Jednym z kluczowych elementów zdrowej diety jest ograniczenie spożycia cukru, który – choć pyszny – może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Cukry proste, które powinny dostarczać do 10% energii z diety, wszechobecnie występują naturalnie w owocach, produktach zbożowych, oraz nabiale, jednak producenci żywności chętnie [...]
[...] Wśród węglowodanów znaleźć można również turanozę, celobiozę, izopanozę i wiele innych w różnych ilościach. Jeśli chodzi o osoby aktywne fizycznie, miód jest przydatny, o ile nie podajemy go zbyt dużo jednorazowo. Glukoza regeneruje uszczuplone zasoby glikogenu mięśniowego, a fruktoza: wątrobowego (fruktoza po przemianach do glukozy potrafi [...]
[...] o sylwetkę nie musi być ani trudne ani nudne. Frużelina to świetny dodatek do wielu dań, urozmaici niejeden posiłek i zaspokoi chęć na coś pysznego. Bez konsekwencji (o ile oczywiście nie zjesz całego opakowania na raz), ponieważ nie zawiera rafinowanych cukrów. Wszystkie kalorie zawarte w produkcie pochodzą ze starannie wyselekcjonowanych [...]
[...] posiłkiem, gdyż zawiera ryż, warzywa i świeże ryby. Czy faktycznie można jeść sushi podczas odchudzania? Podsumowanie Sushi może być częścią zdrowej diety odchudzającej, o ile jest spożywane umiarkowanie i z uwzględnieniem kaloryczności dodatków i sosów. Wybierając warianty z rybami o niskiej zawartości tłuszczu, unikając nadmiernych ilości [...]
Cytryny są zdrowe, podobnie jak większość owoców. Jednak większość twierdzeń dotyczących korzyści wynikających z picia wody z cytryną opiera się na bardzo słabych dowodach. Przyjrzyjmy się nim... Czy woda cytrynowa ma jakieś negatywne skutki? Warto wspomnieć o jednej kwestii - erozji szkliwa zębów. Kwaśny charakter soku z cytryny może zmiękczyć [...]
[...] Rośliny także mają moc i mają też błonnik, którego nie ma mięso. Dbaj o to, by twoja dieta była zróżnicowana i nie pomijaj białka pochodzenia roślinnego. Sam widzisz, ile ma zalet. Źródła: Consultant 360. “Can a High Fiber Bean-Based Meal Offer the Same Fullness as a High Protein Beef Meal?” 9-21-15. Consultant 360. “Study: Dietary Fiber [...]
Potas to minerał, który jest najobficiej występującym wewnątrzkomórkowym kationem w naszym organizmie. Szacuje się, że każdy kilogram masy naszego ciała zawiera około 45 milimoli potasu, co daje dla osoby o wadze 80 kg około 140 g potasu. Potas a kamienie nerkowe Naukowcy zauważyli zależność między niskim spożyciem potasu a zwiększonym ryzykiem [...]
[...] wygląd skóry oraz chronić przed chorobami serca i cukrzycą typu 2. Obecne podania częściej mówią o właściwościach ekstraktu z dzikiej róży, dlatego ciężko oszacować, ile trzeba by było jej pić, żeby dała nam powyższe korzyści. Niemniej jest to pyszny napój, który śmiało możemy dodać do naszej diety. Źródła: [...]
Ziemniaki to podstawa naszej polskiej kuchni. Dodajemy je do zup, gulaszów, do wszelkich rodzajów mięs, do sałatek. Jemy ziemniaki gotowane, smażone, pieczone, a także w formie placków czy frytek. Właściwie to ciężko znaleźć człowieka, który nie lubi ziemniaków. W czym tkwi ich sukces? Kalorii dodają natomiast wszystkie dodatki, czyli sos, olej [...]
Arbuz to słodka i niesamowicie orzeźwiająca letnia przekąska. Jest pyszny, w okresie letnim stosunkowo tani, a przy okazji zapewnia nam nawodnienie (tak ważne w wysokich temperaturach powietrza) i wiele niezbędnych składników odżywczych. Wraz z melonem, dynią, ogórkiem i cukinią, arbuzy należą do rodziny dyniowatych (łac. Cucurbitaceae). Owoce w [...]
