[...] białko w formie odżywki jest lekkostrawne, żołądek szybko sobie z nim radzi i nie stanowi to wyzwania dla naszego układu pokarmowego. Czy białko może powodować alergie? O ile białko samo w sobie alergenem nie jest, o tyle niektóre osoby mające problem z poszczególnymi frakcjami białka mogą odczuwać pewne dyskomforty po jego wypiciu. Np. osoby [...]
Żelazo jest minerałem, który musimy spożywać wraz z naszą dietą. Z tego powodu zalicza się żelazo do niezbędnych dla naszego organizmu mikroelementów. Kto szczególnie powinien uważać, aby spożywać odpowiednie ilości żelaza? Jeśli znajdujesz się wśród osób, które wymienię poniżej, musisz zachować szczególną uwagę przy konstruowaniu diety lub ew. [...]
Kształtowanie sylwetki to głównie dwa okresy, budowanie tkanki mięśniowej oraz redukowanie tkanki tłuszczowej. Mimo iż wydawać by się mogło, że ten czas, gdy możemy spożywać więcej kalorii, jest dużo łatwiejszym etapem, to nic bardziej mylnego. Budowanie tkanki mięśniowej to bardzo trudny etap, opiera się on nie tylko o wyczerpujące i intensywne [...]
[...] argumentem. Ciężko jest „upchnąć” odpowiednią ilość kalorii w ramach 3 posiłków, szczególnie dla cięższych zawodników. Z badań i z praktyki wiemy, iż o ile tłuszcze oraz węglowodany są magazynowane (tłuszcz wisceralny, podskórny, wewnątrzmięśniowy, węglowodany – glikogen wątrobowy, mięśniowy, a nawet glikogen [...]
[...] mają np. nadczynność tarczycy lub problemy z budowaniem masy wynikające np. z nadmiernej aktywności fizycznej. Muszą one spożywać dodatkowe porcje węglowodanów i protein, a ile można jeść zwykłego pokarmu? Dzień w dzień? Ponadto jadąc w daleką podróż, bez trudu zabierzesz ze sobą gainer, a większość pokarmów, które zjadasz na co dzień, nie [...]
[...] jakości. Ile węglowodanów powinno być w diecie kulturysty? Tak, zgadza się, od kilkudziesięciu lat węglowodany są bardzo ważnym składnikiem diety adeptów kulturystyki. Ale ile ich powinno być? Już o wiele trudniej odpowiedzieć na to pytanie. Wg badań dotyczących diety stosowanej przez różnego formatu zawodników i zawodniczki, węglowodany [...]
Okno anaboliczne to jeden z najbardziej zmitologizowanych elementów przeplata się tu wątek odżywiania, suplementacji oraz właściwego czasu dla rozpoczęcia odbudowy mięśni. Wielu naukowców weryfikowało już tezy dotyczące „okna” i wbrew obiegowym opiniom oraz guru pseudo-nauki, wyniki wcale nie są jednoznaczne. A więc pora wytoczyć ciężkie działa. [...]
[...] obiegowym, błędnym opiniom w umiarkowanej ilości tłuszcze nasycone nie stanowią zagrożenia, a tym bardziej nie są toksynami! Można je uznać za przydatny składnik diety, o ile nie przekraczają określonej ilości w ogólnej podaży tłuszczów (bardziej skupiłbym się na tłuszczach jednonienasyconych i wielonienasyconych). Czy ołów i inne metale to [...]
Jeśli powszechność nadwagi i otyłości nie odwróci swojej tendencji wzrostowej, już niedługo z zaburzeniami zdrowotnymi związanymi z masą ciała borykać może się nawet miliard ludzi na świecie. Konsekwencje tego stanu są uciążliwe nie tylko dla samych osób z problematyczną nadwagą, ale dla całego społeczeństwa, gdyż koszty opieki zdrowotnej [...]
Siłownia zamknięta! Jak ćwiczyć? Jak jeść? Jak żyć? Fit Poradnik dla ćwiczących w domu! SPIS TREŚCI Trening Trening całego ciała Progresja objętości treningowej w warunkach domowych Myo-Reps jako sposób wykonywania treningów w warunkach domowych Trening dzielony w układzie Wypychania/Przyciągania/Nogi - Push/Pull/Legs Odżywianie Kalorie Białko [...]
