wiele [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1767 Data: 2022-08-20 06:58:48
  • Część z nas bezgranicznie uwielbia słodycze. Jednak spożywanie ich w dużej ilości niestety ma swoją cenę. Cukier w nadmiarze może powoduje problemy zdrowotne i najlepiej ograniczać go do minimum. Jak rozpoznać, że "miarka" została przebrana i spożywasz go za dużo? Oto 8 sygnałów, które ciało zaczyna wysyłać, aby poinformować Cię, że musisz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9651 Data: 2018-02-13 14:06:29
  • Przyrost tkanki tłuszczowej jest jednym z największych zagrożeń XXI wieku, tylko w USA nadmiarowi tłuszczu w ustroju przypisuje się nawet 340 tys. zgonów rocznie. U ludzi i zwierząt wykazano, iż zwiększenie podaży protein w diecie np. poprzez suplementację koncentratem białka serwatkowego (WPC), WPI (izolatem), WPH (hydrolizatem) jest najprostszym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5386 Data: 2021-12-28 13:23:15
  • Dietetyczna galaretka bez cukru

    Artykuł
    Fitkuchnia

    Słodycze, budynie, ciastka, przekąski, słodzone napoje czy fast-food, to czynniki burzące uzyskaną przez nas formę i zdrowie, jakim możemy się cieszyć przez długie lata. Bazowanie na nich i spożywanie w dużej ilości niestety jest największym problemem współczesnej ludzkości. Pogłębia to nie tylko otyłość i nieatrakcyjny wygląd sylwetki, ale [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3058 Data: 2018-09-24 17:59:33
  • Brak odpowiedniej ilości snu, niespokojny sen czy trudności z zaśnięciem to dość powszechne problemy i dotykają wielu ludzi. Jest to frustrujące i jak się okazuje, może mieć to również wpływ na wzrost mięśni. Osoby, które prowadzą bardzo intensywny tryb życia, często nie traktują priorytetowo nocnego odpoczynku. Podsumowanie Jak widać, brak snu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4813 Data: 2021-07-29 14:53:21
  • Hipowitaminoza D (choroba związana z niedoborem witaminy D), wiąże się z wieloma cechami zespołu metabolicznego, w tym z niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby (NAFLD). Dowiedziono, że ekstrakty z grzybów wzbogacone w witaminę D wywierają synergistyczne działanie przeciwzapalne. Podsumowanie Witamina D podawana razem z ekstraktem grzyba [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11798 Data: 2019-08-28 10:45:35
  • Podatki od napojów słodzonych cukrem są proponowane jako narzędzie polityki mającej na celu przeciwdziałanie złym nawykom żywieniowym i powiązanych z nimi kosztami ekonomicznymi i społecznymi. Choroby niezakaźne odpowiadają za 71% zgonów na świecie, z czego około 40% można przypisać czynnikom dietetycznym. Jak duże jest ryzyko i co ma do tego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4384 Data: 2022-07-06 09:28:29
  • Kwasy omega-3, a cukrzyca typu 2

    Artykuł
    Badania naukowe

    Kwasom omega-3 przypisuje się ważną rolę prozdrowotną w diecie śródziemnomorskiej. W typowych dietach zachodnich podaż kwasów z rodziny omega-6 jest 10-15-krotnie większa (np. olej słonecznikowy, kukurydziany, sezamowy) niż tych z grupy omega-3. Powoduje to nasilenie stanu zapalnego i jest wiązane z większością dziesiątkujących ludzkość chorób [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1363 Data: 2022-12-29 09:57:24
  • Wyniki badań sugerują, iż witania ospała ma wpływ na zmniejszenie stresu, lęku i poprawę samopoczucia. W jednym z badań przy podawaniu trzy razy dziennie po 300 mg ekstraktu dziennie zaobserwowano spadek stężenia kortyzolu o 27,9%, w grupie placebo o 7,9%. Istnieją też przykłady badań, których autorzy sugerują, iż ashwagandha bardzo silnie tłumi [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 981 Data: 2023-01-08 07:53:54