Słodycze kuszą nie tylko swoim smakiem, ale też wyglądem. Będąc na diecie potrzeba wiele samodyscypliny, by umieć odmawiać sobie słodkości. Na szczęście żyjemy w czasach, gdzie tradycyjne słodycze znajdują swoje odpowiedniki w zdrowszej wersji.
[...] stosujesz kreatynę, warto dodać 5-10 g do napoju potreningowego (może być łączona z proteinami i węglowodanami). Referencje: Duchman SM1, Ryan AJ, Schedl HP, Summers RW, Bleiler TL, Gisolfi CV. “Upper limit for intestinal absorption of a dilute glucose solution in men at rest.” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9107630 [...]
Przekąski odgrywają istotną rolę w naszej diecie. Przemyślany dobór przekąsek może pomóc w dostarczeniu ważnych składników odżywczych, zaspokoić głód oraz zapewnić energię i koncentrację na część dnia. Niestety wiele popularnych przekąsek jest bogatych w tłuszcze trans, cukry proste i sztuczne dodatki, które mogą wpływać negatywnie na nasze [...]
[...] jedna forma czerwonego barwnika, czerwony barwnik nr 2, została usunięta z rynku po tym, jak powiązano ją z rakiem u gryzoni. Żółty barwnik nr 5 wiązał się natomiast z nasileniem objawów astmy. Jednak nowsze badania nie potwierdzają takiego związku, chociaż FDA przyznaje, że niewielka liczba osób może być na nie wrażliwa i może u nich rozwijać [...]
[...] nowotworów i chorób serca nie wzięły się znikąd. Referencje: http://www.subway.com/en-us/menunutrition/nutrition/realchicken http://ec.europa.eu/health//sites/health/files/files/eudralex/vol-5/reg_2010_37/reg_2010_37_en.pdf K.Humalda “Concordance of dietary sodium intake and concomitant phosphate load: Implications for sodium [...]
Kawa, bez wątpienia, jest jednym z najbardziej popularnych napojów na całym świecie. Ludzie piją ją rano, w trakcie przerw w pracy, podczas spotkań towarzyskich, a nawet wieczorami. Kawa jak wiadomo jest źródłem kofeiny, która pobudza i poprawia koncentrację. Wokół picia kawy krąży wiele opinii, w tym jedna, która dotyczy jej wpływu na wagę. Czy [...]
Przetworzona żywność nie bez powodu ma złą reputację. Na każdym kroku sugeruje się, aby jej unikać na korzyść naturalnych i bardziej wartościowych produktów. Czy jednak wszystkie z nich są złe, czy może jednak da się wybrać mądrze i włączyć niektóre z nich do naszej zdrowej diety? Podsumowanie Możesz jeść niektóre przetworzone produkty, jeśli [...]
Jednym ze sposobów na odchudzanie jest przestawienie się na zdrową żywność. Wiedza na temat tego, jakich pokarmów warto unikać, może się okazać bardzo wartościowa w kontekście kontroli wagi i poprawy zdrowia. Duże zmiany w diecie nie zawsze pozwalają wytrwać w postanowieniach, dlatego część osób powinna zacząć od małych kroków. Przetworzone [...]
[...] dla utrzymania w dobrej formie systemu immunologicznego, ale również dla ochrony przed infekcjami górnych dróg oddechowych. Owoce cytrusowe są znakomitym źródłem błonnika, o ile jednak nie obieramy ich skrupulatnie z białej warstwy podskórnej zwanej albedo. Pomarańcze są źródłem wielu substancji o działaniu antyoksydacyjnym. Kiwi Kiwi [...]
Wiele osób nie wie, jak bezpiecznie i naturalnie schudnąć. Nie pomaga internet, czasopisma, social media i wiele reklam, które obiecują cuda osiągalne w banalny sposób. Dieta 5 kg w tydzień, super skuteczne chińskie zioło, magiczna herbatka — to tylko część z łatwo dostępnych propozycji, bo jak to bywa, ludzie oczekują szybkich i łatwych [...]