Aktualizacja 11.12.2023 Chyba każdy z nas wie, że należy spożywać odpowiednią ilość białka. W przypadku przeciętnego Kowalskiego najczęściej zaleca się wielkość zbliżoną do oficjalnych zaleceń 0,8-1 g na kilogram masy ciała. Jednak zalecenia dotyczące spożycia białka dla osób aktywnych są dużo większe - średnio od 1,4 g do 2,2 g (a czasami więcej) [...]
[...] przypadkach nawet więcej. Jednak niektóre rodzaje przetwarzania żywności mogą niszczyć kluczowe składniki danego warzywa takie jak azotany znajdujące się m.in. w burakach. O ile wybór mrożonek wydaje się jak najbardziej dobrym pomysłem, o tyle w przypadku warzyw konserwowych przechowywanych w puszkach należy zachować ostrożność. BPA znajdujące [...]
[...] czworogłowego uda ujawniły ogólny wzorzec ekspresji genów, który sugerował, że spożycie białka z koktajlu serwatkowego po ćwiczeniach oporowych skutkuje u osób starszych profilem podobnym do tego, jaki obserwowano wcześniej w mięśniach młodych mężczyzn. A takiej modyfikacji towarzyszył jednocześnie wzrost aktywności szlaków sygnalizacyjnych, [...]
[...] Utrzymuje przez cały rok wagę około 160 kg przy wzroście 190 cm, a to robi wrażenie. W jednym z wywiadów udzielonych dla portalu Generation Iron, Craig odpowiedział ile białka spożywa i z jakich produktów korzysta na co dzień, by dostarczyć odpowiednią jego ilość. Gigant zdradził, że spożywa co najmniej 1,5 g białka na kg masy ciała, [...]
[...] możesz oszacować, czy produkt będzie dla Ciebie odpowiedni. Nie zapomnij też zerknąć na tabelę wartości odżywczych, ponieważ tam masz rzeczywistą ilość tego cukru. Zobacz, ile jest go w 100 g produktu, a następnie sprawdzić, ile gramów ma całe opakowanie. Pamiętaj jednak, że cukier w tej tabeli uwzględnia także naturalnie występujące cukry tj. [...]
W ostatniej dekadzie wielokrotnie zdarzało mi się słyszeć nieprawdopodobne teorie wygłaszane przez osoby, które posiadają imponującą masę ciała. Nie tak dawno wybitny polski zawodnik sugerował, iż dieta wysokotłuszczowa, niskowęglowodanowa chroni przed nabieraniem zbędnej tkanki tłuszczowej! Tak, stwierdził, że przy stosowaniu tego modelu [...]
[...] która nie uwzględnia wydatków energetycznych, jak i podziału makroskładników osoby aktywnej. Osób, które nie angażują się w świat sportu, tak naprawdę nie obchodzi, co i ile zjadają. Byle zjeść dobrze i do syta. Ile spożywać dziennie białka? Przeciętna osoba, która nie uprawia żadnego sportu, powinna spożywać 1 g białka/1 kg masy ciała. [...]
Białko jest niezwykle istotnym składnikiem odżywczym spełniającym kluczową funkcję w naszym organizmie. Jest między innymi wsparciem dla wzrostu, rozwoju i utrzymania masy mięśniowej. Niestety wiele osób, takich jak na przykład seniorzy czy osoby przestrzegające restrykcyjnych diet, ma trudności z zaspokojeniem dziennego zapotrzebowania na [...]
Białko należy do grupy makroskładników dietetycznych, które posiadają właściwości budulcowe. Oznacza to, że proteiny same w sobie są kiepskim źródłem energetycznym, a ich wykorzystanie w diecie ma charakter bardziej funkcjonalny. Pomimo że 1 g białka, dostarcza około 4 kcal (tak samo, jak 1 g węglowodanów), to proces trawienia jest o wiele [...]